Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένας ιός "δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν"


Tα lockdowns «έσβησαν» την εποχική γρίπη

Αν και έχουμε φτάσει στα μέσα Δεκεμβρίου, τα επίπεδα των λοιμώξεων από κρυολογήματα και ρινοϊούς παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα

Φρένο στην εξάπλωσης της εποχικής γρίπης, αλλά και στα εποχικά κρυολογήματα φαίνεται πως έχει βάλει -τουλάχιστον προσωρινά- η επιβολή περιοριστικών μέτρων λόγω κορωναϊού.

Το γεγονός αυτό προκαλεί βέβαια ανακούφιση στους επιστήμονες στη φάση αυτή, αν και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια για τη συνέχεια, καθώς την «επόμενη μέρα» τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, αν και είμαστε πια στα τέλη Δεκεμβρίου και έχουμε μπει στην καρδιά του χειμώνα, τα επίπεδα των εποχικών λοιμώξεων από ιούς της γρίπης, ρινοϊούς και άλλους πιο αβλαβείς κορωναϊούς παραμένουν υπερβολικά χαμηλά. Η εξέλιξη βέβαια αποτελεί «δώρο» για τους γιατρούς που φοβούνταν μήπως βρεθούν αντιμέτωποι με παράλληλους «εχθρούς» μέσα στον χειμώνα, καθώς είναι εύκολα αντιληπτό τι θα σήμαινε αυτή τη στιγμή, παράλληλα με την εξάπλωση της πανδημίας, και η εξάπλωση ενός κύματος γρίπης, που συνδυαστικά θα ασκούσαν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στα ήδη πιεσμένα εθνικά συστήματα υγείας. Ωστόσο, σημειώνεται από πολλούς ειδικούς πως μια σοβαρή παρενέργεια της πιθανής εξαφάνισης της γρίπης φέτος τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο της Γης θα είναι ότι θα καταστήσει πιο δύσκολο για τους επιστήμονες να προβλέψουν τα σωστά στελέχη των ιών της, τα οποία θα πρέπει να στοχεύσει το επόμενο αντιγριπικό εμβόλιο της περιόδου 2021-22.

Το καλό νέο μέσα σε όλα αυτά φαίνεται πάντως πως είναι ότι το κοινό κρυολόγημα ίσως παρέχει μερική προστασία έναντι του Covid-19.

Πρόσφατη μελέτη σε περισσότερα από 800.000 άτομα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ενήλικοι που είχαν κρυολογήσει πέρυσι είναι λιγότερο πιθανό να βγουν φέτος θετικοί στα τεστ για τον νέο κορωναϊό – αν και παραμένει μάλλον μυστήριο το γιατί συμβαίνει αυτό.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι μια προηγούμενη λοίμωξη από άλλον κορωναϊό του κοινού κρυολογήματος παρέχει κάποια διασταυρούμενη ανοσία και έναντι του πανδημικού SARS-CoV-2, αν και είναι γνωστό πως ένας άνθρωπος μπορεί να κολλήσει τον ίδιο κορωναϊό του κρυολογήματος ξανά και ξανά ή ακόμη να κολλήσει ταυτόχρονα πολλούς ιούς του κρυολογήματος.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]