Τσαβούσογλου: Παράθυρο ευκαιρίας στην ΕΕ
Τι είπε για τις διερευνητικές επαφές
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε διαδικτυακή επικοινωνία με τον Ολλανδό ομόλογό του, Στεφ Μπλοκ
«Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για έναν ανανεωμένο διάλογο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διαδικτυακή διάσκεψη που πραγματοποίησε με τον Ολλανδό ομόλογό του, Στεφ Μπλοκ, εντάσσοντας στην αναθέρμανση των ευρω-τουρκικών σχέσεων και τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραδέχτηκε ότι «ήταν μια δύσκολη χρονιά στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ πέρυσι», ωστόσο «η ΕΕ έτεινε χέρι στην Τουρκία τον Δεκέμβριο κι εμείς απαντήσαμε θετικά. Οι πρόσφατες επαφές μας με το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία δείχνουν ότι οι περισσότεροι στην ΕΕ συμφωνούν σε αυτή την προσέγγιση. Στις συναντήσεις μου στις Βρυξέλλες, αποφασίσαμε να εργαστούμε πάνω σε έναν οδικό χάρτη. Αποφασίσαμε να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα. Η εταιρική σχέση Τουρκίας-ΕΕ αποτελεί πραγματικά ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, πιστεύω ότι η εταιρική σχέση θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο. Φυσικά, υποστηρίζουμε αυτήν τη συνεργασία. Αποδείξαμε επίσης ότι μπορούμε να συνεργαστούμε επιτυχώς και το 2016 κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Υπάρχει μια πραγματική συνεργασία εδώ ως υποψήφια χώρα», σημείωσε.
Διερευνητικές επαφές και διαβουλεύσεις
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι όπως σε όλες τις σχέσεις και τα δύο μέρη έχουν προσδοκίες. «Ζητούμε την επικαιροποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, αναμένουμε την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και τη συνέχιση της συνεργασίας σε τομείς όπως η απελευθέρωση των θεωρήσεων και η μετανάστευση. Ξεκινήσαμε διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα.
Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεών μας με τη Γαλλία. Μια διαδικασία μεταρρύθμισης έχει επίσης ξεκινήσει στη χώρα μας. Έχουμε προτείνει τη διοργάνωση μίας 5μερούς διάσκεψης για την Κύπρο μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεξαγωγή μίας διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Μας ενδιαφέρει η υποστήριξη της Ολλανδίας σε αυτό το ζήτημα. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλο. Αυτή η συνάντηση θα αποφέρει εξαιρετικά παραγωγικά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς», υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ολλανδός ΥΠΕΞ: «Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον»
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Στεφ Μπλοκ, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αν και υπάρχουν κάποια διλήμματα, θα προσπαθήσουμε αναζητήσουμε τρόπους συνεργασίας. Η συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί. Πιστεύω ότι η συνεργασία μας είναι εξαιρετικά σημαντική. Η συμμαχία μας ανάγεται στα αρχαία χρόνια».
Παράλληλα, πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι όταν συνεργαζόμαστε, μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που εμφανίστηκαν τα τελευταία 100 χρόνια. Αξιολογούμε όλες τις ευκαιρίες. Βλέπουμε πόσο χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο. Η Τουρκία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Οι συνθήκες που δημιουργούνται σε αυτήν την περιοχή αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας».
Και, κατέληξε, λέγοντας: «Μπορούμε να συνεργαστούμε για να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα. Μπορούμε να εργαστούμε υπό τη μορφή ενός παγκόσμιου συνασπισμού, οι υπηρεσίες δημόσιας ασφάλειας μπορούν να συνεργαστούν. Χρειαζόμαστε επίσης ο ένας τον άλλον για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους της μετανάστευσης. Καταβάλλονται απίστευτες προσπάθειες για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην Τουρκία. Ενώ η τουρκική ακτοφυλακή προσπαθεί να σώσει μετανάστες από τη θάλασσα, βιώνουμε παράλληλα κάποιες πολιτικές αντιφάσεις. Επειδή χώρες στην Ευρώπη δεν μπορούν να φιλοξενήσουν όσους πρόσφυγες θέλουν. Αλλά η ΕΕ συνεχίζει να παρέχει οικονομική και τεχνική υποστήριξη».
Μαρία Ζαχαράκη
Έθνος
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...