Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Γερμανία τα δίνει όλα στην Τουρκία



Γερμανικό ΥΠΕΞ: Ποιες οι προοπτικές της σχέσης ΕΕ - Τουρκίας

Μετά από μια δύσκολη χρονιά, το 2021 ξεκίνησε με σχετικά θετικά μηνύματα από την Άγκυρα για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Ειδικότερα, η επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, καθώς και η σταθεροποίηση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, επέτρεψε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προσφέρει στην Τουρκία μια ατζέντα που "βλέπει" το μέλλον, που να προστατεύει τα βασικά συμφέροντα όλων των πλευρών. Αυτή η ατζέντα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια πιο εποικοδομητική σχέση, γράφει σε άρθρο του ο γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Μιγκέλ Μπέργκερ, που φιλοξενείται στη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στο Συμβούλιο της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2020, η Γερμανία εργάστηκε σκληρά για να φτάσει σε αυτό το σημείο. Το καλοκαίρι του 2020, μια πραγματική κρίση επικρατούσε. Μαζί με τους εταίρους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, το Βερολίνο επένδυσε σημαντικούς πόρους και χρόνο πριν από το τέλος του έτους, γράφει ο Μπέργκερ.

Κατά τη διάρκεια αυτών των έξι μηνών, είδαμε την αργή αλλά σταθερή εμφάνιση μιας δυναμικής στην ανατολική Μεσόγειο που διευκόλυνε εποικοδομητικές προσεγγίσεις. Εβδομάδα με την εβδομάδα, έγινε σαφέστερο σε όλα τα μέρη ότι η συγκέντρωση σε στενές, μαξιμαλιστικές εθνικές θέσεις θα εμβαθύνει μόνο τις διαφορές μεταξύ τους. Ταυτόχρονα, η ΕΕ στο σύνολό της κατέστησε σαφές ότι όλα τα μέλη της μπορούσαν να βασίζονται στην αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, καθώς και η αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον όλων των πλευρών για λύσεις με διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα, έγιναν νέες προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως γράφει ο Μπέργκερ, "η ατζέντα διαλόγου που προσέφερε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Άγκυρα τον Μάρτιο του 2021 είναι ισορροπημένη. Η ημερήσια διάταξη περιγράφει τα διδάγματα που έμαθαν το 2020, καθώς και ορισμένα βασικά στοιχεία μιας εποικοδομητικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας.

Πρώτον, για να υλοποιηθεί η ατζέντα του διαλόγου, η Τουρκία δεν πρέπει να συνεχίσει τις προκλητικές μονομερείς δράσεις της στην ανατολική Μεσόγειο.

Δεύτερον, η ΕΕ είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί σχετικά με την επέκταση της υποστήριξής της στους πρόσφυγες στην Τουρκία. Ας θυμηθούμε και να αναγνωρίσουμε ότι, φιλοξενώντας έως και 3,7 εκατομμύρια άτομα από τη Συρία, η Τουρκία έχει καταβάλει τεράστια ανθρωπιστική προσπάθεια εδώ και αρκετά χρόνια.

Τρίτον, η ΕΕ και η Τουρκία θα διερευνήσουν το κοινό τους συμφέρον να συνεργαστούν μέσω διαλόγου υψηλού επιπέδου σχετικά με προτεραιότητες όπως η καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19, καθώς και η αλλαγή του κλίματος - για να αναφέρουμε μερικά κρίσιμα θέματα.

Τέταρτον, η ΕΕ είναι διατεθειμένη να διερευνήσει επιλογές για την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών της σχέσεων με την Τουρκία, μεταξύ άλλων μέσω του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης".

Η ΕΕ θα τα κάνει όλα αυτά παραμένοντας έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της σε περίπτωση ανανεωμένων εντάσεων.

Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας θα φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους μόνο εάν η Άγκυρα ανανεώσει τη δέσμευσή της για τις κοινές αξίες στις οποίες βάσισαν τη σχέση τους. Το κράτος δικαίου και οι δημοκρατικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του σεβασμού των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ), είναι απαραίτητα στοιχεία κάθε εποικοδομητικής και συνεργασίας συνεργασίας με την ΕΕ. Η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει θεμελιώδη ζητήματα κράτους δικαίου, όπως η αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης - για η πρόληψη απέναντι στη βία κατά των γυναικών - και τη δίωξή της προς το δεύτερο μεγαλύτερο τουρκικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα.

Ως πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης από το Νοέμβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021, η Γερμανία - δυστυχώς - έπρεπε να θέτει τακτικά τις ατζέντες των Οσμάν Καβαλά και Σελαχατίν Ντεμιρτάς, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΣΔΑ. Όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού και της εφαρμογής των αποφάσεων της ΕΣΔΑ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετές περιπτώσεις επαφών υψηλού επιπέδου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας τους βοήθησαν να κατανοήσουν πώς να μετατρέψουν την ατζέντα του διαλόγου τους σε πολιτική πραγματικότητα.

Κλείνοντας, ο Μπέργκερ σημειώνει: "αυτό τον μήνα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία πριν αποφασίσει για την εφαρμογή της ημερήσιας διάταξης. Οι συνομιλίες της Κύπρου είναι ένας παράγοντας σε αυτό, αλλά το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει όλο το φάσμα των θεμάτων στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Δεδομένου ότι οι ισχυρές σχέσεις μεταξύ τους είναι προς το αμοιβαίο στρατηγικό τους συμφέρον, η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία με σύνεση".




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]