Φριντ για Σκοπιανό: Ξέραμε τις ευαισθησίες της περιοχής για την "Μακεδονία" - Όταν η μαλακία πάει σύννεφο έρχεται καταιγίδα...
Η Ουάσινγκτον δεν υποτίμησε την ένταση των αισθημάτων της Ελλάδας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντάνιελ Φριντ, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Υποεπιτροπή Ευρώπης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, με θέμα τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Στην ακρόαση υπό την προεδρία του δημοκρατικού βουλευτή της Φλόριντα, Ρόμπερτ Γουέξλερ, συμμετείχαν τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, βουλευτές, κ.κ. Αλβιο Σίρες, Γκας Μπιλιράκης, Τζον Τάνερ, Τζο Γουίλσον και Τεντ Πόου.
Οι ΗΠΑ -σημείωσε ο κ. Φριντ- είχαν υπόψη τους τις ευαισθησίες των λαών της περιοχής σε θέματα ταυτότητας, εκφράζοντας πάντως, για ακόμη μία φορά την απογοήτευση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη μη πρόσκληση της «Μακεδονίας» -όπως αποκάλεσε τη γειτονική μας χώρα- να ενταχθεί στη Συμμαχία. Ωστόσο στάθηκε στο γεγονός ότι συμφωνήθηκε από όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ότι άμα τη επιλύσει του ζητήματος της ονομασίας τα Σκόπια θα λάβουν πρόσκληση ένταξης.
Κληθείς από τον Αλμπιο Σίρες, ο οποίος έκανε αποκλειστικά χρήση του όρου «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», να ενημερώσει για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το θέμα της ονομασίας μετά από τη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου, ο κ. Φριντ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη διαδικασία υπό τον Μάθιου Νίμιτς, ότι ο ίδιος μετέβη στα Σκόπια για αυτόν τον σκοπό ενώ είχε επαφές και με την ελληνική κυβέρνηση, χαρακτήρισε ενθαρρυντική τη δέσμευση των δυο κυβερνήσεων για επίλυση του προβλήματος (το οποίο -όπως τόνισε- δεν πρέπει να διαιωνίζεται) και επανέλαβε ότι τα Σκόπια θα λάβουν πρόσκληση όταν επιλυθεί το πρόβλημα.
Ερωτηθείς δε αν οι ΗΠΑ υποτίμησαν την ένταση των αισθημάτων της Ελλάδας για το ζήτημα αυτό, ο βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ απήντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν υπόψη τους τις ευαισθησίες των λαών της περιοχής σε θέματα ταυτότητας.
Σε διευκρινιστική ερώτηση του ιδίου βουλευτή, σχετικά με την εκδοχή της ονομασίας και αν πρόκειται για τον όρο «Νέα Μακεδονία» (New Macedonia), ο κ. Φριντ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς (σ.σ. «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)») έγινε αποδεκτή από τη «Μακεδονία» (όπως παγίως αναφερόταν στην ΠΓΔΜ), αλλά απορρίφθηκε από την Ελλάδα. Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρ. Γουέξλερ, παρατηρώντας ότι στο πάνελ υπάρχει σθεναρή υποστήριξη στις θέσεις της Αθήνας.
Τουρκία
Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φριντ περιέγραψε τις εξελίξεις στην Τουρκία ως «εσωτερική διαδικασία διαλόγου και αναζήτησης ταυτότητας», με αντικείμενο τον ρόλο της θρησκείας στο δημόσιο τουρκικό βίο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε ότι η δημοκρατία στην Τουρκία είναι πολύ πιο στέρεα σε σύγκριση με την προ 20ετίας κατάσταση και υπογράμμισε το γεγονός ότι το ΑΚΡ είναι το κόμμα που έχει πραγματοποιήσει σημαντικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και επιδιώκει την ένταξη στην Ε.Ε..
Τέλος, ο κ. Φριντ χαρακτήρισε τις εξελίξεις στο Κυπριακό θετικές και αισιόδοξες, σημειώνοντας ότι αυτές οφείλονται στο νέο πρόεδρο της Κύπρου, Δ. Χριστόφια, που δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση της επανένωσης. Όπως είπε, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Τουρκία να εμπλακεί ενεργά στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, δεδομένου ότι αυτό θα επιλύσει προβλήματα που εμφανίζονται στην συνεργασία της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκής Πολιτικής Δύναμης Ασφάλειας και Άμυνας) με το ΝΑΤΟ.
Τώρα κατάλαβες τις ευαισθησίες των λαών της περιοχής.
Και πάλι τα λες στρογγυλά, επειδή όπως λέει και ο πρόεδρος της επιτροπής στο πάνελ υπάρχει σθεναρή υποστήριξη στις θέσεις της Αθήνας.
Αν ήταν στο χέρι σου, τα Σκόπια θα λεγόνταν ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Επιμένει ο Φριντ
Με το συνταγματικό της όνομα επιμένει να προσφωνεί την ΠΓΔΜ ο γνωστός για τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του, βοηθός υπ. Εξωτερικών, Ντάνιελ Φριντ. Στη διάρκεια ακρόασης της Υποεπιτροπής Ευρώπης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής που είχε ως θέμα τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Φριντ υποστήριξε οτι στη σύνοδο οι Σύμμαχοι εκτίμησαν πως η Μακεδονία, όπως είπε, πληροί τα τεχνικά κριτήρια ένταξης στο ΝΑΤΟ και θα λάβει πρόσκληση ευθύς μόλις επιλυθεί η διαμάχη με την Ελλάδα σε σχέση με το όνομα.Ο αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την απογοήτευση των ΗΠΑ για τη μη πρόσκληση και υπογράμμισε την αμερικανική υποστήριξη προς το μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...