Πώς ο Μακρόν μπορεί να ενισχύσει τη θέση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια
Των Tefta Kelmendi και Engjellushe Morina
Μια βιώσιμη συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Κόσσοβου που να περιλαμβάνει αμοιβαία αναγνώριση και καλές σχέσεις γειτονίας, φαίνεται απίθανη όσο η Γαλλία αρνείται να αλλάξει την θέση της αναφορικά με τη διεύρυνση.
Χωρίς τη Γαλλία να υποστηρίζει τη διαδικασία πρόσβασης της Σερβίας, το Βελιγράδι δεν θα έχει κίνητρο να εργαστεί για να ολοκληρώσει τη συμφωνία ειρήνης με το Κόσοβο. Ο Vucic θα είναι χαρούμενος με το να διατηρήσει το καθεστώς μη συμφωνίας με το Κόσοβο, κάτι που αποτελεί πραγματική ανησυχία για την ασφάλεια μεσοπρόθεσμα.
Ωστόσο, εάν ο Macron διατηρήσει την τρέχουσα στάση του για τη διεύρυνση, τότε θα πρέπει να ψάξει για δημιουργικές εναλλακτικές που θα ενισχύουν τη θέση του απέναντι στη Σερβία και σε όλη την περιοχή. Έχει κάνει κάποιες προσπάθειες, αλλά χρειάζονται κι άλλες.
Η Σερβία παραμένει σύμμαχος της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια και αγοραστής ρωσικού στρατιωτικού και αμυντικού εξοπλισμού -συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς το 2020 των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας Pantsir S1. Το 2020 αποτέλεσε επίσης την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αγόρασε τα κινεζικά στρατιωτικά drones CH-92A και τα συστήματα αεράμυνας FK-3.
Η Γαλλία θα πρέπει επομένως να ενισχύσει τη συνεργασία της με τη Σερβία και με το Κοσσοβο σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει στρατιωτική συνεργασία και συνεργασία στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών. Θα πρέπει επίσης να πείσει άλλα ευρωπαϊκά κράτη και οργανισμούς ώστε να προωθήσουν μια πιο σχετική ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Αυτό είναι κρίσιμο για να διασφαλιστεί ότι τα συμφέροντα της Ευρώπης δεν κινδυνεύουν από τη ρωσική επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια. Το άνοιγμα από τη Ρωσία ενός γραφείου στη Σερβία το 2020, αποτελεί ένα παράδειγμα της ενεργούς εμπλοκής με τη Σερβία, με στόχο τη διατήρηση της επιρροής στην περιοχή.
Αυτό θα πρέπει να είναι μια πραγματική αιτία ανησυχίας όχι μόνο για το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία, αλλά για τη Γαλλία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες επίσης.
Η Γαλλία μπορεί επίσης να προσφέρει περισσότερα στο Κοσσυφοπέδιο. Μπορεί να ξεκινήσει με άρση του βέτο για την απελευθέρωση της βίζας για τους Κοσσοβάρους στην ΕΕ -μια άδικη πολιτική που βασίζεται σε μη βιώσιμα επιχειρήματα για την μόνη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που έμεινε χωρίς καθεστώς ελεύθερης βίζας με την ΕΕ.
Ο Macron θα μπορούσε επίσης να εργαστεί για να πείσει τα πέντε εναπομείναντα κράτη της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο να αλλάξουν τη θέση τους και ν υποστηρίξουν την πορεία ενσωμάτωσης του στην ΕΕ (χωρίς να λάβει την συναίνεση της πλειοψηφίας από τα 27 μέλη της ΕΕ, το Κοσσοβο δεν θα συνεχίσει τη διαδικασία ένταξης του στην ΕΕ.
Αυτό μέχρι στιγμής αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο σε αυτό που θέλει να δείξει η ΕΕ ως ενωμένη εξωτερική πολιτική στην αυλή της. Τέλος, το Κοσσοβο εξακολουθεί να φιλοδοξεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για υποστηρίζεται θερμά από τις ΗΠΑ για τον σκοπό αυτό. Ως κινητήρια δύναμη στην ΕΕ, η Γαλλία θα πρέπει να υποστηρίξει το Κόσοβο σε αυτό, ως απαραίτητο για την περιφερειακή ασφάλεια.
Η Γαλλία θα μπορούσε να είναι ο βασικός παίκτης που επανεκκινεί την πρόοδο στα Δυτικά Βαλκάνια. Καταρχάς, θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της αναφορικά με τη διεύρυνση, η οποία θα παραμείνει η ισχυρότερη μόχλευση του Macron -και ίσως η μόνη ρεαλιστική- που πρόκειται να έχει ο Γάλλος πρόεδρος στις προσπάθειές του να φέρει αποτελέσματα που ωφελούν την μακροχρόνια ασφάλεια της Ευρώπης.
Και εάν ο Macron θέλει να μείνει πιστός στην επιδίωξη του για ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, τότε θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός για τον ρόλο της Ευρώπης στην ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό με την επικείμενη αποχώρηση της Merkel από τη γερμανική πολιτική, στην οποία κατέφευγαν πάντα οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για στήριξη και αλληλεγγύη.
Η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να αξιοποιήσουν το reset του Biden στις αμερικανό-ευρωπαϊκές σχέσεις για να εργαστούν για την ανανέωση της ενότητας τους και για τη σύναψη ισχυρότερης διατλαντικής συνεργασίας αναφορικά με την ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων.
Capital
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...