Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Άραβες προειδοποιούν τον Μπάιντεν: Μην αγκαλιάζεις τους ισλαμιστές


Από τον Khaled Abu Toameh

Σε ένα σαφές μήνυμα που απευθύνεται σε μια πιθανή αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τζο Μπάιντεν, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος τον προειδοποίησαν να μην υποστηρίξει την οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Δηλώνουν ότι γεννά "εξτρεμιστικές τρομοκρατικές ομάδες που καταστρέφουν τη χώρα και τον λαό".

Στις 10 Νοεμβρίου, το Συμβούλιο Ανώτερων Μελετητών της Σαουδικής Αραβίας, το υψηλότερο ισλαμικό θρησκευτικό σώμα του βασιλείου, εξέδωσε προειδοποίηση εν μέσω αυξανόμενου φόβου σε ορισμένες αραβικές χώρες ότι μια κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να επιστρέψει στην πολιτική του πρώην Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, να ενδυναμώσει και να στηρίξει την Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η προειδοποίηση της Σαουδικής Αραβίας επικυρώθηκε αμέσως από το ανώτερο ισλαμικό θρησκευτικό ινστιτούτο της Αιγύπτου, το Dar al-Ifta, και διακεκριμένους Αιγύπτιους συγγραφείς και πολιτικούς αναλυτές.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία έχει συγχαρεί τον Μπάιντεν για την αμφισβητούμενη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ελπίζει ότι εάν και όταν γίνει πρόεδρος, δεν θα χαρακτηρίσει την οργάνωση ως τρομοκρατική ομάδα.

Το Συμβούλιο Ανώτερων Μελετητών, σε μια έντονα διατυπωμένη δήλωση, δήλωσε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι μια τρομοκρατική ομάδα και "δεν αντιπροσωπεύει τις πραγματικές αξίες του Ισλάμ".

Το Συμβούλιο περιέγραψε την Αδελφότητα ως «αποκλίνουσα ομάδα που υπονομεύει τη συνύπαρξη μέσα στα έθνη, προκαλεί προδοσία, βία και τρομοκρατία και επιδιώκει τους πολιτικούς της στόχους σε μια προσπάθεια να καταλάβει περισσότερη δύναμη για τον εαυτό της υπό την κάλυψη της θρησκείας. Η ιστορία της οργάνωσης είναι αυτή του κακού, των συγκρούσεων, του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας".

Το Συμβούλιο είπε ότι η ιστορία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αποκαλύπτει την πλήρη κλίμακα του κακού για το οποίο είναι υπεύθυνη και ότι έχει εμπνεύσει τη δημιουργία πολλών εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών ομάδων που είναι υπεύθυνες για φρικαλεότητες σε όλο τον κόσμο.

Το Συμβούλιο κάλεσε το κοινό να είναι επιφυλακτικό για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τις δραστηριότητές της και τους παρότρυνε να μην συμμετάσχουν, να στηρίξουν ή να εμπλακούν στις δραστηριότητές της.

Το 2014, η Σαουδική Αραβία εξέτασε τη μαύρη λίστα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως τρομοκρατική οργάνωση. Τρία χρόνια αργότερα, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος εξέδωσαν μια κοινή δήλωση στην οποία ανέφεραν ως τρομοκράτες 59 άτομα, συμπεριλαμβανομένων διακεκριμένων μορφών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, και 12 φιλανθρωπικά ιδρύματα διαφόρων εθνικοτήτων.

Η εφημερίδα Arab Weekly με έδρα το Λονδίνο σημείωσε αυτό το μήνα:

"Οι οπαδοί των Σαουδαραβικών υποθέσεων δεν απέκλεισαν ότι η δήλωση του Συμβουλίου Ανώτερων Μελετητών ήταν μια απάντηση στον υπερβολικό ενθουσιασμό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπό του στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Αμερικής.

"Αυτοί οι παρατηρητές επεσήμαναν ότι, πίσω από τη δήλωση του Συμβουλίου, υπάρχει ένα μήνυμα της Σαουδικής Αραβίας που λέει ότι η βιασύνη της Αδελφότητας να καλωσορίσει και να αγκαλιάσει τον Μπάιντεν και οι προσπάθειές της να κερδίσει τη συμπάθειά της ενώ κινείται εναντίον σημαντικών χωρών στην περιοχή, δεν θα αλλάξουν τη σταθερή θέση της Σαουδικής Αραβίας θεωρώντας την ομάδα τρομοκρατική οργάνωση και πραγματικό επωαστικό χώρο για όλες τις μαχητικές ομάδες.

Ο Αμπντουλάτιφ Αλ-Σέιχ, ο Σαουδάραβας Υπουργός Ισλαμικών Υποθέσεων, απαντώντας στη δήλωση του Συμβουλίου, δήλωσε ότι "προειδοποίησε κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας περισσότερα από 20 χρόνια πριν". Είπε ότι η προειδοποίησή του προκάλεσε ανησυχία για "τη θρησκεία μας, τη χώρα μας, τους πολίτες μας και όλους τους μουσουλμάνους".

Η δήλωση Al-Sheikh επίσης θεωρείται από τους Άραβες ως προειδοποίηση προς Μπάιντεν, για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα που τον συνεχάρη για «νίκη» του.

Το Dar al-Ifta της Αιγύπτου, ένα ισλαμικό συμβουλευτικό, δικαστικό και κυβερνητικό όργανο που προσφέρει στους μουσουλμάνους θρησκευτική καθοδήγηση και συμβουλές μέσω της έκδοσης fatwas (ισλαμικές αποφάσεις) για διάφορα θέματα, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στη δήλωση του ανώτερου μελετητή του Σαουδικού Συμβουλίου κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η αιγυπτιακή ομάδα, επίσης σε ένα μήνυμα που φαίνεται να απευθύνεται στον Μπάιντεν, επεσήμανε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα "επιδιώκει πάντα να διαιρεί τις κοινωνίες και να εξαπλώνει το χάος και να παρακινεί τους πολίτες σε ταραχές και να εμπλακούν σε βία".

"Η δήλωση του [Σαουδικού] Συμβουλίου Ανώτερων Μελετητών έγινε μετά από μια μακρά και προσεκτική μελέτη της μεθοδολογίας και της σκέψης της τρομοκρατικής οργάνωσης Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία θεωρεί τους μη μουσουλμάνους ως άπιστους ... Καλούμε διάφορα θρησκευτικά όργανα, ιδρύματα και συμβούλια στις χώρες του ισλαμικού κόσμου να ποινικοποιήσουν και να απαγορεύσουν την τρομοκρατική Αδελφότητα και να την απορρίψουν. Ο εξτρεμισμός και η βία της ομάδας είναι εγγενές χαρακτηριστικό της ιδεολογίας της, και δεν έχει νόημα η μεταρρύθμιση ή η αλλαγή της".

Άραβες πολιτικοί αναλυτές και εμπειρογνώμονες σε ισλαμικά φονταμενταλιστικά κινήματα δήλωσαν ότι θεωρούσαν τη δήλωση του Συμβουλίου Ανώτερων Μελετητών στη Σαουδική Αραβία ως «ένα νέο χτύπημα στην τρομοκρατική ομάδα» και ότι εκθέτει τα «κόλπα» της ομάδας για να προσελκύσει νέους στην αποκλίνουσα ομιλία της".

Οι αναλυτές και οι ειδικοί πρόσθεσαν ότι ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι η ύπαρξη αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης αποτελεί πραγματική απειλή για την ταυτότητα και τη σταθερότητα των κρατών, τονίζοντας ότι η ομάδα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δεν αντιπροσωπεύει την προσέγγιση του Ισλάμ.

Ο Σαουδάραβος πολιτικός αναλυτής Dr. Ahmed al-Rukban είπε ότι το Συμβούλιο Ανώτερων Μελετητών είναι το νομοθετικό όργανο του Βασιλείου και θεωρείται αξιόπιστο στα θέματα του αραβικού και ισλαμικού έθνους όσον αφορά την εσωτερική και εξωτερική πολιτική.

Ο Al-Rukban προειδοποίησε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι οπαδοί της χρησιμοποιούσαν πάντα το Ισλάμ «για να διεισδύσουν σε πολλούς τομείς και οργανισμούς στη Σαουδική Αραβία αλλά και σε άλλες χώρες». Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, πρόσθεσε, υποστηρίζεται οικονομικά από την Τουρκία.

Ο Mounir Adeeb, ερευνητής των ισλαμικών εξτρεμιστικών κινημάτων και της διεθνούς τρομοκρατίας, δήλωσε ότι η δήλωση του Συμβουλίου Ανώτερων Μελετητών αποκαλύπτει την αλήθεια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Εξήρε το Συμβούλιο για την «τολμηρή, γενναία και σαφή» περιγραφή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Σαουδάραβας συγγραφέας Mohammed Al-Saaed αποκάλυψε ότι μετά την απαγόρευση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Σαουδική Αραβία το 2014, «η τρομοκρατική ομάδα προσπάθησε κρυφά να επιστρέψει μέσα από το παράθυρο». Οι ακτιβιστές της Αδελφότητας προσπάθησαν να «πηδήξουν στις τεχνοκρατικές θέσεις εργασίας που άρχισαν να εξαπλώνονται μετά την μεγάλη εξέλιξη στο βασίλειο και να διεισδύσουν και να επιτεθούν στην κοινωνία όποτε προκύψει ευκαιρία», σχολίασε.

Σημειώνοντας ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα πραγματοποίησε αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία μεταξύ του 2003 και του 2006, ο Al-Saaed έγραψε: "Η τρομοκρατική οργάνωση έχει γίνει μια περιφρόνηση και προδοσία".

Ο αιγυπτιακός ισλαμιστής λόγιος Saad Eddin Al-Hilali εξέφρασε την ανησυχία ότι ο Μπάιντεν, εάν εκλεγεί, θα συνεχίσει στα βήματα του Ομπάμα και θα υποστηρίξει τους ισλαμιστές. Ο Al-Hilali κάλεσε τους Αιγύπτιους να είναι προσεκτικοί έναντι των ισλαμιστών, "οι οποίοι προηγουμένως είχαν υποστηριχθεί από τον Ομπάμα και τώρα θα υποστηριχθούν από τον Μπάιντεν". Ο Μπάιντεν, είπε, "θα ολοκληρώσει την πορεία του Ομπάμα, αλλά θέλω να υπενθυμίσω στους Αιγύπτιους ότι η Αίγυπτος απέρριψε το πολιτικό Ισλάμ [απομακρύνοντας τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Mohammed Morsi, μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την εξουσία]. Τώρα, η Αίγυπτος στέκεται σταθερά στα πόδια της και λέει όχι στην εμπορία της θρησκείας".

Η προσωπικότητα των αιγυπτιακών μέσων ενημέρωσης, Μουσταφά Αλ-Φακί, εξέφρασε επίσης ανησυχία για το ενδεχόμενο μια κυβέρνηση Μπάιντεν να αγκαλιάσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. «Ο Μπάιντεν υποστήριξε την προσέγγιση του Ομπάμα, ο οποίος ήθελε να διαδώσει τον Ισλαμισμό στην περιοχή», είπε ο Al-Faqi. "Ο Ομπάμα είδε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως μέρος της εθνικής αντιπολίτευσης. Αυτό είναι ανοησία".

Οι Σαουδάραβες και οι Αιγύπτιοι δεν είναι οι μόνοι Άραβες που ανησυχούν για μια ανανεωμένη συμμαχία μεταξύ μιας κυβέρνησης των ΗΠΑ υπό την ηγεσία των Δημοκρατών και των ισλαμιστών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Αρκετοί Άραβες πολιτικοί αναλυτές και αρθρογράφοι, ιδιαίτερα στον Κόλπο, έχουν εκφράσει παρόμοιες σκέψεις. Το μήνυμα που στέλνουν στον Μπάιντεν και στους Δημοκρατικούς είναι: Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στις κακές παλιές μέρες, όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ευθυγραμμίστηκε με τις ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Αυτοί οι Άραβες είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν τους ισλαμιστές Αδελφούς Μουσουλμάνους να επιστρέψουν στην εξουσία στην Αίγυπτο ή να σηκώσουν το κεφάλι τους σε άλλες αραβικές χώρες. Απομένει να δούμε αν η μελλοντική κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεργαστεί σε αυτήν την προσπάθεια.

Ο Khaled Abu Toameh, βραβευμένος δημοσιογράφος που εδρεύει στην Ιερουσαλήμ, είναι Shillman Journalism Fellow στο Gatestone Institute 

Gatestone Institute




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]