Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θέμα Λωζάνης θέτει χυδαία η Άγκυρα


Αναθεωρητισμός που αποκτά αναλογίες με αυτόν της ναζιστικής Γερμανίας

Η αθλιότητα πήρε τελικά επίσημη μορφή. Ζήτημα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης έθεσε ευθέως η Άγκυρα, διά στόματος του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Σε χθεσινές του (Δευτέρα, 28/12) δηλώσεις, τις οποίες δημοσιεύει η έντυπη έκδοση της εφημερίδας Kαθημερινή, ο εκ των πλέον στενών συνεργατών του Ερντογάν, υπουργός, συμπυκνώνει ίσως για πρώτη φορά με τόσο απροκάλυπτο τρόπο την ουσία του τουρκικού αναθεωρητισμού τουλάχιστον όσον αφορά στη Συνθήκη τη Λωζάνης, η οποία και καθορίζει έως και σήμερα τεράστιο τμήμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η δήλωσή του: «Mε τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξαν κάποιες συνθήκες που δεν είναι ξεκάθαρες και ίσως αυτές έβαλαν τα θεμέλια των σημερινών συζητήσεων. Μία από αυτές είναι η Λωζάνη. Όμως πέρασαν 100 χρόνια και πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να καθήσουμε να συζητήσουμε και να τα διαπραγματευτούμε».

Οι νέες δηλώσεις Ντονμέζ έρχονται σε μία ιδιαίτερη πονηρή περίοδο καθώς οι ασκούμενες πιέσεις -ειδικά από το Βερολίνο- για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ογκούνται, ενώ η παγίως δόλια διάθεση της Αγκυρας για διευρυμένη ατζέντα συζητήσεων είναι δεδομένη.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας ο διεθνολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αγγελος Συρίγος δεν δίστασε να παρομοιάσει τον όλο και πιο χυδαίο τουρκικό ανεθωρητισμό με τις ανάλογες τάσεις που είχε εμφανίζει η ναζιστική Γερμανία.
«Η Τουρκία εμφανίζει πλέον ανησυχητικές ομοιότητες με τη ναζιστική Γερμανία», δήλωσε ο κ. Συρίγος.

«Η ναζιστική Γερμανία ακολουθούσε την ιδέα του ‘ζωτικού χώρου’ και η Τουρκία, αντίστοιχα, την ιδέα της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’. Όπως, λοιπόν, «η ναζιστική Γερμανία ήθελε να απαλλαγεί από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, η Τουρκία θέλει να απαλλαγεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης», εξήγησε ο Διεθνολόγος και συμπλήρωσε:

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα ιστορικό κείμενο, έγινε πριν 97 χρόνια. Δεν υπάρχει κανένα νόημα να το συζητάμε σήμερα. Οι συνθήκες που καθορίζουν όρια, στο Διεθνές Δίκαιο θεωρούνται ιερές. Δεν τις αγγίζεις. Είναι οι μοναδικές συνθήκες που δεν επιτρέπεται να αναθεωρηθούν, καθώς είναι αποτέλεσμα αιματηρών συγκρούσεων.»

Όπως εξήγησε ο κ. Συρίγος, εάν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από τέτοια θέματα που οδηγούν σε αδιέξοδο, δεν καταλήγεις πουθενά. Θέλουμε αποκλιμάκωση και από τις διερευνητικές συνομιλίες να βγει αποτέλεσμα.

«Οι διερευνητικές συνομιλίες δεν αρέσουν στην Τουρκία. Θέλει να ξεφύγει από αυτό και γι’ αυτό ανοίγει τη θεματολογία», είπε.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]