Ανω-κάτω οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές
Ανοδικά εκτιμάται ότι θα κινηθούν
οι βάσεις στις μεσαίες
και χαμηλόβαθμες σχολές
των ΑΕΙ και των ΤΕΙ
Σε διαφορετικές... κατευθύνσεις εκτιμάται ότι θα κινηθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με βάση στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα για την εικόνα που παρουσιάζουν τα γραπτά των αποφοίτων Γενικών Λυκείων στις πανελλαδικές εξετάσεις η πορεία των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί ως εξής:
1ο επιστημονικό πεδίο: Οι επιδόσεις των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης είναι καλύτερες σε σύγκριση με πέρυσι στα μαθήματα γενικής παιδείας, καθώς και στη Νεοελληνική Λογοτεχνία και τα Λατινικά.
Στα Αρχαία Ελληνικά και την Ιστορία, η εικόνα των γραπτών δεν παρουσιάζει σοβαρές διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με πέρυσι.
Εκτιμάται ότι οι βάσεις στις υψηλόβαθμες Σχολές όπως είναι οι Νομικές και τα Παιδαγωγικά Τμήματα θα κινηθούν ελαφρώς ανοδικά κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου φέτος υπήρξε μείωση του αριθμού των θέσεων εισακτέων.
2ο επιστημονικό πεδίο: Ο αριθμός των αριστούχων υποψηφίων της θετικής κατεύθυνσης έχει μειωθεί σε σύγκριση με πέρυσι.
Αντίθετα, αυξήθηκαν οι υποψήφιοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης που κατάφεραν να ξεπεράσουν τη βάση και κινούνται βαθμολογικά μεταξύ του 10 και του 15.
Εκτιμάται ότι οι βάσεις θα παρουσιάσουν πτώση στις υψηλόβαθμες Σχολές και αντίθετα άνοδο στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες Σχολές του 2ου πεδίου.
3ο επιστημονικό πεδίο: Σε σύγκριση με πέρυσι, οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης έγραψαν φέτος καλύτερα στα μαθήματα της Χημείας και της Φυσικής. Ωστόσο, η εικόνα των γραπτών στα Μαθηματικά κατεύθυνσης είναι απογοητευτική.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπαιδευτικοί εκτιμούν πως μόλις το 15% των υποψηφίων κατάφερε να συγκεντρώσει στο μάθημα αυτό βαθμολογίες άνω του 15 την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε πέρυσι στο 44%. Έτσι, η πορεία των βάσεων στις υψηλόβαθμες Ιατρικές Σχολές αναμένεται ότι θα κινηθεί καθοδικά.
Αντίθετα, λόγω των καλύτερων επιδόσεων των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης οι οποίοι διεκδικούν την εισαγωγή τους σε τμήματα παραϊατρικών σπουδών, οι βάσεις στα μεσαία και χαμηλόβαθμα Τμήματα κυρίως των ΤΕΙ αναμένεται ότι θα κινηθούν ανοδικά.
4ο επιστημονικό πεδίο: Με βάση τις επιδόσεις των αποφοίτων Ενιαίων Λυκείων στις πανελλαδικές εξετάσεις εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι οι βάσεις θα κινηθούν πτωτικά στις περιζήτητες Πολυτεχνικές Σχολές και αντίθετα ανοδικά στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες Σχολές του πεδίου.
Αυτό συμβαίνει διότι οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης που κατάφεραν να αποσπάσουν βαθμολογίες πάνω από 15 είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν όσοι κινούνται μεταξύ 10 και 15.
Στην περίπτωση των υποψηφίων της τεχνολογικής κατεύθυνσης αυξήθηκαν όσοι έγραψαν από 10 έως 15, ενώ ο αριθμός των υποψηφίων που κινείται στη βαθμολογική κλίμακα 15 με 20 δεν παρουσιάζει σοβαρές μεταβολές σε σύγκριση με πέρυσι.
5ο επιστημονικό πεδίο: Τα θέματα στα Μαθηματικά γενικής παιδείας ήταν ευκολότερα σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που θεωρείται μάθημα «κλειδί» για την εισαγωγή στις Οικονομικές Σχολές δυσκόλεψαν όλους τους υποψηφίους και ειδικότερα αυτούς της θεωρητικής κατεύθυνσης.
Εκτιμάται ότι οι βάσεις των υψηλόβαθμων Σχολών θα κινηθούν πτωτικά. Αντιθέτως, οι βάσεις στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες Σχολές θα κινηθούν ανοδικά.
Βαθμολογίες
Η διόρθωση των γραπτών των υποψηφίων που διεκδικούν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης και εκτιμάται ότι οι βαθμολογίες θα ανακοινωθούν μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία με τις Σχολές και τα Τμήματα στα οποία προτιμούν να εισαχθούν, ενώ κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής και τα ονόματα των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Δε μας παρατανε λεω εγω..
ΑπάντησηΔιαγραφή