Φιέστα Ερντογάν για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού
Κανονική φιέστα οργάνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την επίσημη τελετή για τις εργασίες στην τρίτη μονάδα στον πυρηνικό σταθμό ενέργειας που κατασκευάζεται στο Ακουγιού.
Ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν με φόντο πλάνα από τον υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο.
Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος Πούτιν σημείωσε ότι ξεκινά μια νέα εποχή στο κοινό έργο του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού και επισήμανε ότι το πυρηνικό εργοστάσιο θα συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομία της χώρας.
Ανέφερε επίσης ότι στην κατασκευή του εργοστασίου ακολουθούνται τα πιο αυστηρά πρότυπα ασφαλείας, όπως μεταδίδει το Anadolu.
Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του σημείωσε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να προσθέσει την πυρηνική ενέργεια – που έχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα – στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
"Η πυρηνική ενέργεια έχει ειδικό ρόλο στην ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας, η χώρα θα είναι μεταξύ αυτών με πυρηνική ενέργεια στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας [το 2023]" τόνισε.
Όπως ανέφερε, ο πυρηνικός σταθμός ενέργειας στο Ακουγιού θα παράγει 35 δισ. κιλοβατώρες ετησίως, καλύπτοντας το 10% περίπου της κατανάλωσης ενέργειας της χώρας.
"Θα εξοπλίσουμε το πυρηνικό εργοστάσιο ενέργειας με τα πιο προηγμένα συστήματα ασφάλειας, διασφαλίζοντας ότι συμμορφώνεται με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας", πρόσθεσε.
Πρόσκληση σε Ρώσους τουρίστες
Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τουρίστες από την Ρωσία αυτό το έτος, ανέφερε παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι τουρίστες θα έχουν απρόσκoπτη και ασφαλή πρόσβαση χάρη στις εξαιρετικές υγειονομικές υποδομές της χώρας.
"Είδαμε τα αποτελέσματα του ρωσοτουρκικού διαλόγου στην πράξη: είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε την συνεργασία μας τα επόμενα χρόνια", ανέφερε ο Ερντογάν.
Νωρίτερα, μιλώντας σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) στο κοινοβούλιο ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να θέσει "σε ισχύ την πρώτη μονάδα το 2023", προσθέτοντας ότι το εργοστάσιο στο Ακουγιού θα καλύπτει το 10% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
"Η βασική στρατηγική διάσταση του έργου είναι ότι θα διαφοροποιήσει τις πηγές για να καλύψει η Τουρκία τις ενεργειακές της ανάγκες. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό [η Τουρκία] να είναι μεταξύ των χωρών με πυρηνική τεχνολογία στον κόσμο".
Το Anadolu σημειώνει ότι η έναρξη λειτουργίας της πρώτης μονάδας του εργοστασίου προγραμματίζεται για το 2023 όταν η χώρα θα γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Οι υπόλοιπες τρεις μονάδες αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν μέχρι το τέλος του 2026.
Η συμφωνία για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού υπεγράφη με τη Ρωσία τον Μάιο του 2010.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι οι προετοιμασίες στο πλωτό γεωτρύπανο "Kanuni" είναι στην τελική ευθεία και εξέφρασε την ελπίδα του οι εργασίες στο πεδίο να ξεκινήσουν τον Απρίλιο. Το Anadolu σημειώνει ότι η Τουρκία έκανε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στον κόσμο το 2020 με 405 bcm φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.
Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία είναι από τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο στις ενεργειακές επενδύσεις, ιδίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
"Σε όρους εγκατεστημένης ισχύς σε ανανεώσιμη ενέργεια η Τουρκία είναι 13η στον κόσμο και έκτη στην Ευρώπη", ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος
"Δρομολογούμε έργα που θα μεταμορφώσουν την χώρα μας σε ενεργειακή βάση", δήλωσε.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...