Nein της Ευρώπης στον Μητσοτάκη για κυρώσεις στην Τουρκία
Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία στο τρίτο προσχέδιο για κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Η Ευρώπη εξευτελίστηκε μέσα σε μια νύχτα για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα της Γερμανίας και του αγαπημένου της Ερντογάν
Κυρώσεις σε πρόσωπα, με πολλά "εάν" και "θα" σε σύνοδο του Μαρτίου για τιμωρία της Τουρκίας του Ερντογάν που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο
Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα μετά από αυτή την συντριπτική (προσωπική του) ήττα στις Βρυξέλλες
Σε συμφωνία κατέληξαν, λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) οι ηγέτες των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, πάνω στο κείμενο του τρίτου προσχεδίου απόφασης για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και τη δραστηριότητα της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας έχουν σκοπό να τιμωρηθεί η Άγκυρα για τις "παράνομες και επιθετικές" ενέργειές της στη Μεσόγειο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως ανέφεραν διπλωματικές και ευρωπαϊκές πηγές.
"Τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα είναι κυρώσεις σε βάρος προσώπων, και ενδέχεται να υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα εάν η Τουρκία συνεχίσει τις ενέργειές της", διευκρίνισε ο ένας από τους ευρωπαίους διπλωμάτες.
Το τρίτο προσχέδιο, που κατέστη τελικώς απόφαση, χρησιμοποιεί ελαφρώς πιο σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας σε ζητήματα που αφορούν τη μετανάστευση και το Κυπριακό.
Σε αυτό, η ΕΕ "καλεί την Τουρκία σε υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και να εντείνει τις προσπάθειές της κατά των δικτύων λαθροδιακινητών μεταναστών", μετά από ελληνικό αίτημα για μια τέτοια προσθήκη.
Όσον αφορά στην Κύπρο, αναφέρεται ότι "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία συνέχιση των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και παραμένει δεσμευμένο στην επιδίωξη μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος" και ότι "αναμένει το ίδιο και από την πλευρά της Τουρκίας".
Όσον αφορά τις κυρώσεις, το κείμενο παραμένει σχεδόν ίδιο - με μικροαλλαγές όπως ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να λάβει εντολή να συντάξει έκθεση για την κατάσταση "στην ευρύτερη περιοχή" και όχι απλώς στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου η Ένωση να προχωρήσει σε επόμενα βήματα τον Μάρτιο του 2021.
Στην έκθεση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και "η λειτουργία της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ - Τουρκίας", αναφορά που θεωρείται εξισορροπητική υπέρ της Άγκυρας, μιας και αποτελεί αίτημά της.
Με τo προηγούμενο προσχέδιο συμπερασμάτων να μην ικανοποιεί την Ελλάδα και την Κύπρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Politico, ανέφερε νωρίτερα στους ομολόγους του ότι "είναι τουλάχιστον παράδοξο, την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, χώρα-μέλος του NATO, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να βαλτώνει στα "εάν" και στα "αλλά"...".
Στο δεύτερο προσχέδιο γινόταν λόγος περί καλέσματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "να προσθέσει και νέα ονόματα" στη λίστα των κυρώσεων δεδομένων "των μη εγκεκριμένων ερευνητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο". Καλείτο παράλληλα ο Ζοζέπ Μπορέλ "να υποβάλει έκθεση για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε" και για το εύρος των κυρώσεων "η οποία θα παρουσιαστεί το αργότερο τον Μάρτιο του 2021 στο Συμβούλιο".
Διπλωματικές πηγές της ΕΕ σημείωναν ότι για την Ελλάδα και την Κύπρο η αναφορά στον Μάρτιο μοιάζει χρονικά πολύ μακρινή, καθώς Αθήνα και Λευκωσία επιθυμούν μεγαλύτερη ταχύτητα και ένταση στην ευρωπαϊκή αντίδραση έναντι της Τουρκίας.
Σύμφωνα με έτερη διπλωματική πηγή, η Ελλάδα πρότεινε έκτακτη σύνοδο τον Φεβρουάριο, με αποκλειστικό θέμα την Τουρκία. Ωστόσο ανώτεροι διπλωμάτες της Ένωσης δεν έμοιαζαν να υιοθετούν την ιδέα, σημειώνοντας ότι "προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο", πάντα σύμφωνα με το Politico.
Τα κράτη - μέλη συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει κάτι έναντι της Άγκυρας, ωστόσο "ακριβώς αυτό το κάτι είναι το σημείο διαφωνίας", τόνισε επίσης πηγή των Βρυξελλών.
Κατώτερη για μια ακόμη φορά των περιστάσεων, η ΕΕ «σύρθηκε» από εκείνες τις χώρες που βάζουν τα οικονομικά τους συμφέροντα πάνω από την κοινή και ομόφωνη δράση απέναντι στην Τουρκία, με αποτέλεσμα το τελικό κείμενο να έχει ελάχιστες διαφορές σε σχέση με το αρχικό προσχέδιο.
Στο κείμενο των συμπερασμάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση «καλεί την Τουρκία για υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και να πρωτοστατήσει στις προσπάθειες του αγώνα κατά των δικτύων παράνομης μετανάστευσης», μετά από αίτημα της Ελλάδας. Επίσης «το Ευρωπαϊκό συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του OHE και παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».
Τι αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων
Πιο αναλυτικά, στο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρονται τα εξής:
1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανήλθε στα συμπεράσματά του της 1-2ης Οκτωβρίου σχετικά με τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία υπό το φως της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμάκωσε τη ρητορική της εναντίον της ΕΕ, των κρατών μελών της ΕΕ και των Ευρωπαίων ηγετών. Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε την απόσυρση του πλοίου Oruc Reis από την Τουρκία και επιμένει σε διαρκούσα αποκλιμάκωση έτσι ώστε να επιτρέψει την γρήγορη επανάληψη και ομαλή συνέχιση των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
2. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά για μια θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, εάν η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της και να επιλύσει τις διαφορές μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η προτεινόμενη ατζέντα θα μπορούσε να καλύψει τους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, των επαφών μεταξύ ανθρώπων, των διαλόγων υψηλού επιπέδου και της συνεχούς συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη σημασία της διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας ανοιχτών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Η ΕΕ είναι επίσης πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια για την υποστήριξη φιλοξενίας Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής τους στην Τουρκία και να συνεργαστεί για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς όλα τα κράτη μέλη και να εντείνει την προσπάθεια για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών.
3. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών μελών της καθώς και στην προάσπιση της περιφερειακής σταθερότητας. Από την άποψη αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:
- καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής της 11ης Νοεμβρίου 2019 που αφορά περιοριστικά μέτρα σε σχέση με τις άνευ άδειας τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
- καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Κομισιόν, να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για τις επιλογές και εργαλεία για το πως θα προχωρήσουμε, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του εύρους της παραπάνω απόφασης για εξέταση το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.
4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τα τουρκικά μονομερή βήματα στο Βαρώσι, ζήτησε τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την γρήγορη επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και παραμένει πλήρως δεσμευμένο σε μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ευθυγραμμισμένη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Αναμένει το ίδιο και από την Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι με την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, η ΕΕ θα απεσταλμένο στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ.
5. Το Ευρωπαϊκό συμβούλιο ζητά από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προχωρήσει την πρόταση για την πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.
6. Η ΕΕ θα ζητήσει συνεργασία για τα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο κείμενο συντηρείται η λογική της ΕΕ περί… καρότου και μαστιγίου παρόλο που η Τουρκία -κατά κοινή ομολογία- δεν έχει κάνει κανένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, για την ΕΕ τονίζεται ότι έχει σημασία να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.
Ελέγχονται ως αναληθείς και διαψεύδονται οι πληροφορίες εκείνες που αναφέρουν πως ο κ. Μητσοτάκης αποχώρησε από τη συνάντηση κρατώντας ομπρέλα επειδή νόμιζε ότι... έβρεχε
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...