Εθνική Τράπεζα: Προσπάθεια αποφυγής του αμερικανικού μοντέλου δανεισμού που "εξαφάνισε" δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά
Πλαφόν στα στεγαστικά
«Πλαφόν» στο ύψος των στεγαστικών δανείων που χορηγούν οι τράπεζες εξετάζει να βάλει η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αντιμετωπίσει το δανεισμό των νοικοκυριών πέρα από τις οικονομικές τους δυνατότητες. Παράλληλα, επιδιώκει να συγκρατήσει τα «κόκκινα» δάνεια και κατ’ επέκταση να διασφαλίσει την υγιή ανάπτυξη των πιστωτικών ιδρυμάτων, μια που οι συνολικές οφειλές των νοικοκυριών αντιστοιχούν στο 45,5% του ΑΕΠ (άνω των 104 δισ. ευρώ).
Ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Νίκος Γκαργκάνας, παρουσιάζοντας την Εκθεση του Διοικητή για το 2007 και κατά την ομιλία του στην 75η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, τόνισε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα του δανεικού τους χαρτοφυλακίου, εφαρμόζοντας αυστηρότερα κριτήρια κατά την επιλογή των δανειοληπτών, ιδιαίτερα για εκείνες που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια.
Αν και σήμερα οι περισσότερες τράπεζες εγκρίνουν ποσά στεγαστικών δανείων μέχρι και το 75%-80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι το 25,7% των νέων εκταμιεύσεων αφορούσε ποσά που ξεπερνούσαν το 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Το 5,8% των νοικοκυριών δανείστηκε ακόμη μεγαλύτερα ποσά, που ξεπέρασαν το 100% της αξίας του ακινήτου που απέκτησε.
Σε αυτό θα συμβάλει και η εφαρμογή του νέου εποπτικού πλαισίου «Βασιλεία ΙΙ», ώστε να εφαρμόζονται τα αναγκαία μέτρα για όσες τράπεζες δεν ακολουθούν την οδηγία ότι οι συνολικές υποχρεώσεις των πελατών τους δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το όριο του 30%-40% του διαθέσιμου εισοδήματος.
Αν και ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση αντιστοιχούσε στο 4,5% του συνόλου των χορηγήσεων στο τέλος του 2007 από 5,4% το 2006, παραμένει σημαντικά υψηλότερος από το μέσο όρο της Ε.Ε. (3,5%). Μάλιστα, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αύξησης των νοικοκυριών που δεν αποπληρώνουν με συνέπεια τα στεγαστικά τους δάνεια. Οι χορηγήσεις σε καθυστέρηση ανήλθαν σε 3,6% των συνολικών στεγαστικών δανείων πέρυσι έναντι 3,4% το 2006. Η συνολική βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου των χορηγήσεων οφείλεται, όπως διαπιστώνει η έκθεση, στη διαγραφή «κόκκινων» δανείων ύψους 1,82 δισ. ευρώ από τις τράπεζες πέρυσι. Η διαγραφή των δανείων δεν σημαίνει ότι έπαψαν να είναι απαιτητά από τους οφειλέτες, απλώς δεν εγγράφονται στα οικονομικά στοιχεία της τράπεζας, ώστε να μην επιβαρύνουν την εικόνα των μεγεθών της.
Προβληματισμό προκαλεί στην Κεντρική Τράπεζα και η ραγδαία αύξηση των δανείων σε συνάλλαγμα. Το 2007 ένα στα τρία στεγαστικά ήταν σε ελβετικό φράγκο, ενώ το 73% αφορούσε δάνεια σταθερού επιτοκίου για περισσότερο από ένα χρόνο. Ο κ. Γκαργκάνας επανέλαβε ότι οι επιπτώσεις από την ταχεία αύξηση των υπολοίπων των στεγαστικών δανείων τα τελευταία χρόνια αναμένεται να εμφανιστούν με κάποια χρονική υστέρηση στους δείκτες καθυστερήσεων.
Στην έκθεση τονίζεται ότι εφόσον οι εντάσεις στις αγορές χρήματος συνεχιστούν και περιορίσουν την πρόσβαση του πιστωτικού συστήματος σε πηγές χρηματοδότησης, όπως η διατραπεζική αγορά και οι τιτλοποιήσεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να υπάρξει μια μικρής έκτασης επίδραση και στη διαθεσιμότητα τραπεζικών πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...