Ανθελληνικό κρεσέντο στην Ισλαμική Διάσκεψη
έκανε ένα ακόμη βήμα για τη δημιουργία
και κατοχύρωση μειονοτικού ζητήματος στη Θράκη
Ενα ακόμη βήμα για τη διεθνή προβολή και κατοχύρωση της πάγιας διεκδίκησής της για δημιουργία μειονοτικού ζητήματος στη Θράκη έκανε η Αγκυρα, στην 35η Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ).
Στη Σύνοδο που έγινε στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας, Καμπάλα (18-20 Ιουνίου), έπειτα από έντονη δραστηριοποίηση της τουρκικής διπλωματίας και του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών Α. Μπαμπατζάν που συμμετείχε στη συνάντηση, πέτυχε να υπάρξει εκ νέου απόφαση (Resolution No 3/35-ΜΜ) για την «Κατάσταση της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης - Ελλάδα», εμπλουτισμένη μάλιστα με νέα στοιχεία σε σχέση με ανάλογη απόφαση που είχε λάβει η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού στο Ντακάρ της Σενεγάλης τον Μάρτιο.
Σημαντική συνεισφορά στην τουρκική προσπάθεια έχει και η παρουσία στη θέση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, του Τούρκου Δρ Εκμελεντίν Ισχάνογλου, ο οποίος συστηματικά προωθεί τόσο το ζήτημα της Θράκης όσο και της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».
Εκπέμπει λάθος μήνυμα
Η υπαγωγή της Ελλάδας υπό καθεστώς... επιτήρησης για θέματα που αφορούν στους Ελληνες πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος, από έναν ισχυρό διεθνή οργανισμό όπως ο ΟΙΔ (OIC) που εκπροσωπεί 56 κράτη, συνιστά ένα ακόμη πρόβλημα για τη διεθνή εικόνα της χώρα μας. Συγχρόνως όμως εκπέμπεται λάθος μήνυμα προς τη Θράκη καθώς ενθαρρύνονται όλα τα ακραία στοιχεία της μειονότητας, ενώ βρίσκονται εκτεθειμένοι όλοι όσοι στην Αθήνα κάνουν τα «στραβά μάτια» στην προσπάθεια ανακίνησης μειονοτικού, προκείμενου να μην ενοχληθεί ο κ. Ερντογάν ή ο κ. Μπαμπατζάν.
Καθώς είναι γνωστή η προσπάθεια διεθνοποίησης του μειονοτικού ζητήματος μέσω του ΟΙΔ, είναι άγνωστο εάν υπήρξε έστω και συμβολική ελληνική διπλωματική παρουσία στην Καμπάλα και πολύ περισσότερο εάν υπήρξε η οποιαδήποτε διπλωματική δραστηριοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών προς τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ισλαμικής Διάσκεψης, ώστε να εξηγηθούν οι ελληνικές θέσεις και να αποκατασταθεί η αλήθεια.
Και φυσικά δημιουργεί προβληματισμό η αδράνεια με την οποία η κυβέρνηση και ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών παρακολουθούν απαθείς τη συστηματική αυτήν προσπάθεια της Αγκυρας να παρέμβει σε εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και να προσθέσει ένα ακόμη ζήτημα στην ελληνοτουρκική ατζέντα.
Ζητείται... σεβασμός
Το ψήφισμα καλεί την Ελλάδα να «σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών, αλλά και τη Συνθήκη της Λοζάνης, η οποία εγγυάται τα δικαιώματα της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, εκ της οποίας έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την τουρκική γλώσσα τους, να ασκούν τα θρησκευτικά καθήκοντά τους και να εκλέγουν ελεύθερα τους εκπροσώπους τους σε όλα τα επίπεδα».
Το ψήφισμα που απαιτεί από την Ελλάδα... συμμόρφωση
Στο ψήφισμα της η Ισλαμική Διάσκεψη εξειδικεύει και σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν τη μειονότητα της Θράκης:
1 Καλεί για μια ακόμη φορά την Ελλάδα να λάβει όλα τα μέτρα για τον σεβασμό των δικαιωμάτων και της ταυτότητας της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας της Δ. Θράκης, που προβλέπονται από διμερείς και διεθνείς συνθήκες.
2 Αξιώνει από την Ελλάδα να αναγνωρίσει ως επίσημους τους εκλεγμένους μουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής.
3 Απαιτεί από την Ελλάδα να προβεί στα αναγκαία βήματα για την εκλογή των διοικητικών συμβουλίων των βακουφίων από την Τουρκική Μουσουλμανική Μειονότητα με στόχο τη διασφάλιση της αυτοδιοίκησής τους, επιτρέποντας στον εκλεγμένο μουφτή να επιτηρεί τη βακούφικη περιουσία και θέτοντας τέρμα (η Ελλάδα) στους βαρείς φόρους που επιβάλλει στις περιουσίες αυτές. Απαιτεί επίσης από την Ελλάδα να προωθήσει τις αναγκαίες ρυθμίσεις στη νομοθεσία της για καθένα από τα θέματα αυτά κατόπιν διαβούλευσης με τους εκπρόσωπους της Μουσουλμανικής Μειονότητας.
4 Εκφράζει τη λύπη της για την απαγόρευση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελλάδας στις δραστηριότητες της πιο παλιάς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας, με το όνομα «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» με πρόσχημα ότι περιλαμβάνεται ο όρος «Τουρκικός» και θεωρεί ότι αυτή η ενέργεια συνιστά δυσμενή διάκριση βάσει της εθνικής καταγωγής.
5 Απαιτεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις τρεις αποφάσεις που εξέδωσε το ΕΔΑΔ σχετικά με τις ΜΚΟ της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας, οι οποίες αίρουν τη διάκριση που είχε επιβληθεί από το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο με την απαγόρευση δραστηριοτήτων με το πρόσχημα της χρήσης στο όνομά τους του όρου «Τουρκική Μειονότητα».
6 Παροτρύνει την Ελλάδα να αποκαταστήσει τα δικαιώματα ιθαγένειας για δεκάδες χιλιάδες μέλη της Τουρκικής Μειονότητας, των οποίων αφαιρέθηκε η ιθαγένεια βάσει του άρθρου 19 του Κώδικα Ιθαγένειας.
7 Ζητά από τον γενικό γραμματέα να αναλάβει πρωτοβουλία για συστηματική έρευνα πραγματογνωμοσύνης (fact finding inquiry) για να εξακριβώσει την ακρίβεια των επανειλημμένων αναφορών για βανδαλισμούς των τεμενών και των μουσουλμανικών κοιμητηρίων στη Δυτική Θράκη και να παρουσιάσει έκθεση γι αυτά, στην τριακοστή έκτη Σύνοδο των ΥΠΕΞ».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...