Αιμοκάθαρση «εν κινήσει» τα επόμενα χρόνια
Οι ασθενείς θα «φοράνε» μικροσκοπικές, βιοσυμβατές, φορητές, συνεχούς λειτουργίας συσκευές που προσομοιάζουν σε φυσιολογικό νεφρό.
Η μέθοδος είναι σε πειραματικό στάδιο και ήδη εφαρμόζεται σε 7-8 ασθενείς στην Ιταλία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα και οι τυχόν παρενέργειες από τη μέχρι τώρα εφαρμογή της μεθόδου πριν ο φορητός... τεχνητός νεφρός βγει στην αγορά.
Την ανακοίνωση έκανε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας Χρήστος Ιατρού με αφορμή τη διεξαγωγή του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νεφρολογίας (18 - 21 Ιουνίου, Αθήνα).
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η αλματώδης εξέλιξη της πληροφορικής συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας, η οποία προσφέρει ήδη σημαντικές δυνατότητες στην ιατρική.
Τα επόμενα χρόνια η νανοτεχνολογία θα επιφέρει σαρωτικές βελτιωτικές αλλαγές στον τομέα της νεφρολογίας».
Σύμφωνα με τον κ. Ιατρού, «δεν είμαστε ίσως πολύ μακριά από τη στιγμή που οι νεφροπαθείς θα κάνουν αιμοκάθαρση ενώ θα βαδίζουν ή θα ασκούν το επάγγελμά τους».
Η προσφορά της νανοτεχνολογίας, σημείωσε, δεν θα είναι μόνο στον τομέα της αιμοκάθαρσης, αλλά και της πρόγνωσης των νεφρικών παθήσεων που πλήττουν με αυξανόμενο ρυθμό τους ανθρώπους.
Σαν ζώνη
Στο άμεσο μέλλον οι νεφροπαθείς θα φέρουν ένα φορητό ή εμφυτεύσιμο σύστημα τεχνητού νεφρού. Στην αρχή θα ομοιάζει με μια ζώνη η οποία με το πέρασμα των χρόνων και τις εξελίξεις της τεχνολογίας θα μικραίνει ώστε να μην εμποδίζει καθόλου τον ασθενή.
Ένα τέτοιο σύστημα, λειτουργώντας δώδεκα ώρες ημερησίως, έξι ημέρες την εβδομάδα με τη μέθοδο της διήθησης (δηλαδή του φιλτραρίσματος) και όχι της διάχυσης, θα μπορεί να εξασφαλίσει κάθαρση (απομάκρυνση) ουσιών, επιτυγχάνοντας έτσι σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα μικρού και μεσαίου μεγέθους τοξικών ουσιών.
Ετσι, ο ασθενής θα απαλλάσσεται από την υποχρέωση να πηγαίνει στο νοσοκομείο, να υποβάλλεται στη διαδικασία της αιμοκάθαρσης με τη χρήση βελόνας και στη μετέπειτα νοσηλεία και παρακολούθηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί νεφροπαθείς αναγκάζονται να κάνουν αιμοκάθαρση ακόμη και 2-3 φορές την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το εθνικό σύστημα καταγραφής νεφρικής νόσου των ΗΠΑ (USRDS) περίπου 900.000 ασθενείς υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση ή έχουν μεταμοσχευθεί. Στη χώρα μας είναι 10.000.
"Ημερησία online"
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...