Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Αίγυπτος δημιουργεί νέα ναυτική βάση στη Μεσόγειο με το βλέμμα σε Τουρκία-Λιβύη


Η Αίγυπτος βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της κατασκευής μιας νέας ναυτικής βάσης στις ακτές της Μεσογείου, κοντά στα σύνορά της με τη Λιβύη καθώς η χώρα «προσπαθεί να προστατευθεί από τις ταραχές στη γειτονική Λιβύη, να ασκήσει τον έλεγχό της στα θαλάσσια σύνορά της και να διαφυλάξει τα οικονομικά της συμφέροντα».

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Al Monitor, Αιγύπτιοι εργολάβοι κατασκευάζουν τη νέα ναυτική βάση της «3ης Ιουλίου» εδώ και αρκετά χρόνια στο Γκαργκούμπ, ένα πολύ γνωστό λιμάνι στις βορειοδυτικές ακτές της Αιγύπτου, περίπου 250 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Λιβύης.

Η ναυτική βάση, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, θα είναι μέρος του Αιγυπτιακού Βόρειου Στόλου που περιφρουρεί τις αιγυπτιακές ακτές στη Μεσόγειο.

«Η περιοχή όπου λειτουργεί ο Βόρειος Στόλος είναι γεμάτη από προκλήσεις ασφαλείας, ιδίως υπό το φως των εξελίξεων στη Λιβύη», σχολίασε στον Al Monitor ο απόστρατος ναύαρχος Μοχάμεντ Μιτβάλι.

«Ο στόλος είναι καλά εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και να υπερασπιστεί τα εθνικά οικονομικά συμφέροντα στον ίδιο τομέα», πρόσθεσε.

Ο αιγυπτιακός στρατός δεν έχει ορίσει ημερομηνία για τα εγκαίνια της νέας βάσης. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στο Αμμάν, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουσταφά Μάντμπουλι έδωσε στον Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας πρόσκληση από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να παραστεί στα εγκαίνια.

Η νέα βάση αποτελεί τμήμα μιας σειράς νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε διάφορα μέρη της Αιγύπτου, οι οποίες, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, στοχεύουν στην ενίσχυση του ελέγχου των αιγυπτιακών συνόρων και στην προστασία των στρατηγικών της συμφερόντων.

"Αυτές οι εγκαταστάσεις είναι σημαντικές διότι επιτρέπουν στον στρατό να αναπτύξει τα στρατεύματα και τον εξοπλισμό του με στρατηγικό τρόπο", δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός Νασρ Σάλεμ. "Είναι επίσης καλοί τόποι εκπαίδευσης για τα στρατεύματα σε προετοιμασία για αποστολές".

Η Αίγυπτος τονίζει ότι φέρει μόνο της το βάρος της φύλαξης των κοινών συνόρων με τη Λιβύη εν την απουσία λειτουργικού κράτους στη γειτονική χώρα.

Η Λιβύη έχει επίσης μετατραπεί σε μεγάλη εστία ανησυχίας για την Αίγυπτο από τότε που η Τουρκία ενέτεινε την παρέμβασή της το 2019, στέλνοντας στρατιωτικούς συμβούλους και χιλιάδες μισθοφόρους, υπό το πρίσμα των συμφωνιών που υπέγραψε η με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Τον Ιούνιο του 2020, ο πρόεδρος Αλ Σίσι κήρυξε το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Λιβύης ως "κόκκινη γραμμή", απειλώντας να παρέμβει στρατιωτικά εάν περνούσαν τα στρατεύματα του GNA ή οι μισθοφόροι της Τουρκίας.

Η Τουρκία είναι επίσης παρούσα στην ανατολική Μεσόγειο όπου η Αίγυπτος είναι σημαντικός παράγοντας στο επίπεδο παραγωγής, επεξεργασίας και εξαγωγής φυσικού αερίου. Μια σειρά από ανακαλύψεις φυσικού αερίου που έγιναν από το 2015 μετέτρεψαν την Αίγυπτο σε βασικό παράγοντα στις διεθνείς και περιφερειακές αγορές φυσικού αερίου.

Το Κάιρο είναι επίσης μέλος σε έναν οργανισμό που μοιάζει με τον ΟΠΕΚ, το Φόρουμ Ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει αποκλείσει την Τουρκία.

«Η Τουρκία δεν είναι μέχρι στιγμής μέρος της εξελισσόμενης συμμαχίας φυσικού αερίου στην περιοχή», δήλωσε ο Σάλεμ. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα συνεχίσει να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο καθώς προσπαθεί να πάρει ένα μερίδιο από το περιφερειακό κέικ φυσικού αερίου».

Η Αίγυπτος έχει ήδη εκσυγχρονίσει το ναυτικό της, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση προηγμένου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων μεταφορέων ελικοπτέρων, υποβρυχίων και φρεγάτων.







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]