Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ακύρωση Τουρκολιβυκού Μνημονίου: Αμερικανικό ''δώρο'' ή τουρκικός ελιγμός


Πολύ καλή εξέλιξη - υπό προϋποθέσεις που αφορούν τη σωστή διαχείριση - η ακύρωση του παράνομου και εξωφρενικού τουρκολιβυκού μνημονίου που υπεγράφη 14 μήνες πριν μεταξύ Τουρκίας και Σάρατζ.

Συγκεκριμένα όπως μετέδωσε egypttoday.com,δικαστήριο στη Λιβύη έκρινε άκυρα τα διατάγματα της κυβέρνησης Σάρατζ για το τουρκολιβυκό Μνημόνιο καθώς και τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία. Μάλιστα την απόφαση δημοσιεύει και το λιβυκό κοινοβούλιο που εδρεύει στην Ανατολική Λιβύη.

Λίγες μέρες πριν, στην Huffpost Greece σε άρθρο μου με τίτλο ″Οι στόχοι των ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική και η Κρήτη″ στο οποίο υποστηρίζω ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείεται να στηρίξουν άμεσα τα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη, όπως άλλωστε στήριξαν την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης στις 6/8/2020, μια συμφωνία που εξέπληξε αρνητικά όχι μόνο την Τουρκία αλλά και τις ΗΠΑ. Να μην ξεχνάμε την προοπτική του East Med αλλά και το ενδιαφέρον της Ρωσίας για το τουρκολιβυκό σύμφωνο, το οποίο θα έφερνε ακόμη πιο κοντά Ρωσία και Τουρκία στη Λιβύη.

Επίσης, οι ΗΠΑ από τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του περασμένου έτους, μέσα από έντονο παρασκήνιο, κατάφεραν να περάσουν τις θέσεις τους στη Λιβύη με μια συνθήκη παύσης πυρός (μια εύθραυστη συμφωνία) η οποία ωστόσο έβαλε ″πάγο″ στο ρωσοτουρκικό σχέδιο για διχοτόμηση της Λιβύης. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα οφείλει να έχει στο νου και την τουρκική πολιτική.

Η Τουρκία γνώριζε όταν συνυπέγραφε το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, ότι είχε μηδαμινές πιθανότητες να γίνει μια βάση για τις τουρκικές διεκδικήσεις. Η Τουρκία αυτό που κάνει πάντα είναι να εμφανίζει ένα πρόβλημα στο οποίο μετά παρουσιάζεται ως καταλύτης και μπορεί να το ″πουλήσει″ ως διαλλακτικότητα για να εγείρει αξιώσεις κατά της Ελλάδας ανατολικά (Καστελόριζο). Άρα: Ευχάριστα νέα; Σαφώς. Τελείωσαν τα προβλήματα και οι κίνδυνοι; Όχι.

Αλέξανδρος Θ. Δρίβας
Διεθνολόγος -Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ - Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council)

HuffingtonPost






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]