Απήχθη ο πρόεδρος του ΣΕΒ Βορείου Ελλάδος - Το ιστορικό των απαγωγών στην Θεσσαλονίκη
- Δεκέμβριος 1995: ο γνωστός Θεσσαλονικιός βιομήχανος Αλέξανδρος Χαΐτογλου απήχθη και ελευθερώθηκε με λύτρα 250.000.000 δρχ.
- 11 Απριλίου 2002: απαγωγή και ομηρία της 6χρονης Μαρκέλλας Χαζάκη, κόρης του επιχειρηματία Χρυσόστομου Χαζάκη, από το Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης. Με την απαίτηση καταβολής λύτρων (3 εκατ. δολάρια), οι τρεις απαγωγείς την κρατούσαν κλεισμένη για 26 ολόκληρες ημέρες σε δωμάτιο επί της οδού Αρτέμιδος 5-7. Η υπόθεση εξιχνιάστηκε στις 6 Μαΐου. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους απαγωγείς και τους παρέπεμψαν στη Δικαιοσύνη. Επρόκειτο για τον Αρμένιο Σεργκέι Ζοχραμπιάν και τους ομογενείς από τη Γεωργία Δημήτριο Κιτσικίδη και Ευάγγελο Σαρίδη.
- 2005: ομηρία για μικρό χρονικό διάστημα, με αίσιο τέλος, του ιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ Διαμαντή Μασούτη.
- Ιούνιος 2008: απαγωγή του προέδρου του ΣΒΒΕ Γιώργου Μυλωνά.
Τα ανυποψίαστα θύματα των εν λόγω απαγωγών ήταν πλούσιοι επιχειρηματίες ή άτομα καταγόμενα από ευκατάστατες οικογένειες. Η Αστυνομία χρησιμοποίησε μεθόδους πέραν των παραδοσιακών αστυνομικών πρακτικών, ενήργησε αθόρυβα, με ταχύτητα και μεθοδικότητα, αξιοποιώντας στο έπακρο το έμψυχο δυναμικό των τοπικών υπηρεσιών της Ασφάλειας. Η αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας στις υποθέσεις απαγωγών ανακουφίζει, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, την ψυχολογία των απαχθέντων αλλά και των συγγενών τους.
Επρεπε να βγει στη δημοσιότητα;
Ωστόσο, στην υπόθεση απαγωγής του κ. Μυλωνά οι απόψεις διίστανται για το αν θα έπρεπε να δημοσιοποιηθεί το γεγονός αμέσως ή όχι. Ερευνάται μάλιστα αν υπάρχει ειδική διάταξη στη νομοθεσία από το αρμόδιο υπουργείο έτσι ώστε να μη δημοσιοποιηθεί τίποτα παραπάνω από την υπόθεση μέχρι να αποφασίσει η Ελληνική Αστυνομία. Στις παραπάνω υποθέσεις απαγωγών της Θεσσαλονίκης δόθηκαν στοιχεία πολύ αργότερα, ενώ στην περίπτωση Μασούτη η είδηση βγήκε αφότου είχε διαλευκανθεί η υπόθεση - έναν μήνα μετά.
Η απαγωγή του προέδρους του ΣΒΒΕ ήταν καλά οργανωμένη - «πρόκειται για ένα οικονομικό έγκλημα, αφού το θύμα είναι ιδιοκτήτης πολυεθνικής εταιρείας», εκτιμά ο υποστράτηγος εν αποστρατεία Παναγιώτης Λάγγανος και πρώην υποδιευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Το γεγονός ότι οι δράστες δεν έχουν ζητήσει λύτρα δυσκολεύει την ερμηνεία του εγκλήματος. Οπως αναφέρει ο κ. Λάγγανος, οι υποθέσεις απαγωγής στο παρελθόν έχουν δείξει ότι δεν θα πρέπει να δημοσιοποιούνται στοιχεία, γιατί αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία και τη σωματική ακεραιότητα του θύματος. «Δεν γνωρίζουμε από πού διέρρευσαν τα στοιχεία, από την Αστυνομία ή κατά λάθος από τους συγγενείς, πάντως είναι ολέθριο λάθος», συμπληρώνει ο κ. Λάγγανος. Οπως εκτιμούν αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ., η πείρα έχει δείξει ότι συνήθως στις περιπτώσεις απαγωγής εμπλέκονται άτομα του στενού οικογενειακού ή επιχειρησιακού περιβάλλοντος, τα οποία δίνουν λεπτομερή στοιχεία στους απαγωγείς.
Ερευνες από τους άνδρες της Σήμανσης έγιναν και στο σκάφος της οικογένειας, αλλά δεν βρέθηκαν στοιχεία και έτσι αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήθηκε το σκάφος. Πάντως διευκρινίζεται ότι ο κ. Μυλωνάς δεν είχε προσωπικό φρουρό, αλλά χρησιμοποιούσε ως οδηγό έναν πρώην αστυνομικό για τις μετακινήσεις του.
Η ανακοίνωση της οικογένειας
Από την οικογένεια του κ. Γιώργου Μυλωνά εκδόθηκε ανακοίνωση-έκκληση προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Ευχαριστούμε θερμώς τους δημοσιογράφους του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου για το άμεσο και σοβαρό ενδιαφέρον σχετικώς με την απαγωγή του κ. Γεωργίου Μυλωνά. Ωστόσο, η διαρκής και εντατική κάλυψη, ασχέτως αγαθών κινήτρων, φαίνεται να δυσχεραίνει την περίσταση. Παρακαλούμε για λιτή και περιεκτική ενημέρωση της κοινής γνώμης».
Η τελευταία συμφωνία του Μυλωνά
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ισχυρός άνδρας της Αλουμύλ ήταν στην Μόσχα μαζί με την μεγάλη επιχειρηματική υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Δούκα αποστολή και υπέγραψε σημαντικά συμβόλαια αντιπροσώπευσης και πώλησης προϊόντων αλουμινίου, της τάξης των 24 εκατ. ευρώ περίπου.
Η συμφωνία που υπέγραψε η Αλουμύλ με την ρωσική κατασκευαστική Konstrukta
Αφορούσε την σύσταση κοινοπραξίας στην οποία η ελληνική πλευρά θα είχε το 51% . Μέσω της κοινοπραξίας, πρόκειται να δημιουργηθούν αρχικά δύο κέντρα διανομών, ένα στην Πετρούπολη και πρόσθετο στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Η ρωσική εταιρεία έχει ένα σημαντικό εμπορικό δίκτυο σε όλη τη χώρα, καθώς και ακίνητο στη Μόσχα, όπου θα ανεγερθεί πρόσθετο κέντρο διανομών.
Η Αλουμύλ επίσης είχε ανακοινώσει ότι ήταν σε επαφές για συνεργασία με τον αυστριακό κατασκευαστικό όμιλο Strabag, ενώ θα άνοιγε τα πανιά της και σε ΗΠΑ και Ινδία. Ήδη η βιομηχανάι δίνει το παρών σε 45 χώρες, έχει εργοστάσια παραγωγής σε Κιλκίς, Σέρρες, Κομοτηνή, Ξάνθη, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Βοσνία και Αλβανία και τζιράρει πια κοντά στα 300 εκατ. ευρώ με κέρδη γύρω στα 43 εκατ. ευρώ.
Η υποθεση πρεει να εχει πολυ ζουμι...και περιμενουμε να δουμε τις εξελιξεις...
ΑπάντησηΔιαγραφή