Αγωγούς και εδαφικό χτυπάει η Αγκυρα στη Θράκη
Με τη νέα ιστοσελίδα του απάντησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στις φιλοφρονήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη προς τον ομόλογό της - επικεφαλής του |
Αυτές οι προθέσεις και οι στόχοι αποτυπώνονται καθαρά στην «αναβαθμισμένη» επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα.
Ψεύδεται
Σε μια περίοδο «νηνεμίας» και «προώθησης του ελληνοτουρκικού διαλόγου» (όπως προσφάτως διαβεβαίωσαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στη συνάντησή τους στο Στρασβούργο) η κυβέρνηση Ερντογάν «αναβαθμίζει» το πρόβλημα της μειονότητας στη Δυτική Θράκη, αφιερώνοντας στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πολλά ξεχωριστά κεφάλαια, που ξεκινούν από επίσημα έγγραφα, όπου γίνεται αναφορά σε «τουρκική μειονότητα», στα προβλήματα «ιδιοκτησίας γης, εκπαίδευσης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άρνησης εθνικής ταυτότητας, θρησκευτικών δικαιωμάτων» κ.λπ., χρησιμοποιώντας για ευνόητους λόγους ως γλώσσες πλην της τουρκικής και της αγγλικής και την αραβική και τη γερμανική.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ψεύδεται εν γνώσει του, καθώς εμφανίζει τη Συνθήκη της Λωζάννης να αναφέρεται στην «ελληνική και τουρκική μειονότητα», αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος.
Στόχος είναι η μεγιστοποίηση των εντυπώσεων και οι επιπλέον πιέσεις, που η Αγκυρα προσβλέπει να ασκηθούν προς την Ελλάδα μετά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που καταδίκασε τις ελληνικές αρχές για την άρνησή τους να δώσουν άδεια λειτουργίας σε συνδέσμους «της τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα.
Η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επαναλαμβάνεται με χοντρά γράμματα σε διαφορετικά κεφάλαια της ιστοσελίδας, για να «συνοδεύσει» τον ισχυρισμό της Αγκυρας περί «άρνησης της εθνικής ταυτότητας» των μελών της «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη».
Η Τουρκία εντάσσει πλέον ολοκληρωμένα στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της την προώθηση των «προβλημάτων της τουρκικής μειονότητας της Δ. Θράκης», καθώς στην πράξη με την ανεξήγητη (;) ανοχή που έδειξε η Αθήνα έχει αυτοαναγορευτεί σε «προστάτιδα δύναμη» των Ελλήνων πολιτών μουσουλμανικού θρησκεύματος και χρίζει ως εκπρόσωπο της μειονότητας τη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δ. Θράκης».
Η Αγκυρα, μάλιστα, επανέρχεται στους γνωστούς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα είναι αυτή που δήθεν εξαφάνισε μειονότητες, «Μακεδόνες, Βλάχους, Αλβανούς, Τούρκους», για να πετύχει την «ομογενοποίηση», ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρουσίαση του ποντιακού ζητήματος, όπου υποστηρίζει ότι όχι μόνο αποτελεί μύθο η Γενοκτονία, αλλά, αντίθετα, τα εγκλήματα έγιναν εις βάρος του τουρκικού πληθυσμού της περιοχής.
Προβάλλεται ακόμη ο ισχυρισμός ότι ο όρος «Πόντος» φορτίστηκε με ιδεολογικά στοιχεία μετά τα γεγονότα του 1974 στην Κύπρο, «με στόχο να πυροδοτηθούν τα εχθρικά αισθήματα εναντίον της Τουρκίας».
Στο παραληρηματικού χαρακτήρα κείμενο σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι το ζήτημα εξυπηρετεί και άλλους ελληνικούς στόχους:
Να «θαμπώσει» το προφίλ του Κεμάλ, να χρεώσει την ιστορία της Τουρκίας με Γενοκτονίες, να συμπράξει η Ελλάδα με το... ΡΚΚ σε κοινό μέτωπο εναντίον της Τουρκίας και να χρησιμοποιήσει το ποντιακό ζήτημα ως πρόσχημα για τη διαδικασία «αποτουρκισμού» της Δ. Θράκης. Το τουρκικό ΥΠΕΞ, επίσης, επιπλήττει την Ελλάδα για το ότι συμμετέχουν σε εκδηλώσεις των Ποντιακών Οργανώσεων πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι...
Με τον ισχυρισμό ότι εάν η Ελλάδα δεν καταπίεζε τους μουσουλμάνους της Θράκης, σήμερα η «τουρκική μειονότητα θα αριθμούσε 800.000 μέλη και όχι 150.000», το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών περιγράφει μια απολύτως φανταστική εικόνα στη Θράκη, όπου «στη στρατιωτική ζώνη εντός της οποίας κατοικεί η μειονότητα απαγορεύεται η κυκλοφορία τη νύχτα, η είσοδος και η έξοδος επιτρέπονται μόνο στους κατέχοντες ειδική άδεια...».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επικεντρώνει για πρώτη φορά το ενδιαφέρον του στο «εδαφικό ζήτημα», που ισχυρίζεται ότι παραμένει ανοιχτό, ύστερα από συνεχείς «παραβιάσεις» του ελληνικού κράτους.
Ψευδόμενη και πάλι εν γνώσει της η Αγκυρα παρουσιάζει τις μειονοτικές παραμεθόριες περιοχές μεταξύ των ποταμών Νέστου και Εβρου ως έναν μεγάλο «θύλακα» με αμιγώς «τουρκικό πληθυσμό», ο οποίος αποτελεί «τον μεγαλύτερο θύλακο του κόσμου», ο οποίος ζει μέσα σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, με περιορισμένη πρόσβαση και εσωτερική μετακίνηση, με πολλαπλά στρατιωτικά φυλάκια και συνεχείς ελέγχους ταυτοτήτων και αδειών!
Επιπροσθέτως, ισχυρίζεται ότι ο «θύλακος» αυτός (δεν είναι τυχαίως) η πλέον «υπανάπτυκτη περιοχή ολόκληρης της Ευρώπης» με αυστηρούς «περιορισμούς στη γεωργία, εκμετάλλευση δασών και βιοτεχνίες, επιτρέποντας στους κατοίκους μόνον την κτηνοτροφία». Κατηγορεί μάλιστα την Ελλάδα για περιοριστικές και καταπιεστικές πολιτικές απέναντι στα μέλη της μειονότητας που ασχολούνται με την καλλιέργεια καπνού, ύστερα από τους περιορισμούς της Ε.Ε. στην καλλιέργεια αυτή.
Πονηρότατα, μάλιστα, το κεφάλαιο αυτό καταλήγει με την παρατήρηση ότι «ο θύλακος αυτός είναι "αυστηρά απαγορευμένος" στον έξω κόσμο, με κλειστούς τους συνοριακούς σταθμούς μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας μεταξύ Ροδόπης και Ξάνθης» (σ.σ.: όπου συνδέεται με περιοχές της βουλγαρικής τουρκικής μειονότητας).
«Υφαρπαγή»!
Το κουτοπόνηρο κεφάλαιο στην τουρκική ιστοσελίδα, αφού επικαλείται ποσοστά ιδιοκτησίας υπέρ των Τούρκων πριν από την ανταλλαγή πληθυσμών, ισχυρίζεται ότι το ελληνικό κράτος εφάρμοσε από τη δεκαετία του 1970 συστηματική πολιτική «υφαρπαγής» εδαφών από «Τούρκους» ιδιοκτήτες, είτε για την κατασκευή βιομηχανικού συγκροτήματος «στην πιο εύφορη γη που ανήκε στη μειονότητα στην Κομοτηνή» είτε για την ανέγερση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, το οποίο (επίτηδες) «είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο από άποψη έκτασης γης»! είτε για την κατασκευή στρατώνων.
(Βεβαίως, σε μια καταληκτική παράγραφο ενός από τα κεφάλαια της ιστοσελίδας αναφέρεται ότι η αγοραπωλησία γης ανάμεσα σε μέλη της μειονότητας και Ελληνες είναι πλέον ελεύθερη, αν και με χρονοβόρες διαδικασίες).
Η δομή και το περιεχόμενο της «φρέσκιας» ιστοσελίδας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δεν αφήνει αμφιβολία ότι στόχος της Αγκυρας δεν είναι να αποδείξει την αλήθεια των ισχυρισμών της, αλλά να δημιουργήσει «διεθνή φασαρία και αναστάτωση» για τις «καταχρήσεις» όλων των ειδών που κάνει το ελληνικό κράτος σε εδαφική περιοχή που «ανήκει» σε μειονότητα Τούρκων!
Μια «εδαφική περιοχή» που θα συγκεντρώσει από εδώ και πέρα το διεθνές ενδιαφέρον, λόγω της ασκούμενης ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που η Αγκυρα θεωρεί ανταγωνιστική των δικών της σχεδίων μεταφοράς υδρογονανθράκων και η Ουάσιγκτον θεωρεί «εχθρική κίνηση».
Και casus belli
Στο Αιγαίο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επαναφέρει όλο το φάσμα των διεκδικήσεων και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ζητεί την έναρξη διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα για τον «καθορισμό της κυριαρχίας σε νησιά, βραχονησίδες και βράχους», και κατόπιν συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων των δύο χωρών.
Η θέση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη μέχρι τώρα δημόσια δηλωμένη βάση των διερευνητικών επαφών, που υποτίθεται ότι ασχολούνται μόνο και αποκλειστικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Η Τουρκία «φρεσκάροντας» το casus belli δηλώνει ότι «η οποιαδήποτε επέκταση από την Ελλάδα των χωρικών υδάτων πέραν των 6 ν.μ. στο Αιγαίο είναι μη αποδεκτή από την Τουρκία», ενώ η Αγκυρα προχωρεί ακόμη περισσότερο και απειλεί ότι «δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα η διεύρυνση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο με μονομερείς ενέργειες». «Η Τουρκία για καιρό συνηγορεί ότι οποιαδήποτε κτήση νέων θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο (χωρικά ύδατα, συνορεύουσες ζώνες, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλιευτική ζώνη κ.λπ.) θα πρέπει να είναι έντιμη, δίκαιη και βασισμένη στην αμοιβαία συναίνεση της Τουρκίας και της Ελλάδας», όπως επισημαίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Σε ό,τι αφορά τον εναέριο χώρο επαναλαμβάνεται η τουρκική θέση ότι τα τουρκικά μαχητικά που εισέρχονται στο FIR Αθηνών δεν υποχρεώνονται να υποβάλλουν σχέδια πτήσης (επομένως δεν υπάρχουν παραβάσεις και δεν νομιμοποιούνται οι αναγνωρίσεις από ελληνικά μαχητικά), ενώ η Αγκυρα επιμένει ότι η είσοδος μαχητικών της στον ελληνικό εναέριο χώρο στην περιοχή μεταξύ 6-10 ν.μ. δεν συνιστά «παραβίαση» και είναι παράνομες οι αναγνωρίσεις -αναχαιτίσεις, καθώς η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει τα 10 ν.μ. ως εύρος του εθνικού εναέριου χώρου (βεβαίως αυτή η επιχειρηματολογία αφήνει αναπάντητο το ερώτημα για τις υπερπτήσεις πάνω και από κατοικημένα νησιά...).
Προβοκατόρικη, προκλητική και απολύτως ψευδής είναι η ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών Αν. Λοβέρδος και επισημαίνει ότι αυτό δείχνει ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι δυσάρεστες και ότι η χώρα αυτή τον τελευταίο καιρό απομακρύνεται από τη Δημοκρατία.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...