WSJ: Η Τουρκία έχει χάσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών
Στον κλυδωνισμό της τουρκικής οικονομίας ο οποίος αποτυπώνεται στη συνεχή υποχώρηση του εθνικού της νομίσματος και τη μεγάλη συρρίκνωσή της, το δεύτερο τετράμηνο του έτους, απόρροια και της πανδημίας του κορονοϊού, αναφέρεται σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, προβαίνοντας σε δυσοίωνες προβλέψεις.
Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην γείτονα χώρα η οικονομία της Τουρκίας συρρικνώθηκε κατά 9,9% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία πέρσι και κατά 11% και σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, παραθέτοντας παράλληλα τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Οικονομικών που ανέφερε ότι «αντίθετα με τις απαισιόδοξες δηλώσεις, το ΑΕΠ μας σημείωσε καλά αποτελέσματα σε σχέση με άλλες χώρες» κάνοντας λόγο για μικρή μείωση του ΑΕΠ της χώρας σε σύγκριση με άλλες μεγάλες οικονομίες.
«Τα θεμέλια της οικονομίας της Τουρκίας είναι ισχυρά και δυναμικά», είναι η θέση του τούρκου υπ. Οικονομικών, όπως σημειώνει η Wall Street Journal.
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα «οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν πως οι επόμενοι μήνες θα είναι ταραγμένοι, με την μεγαλύτερη ανησυχία να έγκειται στο γεγονός ότι η Τουρκία, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε κεφάλαια από το εξωτερικό, έχει αποξενώσει πολλούς από τους ξένους επενδυτές που βοήθησαν τον Ερντογάν να μεταμορφώσει την τουρκική οικονομία κατά την πρώτη δεκαετία της 18ετούς εξουσίας του».
Ο τούρκος οικονομολόγος Mustafa Sonmez, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, αναφέρει στον ανταποκριτή ότι «η Τουρκία έχει χάσει την εμπιστοσύνη των ξένων πηγών χρηματοδότησης» και πως «δεν μπορεί η οικονομία της να αναπτυχθεί χωρίς ξένες επενδύσεις».
Δημοσιεύματα σαν αυτό έρχονται σε μια στιγμή όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, οι οποίες στην περίπτωση που αποδειχθούν σοβαρές και φτάσουν έως τον τραπεζικό κλάδο δεν αποκλείεται να επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στην οικονομία.
Ο επενδυτικός κόσμος παρακολουθεί πλέον στενά τις εξελίξεις στην ισοτιμία της λίρας με το δολάριο και το ευρώ. Σήμερα η ισοτιμία της λίρας κυμαίνονταν στα επίπεδα των 7,37 λιρών ανά δολάριο, πάντα κοντά στο ιστορικό χαμηλό των 7,4212 λιρών/ δολάριο.
Οι οίκοι αξιολόγησης από την πλευρά τους είναι έτοιμοι να πιέσουν το κουμπί της υποβάθμισης. Εδώ και μερικές ημέρες, η Fitch αναθεώρησε επί τα χείρω τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, βάζοντας στην ουσία την Τουρκία στον προθάλαμο της υποβάθμισης. Οσο για την Moody’s είχε τονίσει την περασμένη Τρίτη ότι οι τουρκικές αρχές θα πρέπει ενδεχομένως να επανεξετάσουν την οικονομική πολιτική που εφαρμόζουν.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...