Ο Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη
Το γεγονός ότι ένα μέλος του ΝΑΤΟ και ένας υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία, απειλεί ανοιχτά την ασφάλεια των Δυτικών, είναι άνευ προηγουμένου
Μία από τις πιο καταχρηστικές οθωμανικές πρακτικές ήταν ο θεσμός του «devshirme», επίσης γνωστός ως «φόρος παιδιών» ή «φόρος αίματος», με τον οποίο χριστιανά αγόρια απήχθησαν βίαια από τον κατακτημένο πληθυσμό, υποδουλώθηκαν, μετατράπηκαν σε μουσουλμάνους και αργότερα εκπαιδεύτηκε ως στρατιώτες (Γενίτσαροι). Ο Ερντογάν προφανώς βλέπει την οθωμανική κατοχή και κακοποίηση ευρωπαϊκών εθνών ως τουρκική «συνεισφορά» στην Ευρώπη.
Από τον Uzay Bulut
Αυτή η τρέχουσα μάχη δείχνει για άλλη μια φορά σημαντικές διαφορές μεταξύ της Ευρώπης και του καθεστώτος του Ερντογάν. Είναι μια κρίση ανάμεσα σε μια νοοτροπία που σέβεται τον ελεύθερο τύπο έναντι μιας νοοτροπίας που φυλακίζει κριτικούς δημοσιογράφους. Αποκαλύπτει μια νοοτροπία που θέλει να διαφυλάξει την ασφάλεια των πολιτών της σε σχέση με μια νοοτροπία που στοχεύει να αναγκάσει τους άλλους να υποκύψουν στις απαιτήσεις του μέσω απειλών και χρήσης τρομοκρατίας. Είναι μια νοοτροπία που πιστεύει πεισματικά στην παραβίαση και ακόμη και προσπαθεί να εισβάλει στα εδάφη των γειτόνων της έναντι μιας που προσπαθεί να επιλύσει ζητήματα μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων.
Είναι το καθεστώς του Ερντογάν που στοχεύει στην ασφάλεια και τις ελευθερίες των Ευρωπαίων - καθώς και των Αρμενίων, των Σύρων, των Ιρακινών και πολλών από τους Τούρκους του.
Η Ευρώπη έχει για άλλη μια φορά στοχοποιηθεί με τρομοκρατικές επιθέσεις.
Στις 16 Οκτωβρίου, ο Σάμιουελ Πάτι, καθηγητής ιστορίας, αποκεφαλίστηκε στο Παρίσι από έναν 18χρονο Τσετσένιο Μουσουλμάνο που απέκτησε καθεστώς πρόσφυγα στη Γαλλία τον περασμένο Μάρτιο. Ο δάσκαλος δολοφονήθηκε αφού έδειξε κινούμενα σχέδια από τον Τσάρλι Χέμπντο που απεικόνιζε τον προφήτη του Ισλάμ Μωάμεθ στους μαθητές του, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την ελευθερία της έκφρασης.
Στις 29 Οκτωβρίου, τρεις άνθρωποι δολοφονήθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε ισλαμιστική επίθεση με μαχαίρι στη Βασιλική της Νοτρ-Νταμ-ντε-λ 'Ασπρόμματος στη Νίκαια, Γαλλία ένα θύμα αποκεφαλίστηκε.
Μετά την επίθεση στη Νίκαια, η Γαλλία αύξησε το καθεστώς της σε εθνικό επίπεδο σχετικά με την τρομοκρατία σε επίπεδο «μέγιστης έκτακτης ανάγκης». Περίπου 4.000 στρατιωτικά άτομα αναπτύχθηκαν για να φρουρούν σχολεία, εκκλησίες και άλλους χώρους λατρείας.
Στη Βιέννη, στις 2 Νοεμβρίου, τέσσερα ακόμη άτομα δολοφονήθηκαν και 22 τραυματίστηκαν (συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού) σε μια άλλη ισλαμική τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε έξι τοποθεσίες σε ολόκληρη την αυστριακή πρωτεύουσα.
Μετά τη δολοφονία του Paty, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron υπερασπίστηκε την ελευθερία της έκφρασης και τη θρησκευτική ελευθερία:
"Ο συμπατριώτης μας σκοτώθηκε για διδασκαλία, για να διδάξει στα παιδιά την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία να πιστεύει ή να μην πιστεύει. Ο συμπατριώτης μας ήταν θύμα τρομοκρατικής επίθεσης."
Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι το Ισλάμ ήταν "σε κρίση" και ότι θα πολεμούσε τον "ισλαμιστικό αυτονομισμό" στη χώρα. Έχει αναφερθεί ότι «η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο τον Δεκέμβριο για να ενισχύσει 1905 νόμο που επισήμως χωρίζονται εκκλησίας και κράτους στη Γαλλία. Ο [Macron] ανακοίνωσε αυστηρότερη εποπτεία της σχολικής εκπαίδευσης και καλύτερο έλεγχο των ξένων χρηματοδότηση των τζαμιών.»
Σε απάντηση, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρατήρησε, "Ποιο είναι το πρόβλημα του ατόμου που ονομάζεται Macron με το Ισλάμ και με τους μουσουλμάνους; ... Ο Macron χρειάζεται ψυχική θεραπεία."
Ο Ερντογάν ζήτησε επίσης μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων και υποστηρίχθηκε στο κοινοβούλιο από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το Εθνικιστικό Κίνημα (MHP), το κοσμικό αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Iyi.
Η εχθρική αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στην Ευρώπη δεν είναι νέα. Ο Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη και την υπόλοιπη Δύση για αρκετά χρόνια.
Η συνεχιζόμενη κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης φαίνεται να προέρχεται από βαθιές πολιτιστικές και πολιτικές διαφορές μεταξύ των εμπλεκομένων μερών - της Ευρώπης που σέβεται τις ελευθερίες και της Τουρκίας που τις παραβιάζει.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία, η καταστολή των αρχών εναντίον δημοσιογράφων που επικρίνουν το καθεστώς στοχεύουν επίσης Δυτικούς δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένων των Γάλλων δημοσιογράφων Olivier Bertrand και Loup Bureau .
Η Τουρκία, επί μακρόν υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει συχνά επικριθεί από δυτικές κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς Τύπου για τη μαζική φυλάκιση δημοσιογράφων.
Τον Μάρτιο του 2017, ο Ερντογάν εξέφρασε κριτική σε μια εκδήλωση στην οποία απευθύνθηκε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα. Εάν η Ευρώπη συνεχίσει τη στάση της, είπε , «Κανένας Ευρωπαίος και κανένας Δυτικός δεν θα μπορεί να περπατήσει με ασφάλεια και ειρήνη στους δρόμους».
Ο Ερντογάν πιέστηκε , λέγοντας ότι οι δυτικές χώρες κατηγορούν πάντα την Τουρκία ότι παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου και φυλακίζει δημοσιογράφους.
"Όταν θέλαμε μια λίστα με εκείνους [φυλακισμένους] δημοσιογράφους ... μας έδωσαν έναν ... Ο κατάλογος περιλαμβάνει όλους από δολοφόνους έως κλέφτες, από κακοποιητές παιδιών έως απατεώνες. Μόνο δημοσιογράφοι λείπουν από τη λίστα."
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία στάλθηκε μια λίστα με τα ονόματα 149 κρατουμένων [δημοσιογράφος] στην Τουρκία και ότι ο κατάλογος εξετάστηκε από την κυβέρνηση. "144 άτομα στη λίστα βρίσκονται στη φυλακή λόγω εγκλημάτων που σχετίζονται με την τρομοκρατία και τέσσερα λόγω συνηθισμένων εγκλημάτων".
"Τι σχέση έχουν αυτά τα άτομα με τη δημοσιογραφία που στέλνετε αυτήν τη λίστα στη χώρα μας;", συνέχισε ο Ερντογάν .
"Γνωρίζουμε τις πραγματικές τους προθέσεις. Όταν πρόκειται για τον εαυτό τους, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αποφύγουν τη δημοκρατία, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες, τη δικαιοσύνη και την ευημερία, αλλά όταν πρόκειται για την Τουρκία, έβαλαν αμέσως μια μάσκα. Αποφασίσαμε επίσης να αντιμετωπίσουμε εκείνοι με μάσκες σαν τους ληστές που είναι. Πράγματι, αν δεν έχετε τίποτα να κρύψετε, γιατί φοράτε μάσκα; Βγείτε θαρραλέα και πείτε "Έχω προβλήματα με την Τουρκία. Θέλω να διαιρεθεί και να κατακερματιστεί" έτσι ώστε όλοι να μπορούν ξέρετε ποιος είναι ποιος.
"Εάν ανοίξετε αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο", συνέχισε, "θα είστε αυτοί που θα εκτεθείτε στη μεγαλύτερη ζημιά. Ως Τουρκία καλούμε τις ευρωπαϊκές χώρες να σεβαστούν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες".
Το Freedom House αναφέρει την Τουρκία ως "Όχι δωρεάν". Σύμφωνα με έκθεση της Πλατφόρμας Ανεξάρτητης Δημοσιογραφίας στις 16 Νοεμβρίου (P24), τουλάχιστον 86 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται στη φυλακή στην Τουρκία, είτε σε προδικαστική κράτηση είτε σε ποινή.
Τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας εντάθηκαν ακόμη περισσότερο μετά τις εισβολές της Τουρκίας στη βόρεια Συρία: Αφού ο Μακρόν συναντήθηκε με κουρδούς-συριακούς αξιωματούχους (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις / SDF) στο Παλάτι του Ελύσε τον Μάρτιο του 2018, πρότεινε να μεσολαβήσει στις συνομιλίες Τουρκίας-Κούρδων. Ο Μάκρον ανέφερε ότι ελπίζει ότι «μπορεί να καθιερωθεί διάλογος μεταξύ του SDF και της Τουρκίας με τη βοήθεια της Γαλλίας και της διεθνούς κοινότητας».
Ο Ερντογάν απέρριψε την προσφορά:
"Αυτή είναι μια δήλωση που υπερβαίνει τα όρια και το ύψος αυτού του ατόμου [Macron] ... Ποιος σου έδωσε ένα τέτοιο καθήκον; Μην ασχολείσαι με προσπάθειες που υπερβαίνουν το ύψος σου.
"Δεν χρειαζόμαστε μεσολαβητή. Από πότε η Τουρκία είχε πρόβλημα να καθίσει σε ένα τραπέζι με τρομοκρατικές οργανώσεις; Από πού το πήρατε; Μπορείτε να καθίσετε σε ένα τραπέζι με μια τρομοκρατική οργάνωση, αλλά η Τουρκία πολεμά ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις ως στο Αφρίν [Συρία]. "
Ο Ερντογάν προφανώς ξέχασε να αναφέρει ότι η Τουρκία φιλοξενεί μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, ένα απόσπασμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ τους έδωσε πιθανώς τη δυνατότητα να δημιουργήσουν βάσεις εκεί για να επιτεθούν στο Ισραήλ. Σύμφωνα με μια έκθεση στους The Times στις 22 Οκτωβρίου, η Χαμάς εκμεταλλεύεται κρυφά μια εγκατάσταση στην Τουρκία όπου πραγματοποιεί επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και επιχειρήσεις κατά της νοημοσύνης. Αναφερόμενος σε δυτικές πηγές πληροφοριών, οι The Times δήλωσαν ότι η έδρα ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια και εποπτεύεται από στρατιωτικούς ηγέτες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, ο Ερντογάν στόχευε τη Γαλλία μετά τη συνάντηση του Μακρον με κουρδούς αξιωματούχους της Συρίας:
"Μετά από αυτήν τη στάση, η Γαλλία δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρεται για οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση, για τρομοκρατικές ή τρομοκρατικές πράξεις. Όσοι κοιμούνται με τρομοκράτες και ακόμη και φιλοξενούν τρομοκράτες στο παλάτι τους θα καταλάβουν αργά ή γρήγορα το λάθος που έχουν κάνει. Εκείνοι που υποστηρίζουν τόσο απερίσκεπτα αυτοί οι τρομοκράτες θα πρέπει επίσης να είναι έτοιμοι να λογοδοτήσουν για τις συνέπειες στο γαλλικό κοινό. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα μπορεί να τους συμβούν ανά πάσα στιγμή. Δεν ξέρω τι πρέπει να πούμε ή να κάνουμε για να καταλάβουν ότι δεν κάνουμε αστεία και δεν έχουν την παραμικρή ανοχή για αυτό. "
Στις 7 Απριλίου, λίγες ώρες αφότου ένας άντρας οργάνωσε το φορτηγό του σε πεζούς στο Μάνστερ της Γερμανίας, ο Ερντογάν απείλησε ξανά τη Γαλλία:
"Γαλλία, βοηθάς την τρομοκρατία, υποστηρίζεις και φιλοξενούνς τους τρομοκράτες στο παλάτι Elysee. Δεν θα μπορέσεις να λογοδοτήσεις για αυτά τα πράγματα. Βλέπεις τι συμβαίνει στη Γερμανία, έτσι; Το ίδιο θα συμβεί και στη Γαλλία. Η Δύση θα δεν θα μπορέσετε να απαλλαγείτε από αυτήν τη μάστιγα της τρομοκρατίας. Δεν θα μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτήν τη μάστιγα της τρομοκρατίας. Καθώς η Δύση ταΐζει αυτούς τους τρομοκράτες, θα βυθιστεί. "
Οι αυστριακές προφυλάξεις κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ φάνηκαν επίσης να εξοργίζουν τον Ερντογάν. Τον Ιούνιο του 2018, η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έκλεισε επτά ριζοσπαστικά τζαμιά και απέλασε 40 ξένους χρηματοδοτούμενους ιμάμους που απασχολούσαν η ATIB (Τουρκική-Ισλαμική Ένωση Πολιτιστικής και Κοινωνικής Συνεργασίας), η οποία συνδέεται με την Τουρκική Προεδρία Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) . Οι κινήσεις ακολούθησαν τον αυστριακό « νόμο του Ισλάμ », που ψηφίστηκε το 2015, ο οποίος απαγορεύει την ξένη χρηματοδότηση θρησκευτικών ομάδων και το καθήκον των μουσουλμανικών οργανώσεων να έχουν «θετική θεμελιώδη άποψη έναντι του κράτους και της κοινωνίας της Αυστρίας».
"Οι παράλληλες κοινωνίες του πολιτικού Ισλάμ και οι ριζοσπαστικές τάσεις δεν έχουν καμία θέση στη χώρα μας", δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπαστιάν Κούρζ.
Ο Ερντογάν απάντησε:
"Ο Αυστριακός πρωθυπουργός ... κάνει υπολογισμούς για το κλείσιμο των τζαμιών μας στην Ευρώπη. Πού πηγαίνει αυτό; Φοβάμαι για έναν πόλεμο σταυρό-ημισελήνου · τα βήματα που έκανε αυτός ο Αυστριακός πρωθυπουργός οδηγούν τον κόσμο προς αυτόν. Για αυτό λόγος, ο δυτικός κόσμος πρέπει να συγκεντρώσει αυτούς τους άντρες. Εάν δεν το κάνουν, αυτοί οι υπολογισμοί θα γίνουν διαφορετικά. Λένε [πρόκειται] να διώξουν τους κληρικούς μας. Έτσι [νομίζετε] θα το κάνετε και εμείς θα αδρανείς; Θα κάνουμε και κάποια πράγματα".
Το γεγονός ότι ένα μέλος του ΝΑΤΟ και ένας υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία, απειλεί ανοιχτά την ασφάλεια των Δυτικών, είναι άνευ προηγουμένου. Ωστόσο, στις 22 Νοεμβρίου, ο Ερντογάν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να "τηρήσει τις υποσχέσεις σας" σε θέματα όπως η προσφορά ένταξης της χώρας και οι πρόσφυγες:
«Ακόμα κι αν αφήσουμε στην άκρη την προηγούμενη ιστορία, μόνο η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε ιστορία 600 ετών στην Ευρώπη. Σήμερα, βλέπουμε τους εαυτούς μας ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης».
Ο Ερντογάν αναφερόταν στην αιώνια οθωμανική κατοχή πολλών ευρωπαϊκών εθνών όπως η Κύπρος, η Ουγγαρία και η Ελλάδα. Η παρουσία των Οθωμανών στην Ευρώπη χαρακτηρίστηκε από πολέμους μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Ευρώπης που χρονολογούνται από τα τέλη του Μεσαίωνα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Μετά την καταστροφή της Ελληνικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στη Μικρά Ασία (σημερινή Τουρκία), οι Οθωμανοί Τούρκοι διεξήγαγαν πολέμους εναντίον χριστιανικών εθνών στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένων των Ούγγρων, Βουλγάρων, Κροατών, Ελλήνων και Σέρβων. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία στόχευσε την Κεντρική Ευρώπη τον 15ο και 16ο αιώνα. Οι Οθωμανικοί-Ενετικοί πόλεμοι διήρκεσαν τέσσερις αιώνες, ξεκινώντας από το 1423 και διαρκούσαν έως το 1718. Οι χριστιανοί σε ευρωπαϊκά έθνη που έπεσαν υπό την οθωμανική κατοχή έγιναν ντάμι, δεύτερης κατηγορίας, ανεκτικοί,
Μία από τις πιο καταχρηστικές οθωμανικές πρακτικές ήταν ο θεσμός του «devshirme», επίσης γνωστός ως «φόρος για παιδιά» ή «φόρος αίματος», με τον οποίο χριστιανά αγόρια απήχθησαν βίαια από τον κατακτημένο πληθυσμό, υποδουλώθηκε, μετατράπηκε σε Ισλάμ και αργότερα εκπαιδεύτηκε ως στρατιώτες. Ο Ερντογάν προφανώς βλέπει την οθωμανική κατοχή και κακοποίηση ευρωπαϊκών εθνών ως τουρκικές «συνεισφορές» στην Ευρώπη.
Αυτή η τρέχουσα μάχη δείχνει για άλλη μια φορά σημαντικές διαφορές μεταξύ της Ευρώπης και του καθεστώτος του Ερντογάν. Είναι μια κρίση ανάμεσα σε μια νοοτροπία που σέβεται τον ελεύθερο τύπο έναντι μιας νοοτροπίας που φυλακίζει κριτικούς δημοσιογράφους. Αποκαλύπτει μια νοοτροπία που θέλει να διαφυλάξει την ασφάλεια των πολιτών της σε σχέση με μια νοοτροπία που στοχεύει να αναγκάσει τους άλλους να υποκύψουν στις απαιτήσεις του μέσω απειλών και χρήσης τρομοκρατίας. Είναι μια νοοτροπία που πιστεύει πεισματικά στην παραβίαση και ακόμη και προσπαθεί να εισβάλει στα εδάφη των γειτόνων της έναντι μιας που προσπαθεί να επιλύσει ζητήματα μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων.
Ως πρόεδρος της Γαλλίας, ο Macron έχει την ευθύνη να προστατεύει την ασφάλεια και την ελευθερία της έκφρασης των πολιτών του. Είναι το καθεστώς του Ερντογάν που στοχεύει στην ασφάλεια και τις ελευθερίες των Ευρωπαίων - καθώς και των Αρμενίων , των Σύρων, των Ιρακινών και πολλών από τους Τούρκους του .
Ο Uzay Bulut, Τούρκος δημοσιογράφος, είναι διακεκριμένος ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Gatestone.
gatestoneinstitute.org
Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...