Διπλωματική αντεπίθεση ενόψει της Συνόδου Κορυφής
Του Δημήτρη Γκάτσιου
Στην τελική ευθεία για τις εργασίες της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των "27" στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια των οποίων θα συζητηθούν οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, η Αθήνα ανεβάζει εξακολουθητικά ταχύτητα στη διπλωματική της αντεπίθεση.
Η επικοινωνία στο πλέον υψηλό επίπεδο θέσεων και προτάσεων και η ενίσχυση των συμμαχιών, ενόψει του…ραντεβού των ηγετών αποτελούν τις δύο αιχμές της κυβερνητικής στρατηγικής, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να πραγματοποιεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο κομβικές για την ελληνική ατζέντα επαφές.
Όλα αυτά, τη στιγμή κατά την οποία η Άγκυρα και ο πρόεδρος Ερντογάν επιχειρούν, μέσω των οβιδιακών τους μεταμορφώσεων, να ενδυθούν "φιλοευρωπαϊκό" κοστούμι, σε μία προσπάθεια να αποφύγουν ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων, όσο τα σύννεφα για τη γείτονα… πυκνώνουν στον ουρανό των Βρυξελλών για τα απανωτά κύματα των προκλήσεων και των παραβιάσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Να εφαρμοστούν τα συμπεράσματα του Οκτωβρίου
Η ισχυρή προσωπική σχέση που έχουν αναπτύξει ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας επιβεβαιώθηκε χθες ακόμα μία φορά. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, όπως συνηθίζουν, άλλωστε, πριν από κομβικά ορόσημα. Και ένα τέτοιο κρίσιμο ορόσημο για την Ευρώπη και τη στάση που θα κληθεί να αποφασίσει έναντι της Άγκυρας είναι η 10η Δεκεμβρίου.
Στην ατζέντα της συζήτησης των δύο ηγετών βρέθηκαν προφανώς οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης, στις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, αλλά και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, παρουσίασε την αποτίμηση της κατάστασης, στην οποία άπαντες συμφωνούν.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ζήτησε την εφαρμογή των συμπερασμάτων της Συνόδου του Οκτωβρίου. Τι επισημαίνουν αυτά; "Υπενθυμίζοντας και επιβεβαιώνοντας μεταξύ άλλων τα προηγούμενα συμπεράσματά του για την Τουρκία του Οκτωβρίου του 2019, σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, μεταξύ άλλων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 της ΣΛΕΕ, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις κατά περίπτωση το αργότερο κατά τη σύνοδό του τού Δεκεμβρίου".
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών, αναμένεται να παρουσιάσει μία συνολική λίστα με… τα έργα και τις ημέρες της γείτονος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θα πρέπει να κριθεί συνολικά. Από τα πεπραγμένα, δηλαδή, των τελευταίων μηνών και όχι μόνο από την απόσυρση του Ορούτς Ρέις.
Το ζητούμενο για την ελληνική πρωτεύουσα είναι, με τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να μην υπάρχει απλά μία λεκτική καταδίκη των ενεργειών της Άγκυρας, αλλά ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των όποιων κυρώσεων, σε περίπτωση κατά την οποία ο πρόεδρος Ερντογάν επιλέξει να…πλέει σε ρότα προκλήσεων.
Τα μηνύματα, άλλωστε, προς την Άγκυρα από την πλευρά της Ελλάδας είναι συνεχή. "Απαιτείται συνέχεια και συνέπεια σε μια ειλικρινή πολιτική αποκλιμάκωσης. Απαιτείται σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο ως διαρκής επιλογή και όχι ως σημαία ευκαιρίας", διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη.
"Όπως επεσήμανε και ο Νίκος Δένδιας στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, εμείς αναδεικνύουμε την ανάγκη προσήλωσης όλων των μελών, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, σε βασικές αρχές του ΝΑΤΟ. Όπως, η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο σεβασμός των κανόνων δικαίου. Είναι άλλωστε προφανές ότι τη στιγμή αυτή αυταρχικά και αναθεωρητικά κράτη παραβιάζουν ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και τη διατλαντική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Καύκασο. Όλοι οι Σύμμαχοι έχουν υποχρέωση να προστατεύουν την διατλαντική συνοχή και να ενισχύουν την περιφερειακή σταθερότητα", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.
Παράλληλα, η Αθήνα αναδεικνύει τα σημεία της παρέμβασης του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο κ. Πομπέο τόνισε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της. Παράλληλα, σημείωσε πως θα πρέπει να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, ο οποίος δε λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αποτελεί "δώρο για τη Ρωσία" από ένα νατοϊκό σύμμαχο.
Capital
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...