Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η μάχη των 6 μιλίων



Άχαρη είναι η συζήτηση για την «κόκκινη γραμμή» της χώρας στη θάλασσα, τη στιγμή που το «Oruc Reis» παίζει με τα νεύρα μας: η κυβέρνηση επιλέγει τη σιγουριά των 6 μιλίων, γνωρίζοντας ότι η Τουρκία με τη Navtex έχει «μαρκάρει» στα 6,5 μίλια από το Καστελλόριζο, ενώ η αντιπολίτευση τη μετατοπίζει στα 12 – εκεί που θα μπορούσαν να φθάνουν τα χωρικά μας ύδατα αν ασκούσαμε το δικαίωμα της επέκτασης…

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Είναι φανερό ότι πίσω από τη διαμάχη των μιλίων υπάρχουν δύο πολιτικές «γραμμές»: η κυβέρνηση δεν θέλει να είναι η Ελλάδα που θα ξεκινήσει μiα εμπλοκή με την Τουρκία και η αντιπολίτευση υπογραμμίζει την τουρκική προσπάθεια για δημιουργία de facto τετελεσμένων μέσω της… χρησικτησίας.

Υπό το φως της χθεσινής κοινής προειδοποίησης που απηύθυναν από κοινού στον κ. Ερντογάν οι ηγεσίες της Γερμανίας και της Γαλλίας -του έδωσαν διορία μίας εβδομάδας για να τερματίσει τις επιθετικές κινήσεις- θα μπορούσε να πει κανείς πως η κυβέρνηση εκτιμά ότι εντέλει το «Oruc Reis» δεν θα φτάσει να «σπάσει» τη γραμμή των 12 μιλίων και ο κ. Ερντογάν θα το «πουλήσει» αυτό ως μια δήθεν κίνηση καλής θέλησης.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση θα έχει αποφύγει την επιχειρησιακή εμπλοκή και θα έχει γιγαντώσει το κύμα αλληλεγγύης από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να είναι στο μυαλό της τουρκικής ηγεσίας: σε ένα κακό σενάριο, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα μπορούσε να αγνοήσει το γαλλογερμανικό «τελεσίγραφο» των επτά ημερών και να φτάσει την πρόκληση στο μάξιμουμ, κατευθύνοντας το «Oruc Reis» στα όρια της σημερινής αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας μας.

Προφανώς, ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση, η Τουρκία δεν πρόκειται να δημιουργήσει ένα νομικό τετελεσμένο: το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων παραμένει ακέραιο – και μάλιστα χθες υποστηρίχθηκε χωρίς περιστροφές από τη Ρωσία.

Ομως, πώς θα ξεκινήσει ένας διάλογος με τους γείτονες όταν και οι δύο πλευρές θα γνωρίζουν ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή σαν να ήταν δική της; Στην πραγματικότητα όλα τα ελληνικά επιχειρήματα θα έχουν καταπέσει – κι αυτό είναι που προσπαθεί ο κ. Ερντογάν: να μηδενίσει την επήρεια του Καστελλόριζου χωρίς καν να χρειαστεί να διαπραγματευτεί…

Ελεύθερος Τύπος






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]