Όπλα: Το κέρδος που συνδέει μαφία, τουρκικό καθεστώς και εξωτερική πολιτική
Το κίνητρο της δραστηριοποίησης της Τουρκίας στο εξωτερικό μέχρι τώρα φαίνεται να ήταν οι νέο-οθωμανικές φιλοδοξίες του Ταγίπ Ερντογάν. Τα βίντεο ωστόσο, του πρώην συνεργάτη του καθεστώτος και ηγετικού στελέχους της τουρκικής μαφίας, εφ'όσον ευσταθούν, περιγράφουν σχέσεις που είχαν σημαντικό κέρδος για την Τουρκία μέσω ανεπίσημων διόδων.
Οι καταγγελίες του πρώην αρχηγού του οργανωμένου εγκλήματος στην Τουρκία, Σεντάτ Πεκέρ έχουν συγκλονίσει την Τουρκία, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει τα βίντεο που ανεβάζει στο YouTube ως εκδίκηση για τις επιθέσεις στην οικία του από τους πρώην συνεργάτες του, όπως ισχυρίζεται.
Σήμερα, εισαγγελικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησαν νέα έρευνα για τη δολοφονία ενός Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί το 1996, κατόπιν διαταγής ενός πρώην υπουργού, μετά τον ισχυρισμό του. Ωστόσο, η τελευταία του ανάρτηση έδωσε νέες διαστάσεις και στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Ο αρχιμαφιόζος ισχυρίζεται πως οργάνωσε, μετά από έγκριση του καθεστώτος, μεταφορά εξοπλισμού στην τζιχανιστική οργάνωση Αλ-Νούσρα στη Συρία, η οποία αποτελούσε παρακλάδι της Αλ-Κάιντα στη χώρα. Ήταν η περίοδος που η Ρωσία κατηγορούσε επίσημα την Τουρκία πως είχε αποδείξεις για συναλλαγές πετρελαίου της Τουρκίας από εδάφη που ελέγχονταν από τους τζιχανιστές του Ισλαμικού Κράτους, εμπλέκοντας τον ίδιο τον Ερντογάν και την οικογένεια του.
Οι καταγγελίες του Πεκέρ συνοδεύονται από φωτογραφίες των φορτηγών που γίνονται οι μεταφορές, με το κάλυμμα της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και περιγραφή του «παράλληλου στρατεύματος» της Τουρκίας, της οργάνωσης SADAT, ως υπεύθυνη για τις μεταφορές όπλων, καθώς και διαφόρων άλλων προϊόντων, συμπεριλαμβανόμενου πετρελαίου. Οι συναλλαγές απέφεραν σημαντικά κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η SADAT, εταιρία ενός πρώην συμβούλου του Ερντογάν, αρνείται τις κατηγορίες βέβαια. Ωστόσο, ο Πεκέρ ισχυρίζεται πως η Αλ- Νούσρα δημιουργούσε βίντεο στα οποία ευχαριστούσε τόσο τον ίδιο όσο και την Τουρκία για τα όπλα που τους προμήθευαν. Σύμφωνα με αναφορές πάντως, η οργάνωση SADAT δραστηριοποιούνταν εκτεταμένα στη Συρία, όσο και τη Λιβύη, ακόμα και στην εκπαίδευση μαχητών.
Ο Τούρκος ηγέτης του οργανωμένου εγκλήματος έθιξε κιόλας την επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη, τονίζοντας πως η παραίτηση του πρώην προέδρου της Λιβύης Σάρατζ κρύβονται κάποιες οικονομικές απαιτήσεις του Ερντογάν. Δίχως να μπορεί να τεκμηριωθεί αυτή η κατηγορία, οι σχέσεις των δύο ήταν πολύ στενές καθώς επί της πρωθυπουργίας του Σάρατζ, υπογράφηκε το διαβόητο μνημόνιο χάραξης θαλασσίων ζωνών, που στρεφόταν ουσιαστικά εναντίον ζωνών ελληνικής δικαιοδοσίας.
Σε κάθε περίπτωση, το εμπόριο εξοπλισμών συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα για το τουρκικό καθεστώς. Τώρα βέβαια η κατάσταση έχει μεταβληθεί. Στη Συρία οι τζιχανιστικές δυνάμεις είναι στριμωγμένες σε μία περιορισμένη έκταση βόρεια, ενώ η Τουρκία έχει βρει άλλες διόδους.
Οι στρατιωτικές επιτυχίες του Αζερμπαϊτζάν, με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που η Τουρκία προμήθευσε, έχει ανοίξει νέες αγορές στην Τουρκία. Ήδη η Πολωνία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης, μέλος του ΝΑΤΟ, που ετοιμάζεται να αγοράσει μεγάλες ποσότητες drones από την Τουρκία, μετά την Τυνησία και το Μαρόκο, ενώ κι η Σαουδική Αραβία έχει εκφράσει ενδιαφέρον.
Ωστόσο οι καταγγελίες του Πεκέρ για τις εμπορικές σχέσεις που είχε χτίσει η Τουρκία, είναι πολύ πιο σοβαρές για την πολιτική υπόσταση του τουρκικού καθεστώτος, καθώς συνδέουν πολλά κομμάτια του παζλ των επεμβάσεων στο εξωτερικό. Το σημαντικό είναι, εφ’όσον αποδειχθούν, θα δείχνουν πως οι τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις κατέληγαν σε αστρονομικά κέρδη για μέλη του τουρκικού καθεστώτος, πολύ κοντά στον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ηλίας Τασόπουλος
Liberal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...