Στα «θολά νερά» του διαλόγου, ποντάρει η Τουρκία
Προσπάθεια να θολώσει την εικόνα και να δημιουργήσει σύγχυση για το τι εστί αποκλιμάκωση αλλά και για τους όρους επανάληψης ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου, επιχειρείται από την Άγκυρα καθώς εντείνεται και η διεθνής πίεση για επιστροφή στην διπλωματική οδό.
Παρά τα όσα λέγονται περί «διγλωσσίας» εκ μέρους της Τουρκίας είναι σαφές ότι οι Καλίν, Τσαβούσογλου και Ακάρ είναι συντεταγμένοι στην ίδια γραμμή, καθώς όταν γίνει δεκτή η συζήτηση για τον διάλογο τον οποίο «δείχνει» ο κ. Καλίν η τουρκική πλευρά θα απαιτήσει να μπει το πλαίσιο το οποίο παρουσιάζουν όλες αυτές τις ημέρες οι κ.Τσαβούσογλου και Ακάρ.
Η Τουρκία είναι προφανές ότι επιδιώκει να αποφύγει την δυσάρεστη συζήτηση στην Ε.Ε. για κυρώσεις, αν και με μόνη την απόσυρση του Oruc Reis το οποίο μπορεί να επιστρέψει σε πέντε ώρες στην επίμαχη περιοχή, δεν θα μπορεί να πείσει για την ανάγκη αναβολής της συζήτησης στην Σύνοδο Κορυφής.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έστειλαν χθες το μήνυμα ότι στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ την Δευτέρα θα γίνει κανονικά η προετοιμασία των κυρώσεων, αλλά το θέμα αυτό θα κριθεί και από τις επαφές που θα έχει ο Σαρλ Μισέλ με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη αλλά και τις εν εξελίξει προσπάθειες για επανάληψη των ελληνοτουρκικών επαφών.
Το Βερολίνο ακόμη κρατά κλειστά τα χαρτιά του και προφανώς αναμένει να κατακάτσει ο κουρνιαχτός και να πάρει ασφαλή μηνύματα από την Άγκυρα και την Αθήνα προκειμένου να τολμήσει μια νέα απόπειρα επανάληψης των επαφών, σε κλίμα βεβαίως αρκετά βαρύ μια και δεν θα υπάρχει πλέον η «αθωότητα» και η μυστικότητα της πρώτης φοράς. Και θα είναι αυτή την φορά ακόμη πιο δύσκολο για να διαμορφωθεί το πλαίσιο για την επανέναρξη του διαλόγου που θα καταλήξει σε απόφαση για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών
Με τον τρόπο που κινείται η Τουρκία δημιουργείται σε πολλούς εταίρους η απορία για την άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο, καθώς δεν είναι πάντοτε αντιληπτό ότι η Τουρκία θέλει να βάλει στην ατζέντα όχι απλώς την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών άλλα και θέματα κυριαρχίας της Ελλάδας.
Στο ευρωπαϊκό πεδίο η Αθήνα δεν μπορεί να παραιτηθεί από τις κυρώσεις και το πιθανότερο είναι να επιμείνει στην λήψη απόφασης υπό την αίρεση της νέας απόφασης έστω σε επίπεδο ΥΠΕΞ για την ενεργοποίηση τους σε περίπτωση που η Τουρκία επαναλάβει τις προκλήσεις.
Στο τραπέζι όμως των Ευρωπαίων είναι οι προτάσεις της Κύπρου για κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, που έχουν εγκριθεί από τον Ιούνιο και φυσικά εκεί δεν υπάρχει αποκλιμάκωση καθώς τόσο το ερευνητικό Barbaros κάνει παράνομες έρευνες, όσο και το Yavuz παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Καθώς πολλά θα κριθούν από το κλίμα που θα διαμορφώσουν τις επόμενες ημέρες οι διεθνείς παράγοντες που έχουν αναλάβει έναν μεσολαβητικό ρόλο είναι η Άγκυρα που με κάθε τρόπο θέλει να προκαλέσει σύγχυση, και ο Ι. Καλίν δηλώνει για την ανάγκη να μην χαθεί η «ευκαιρία» που ανοίγει στην διπλωματία η επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας. Ταυτόχρονα οι κ.Τσαβουσογλου και Ακάρ έχουν αναλάβει να φορτώσουν την ατζέντα.
Ο τούρκος υπουργός εξωτερικών στην χθεσινή συνέντευξη του κινήθηκε σε διαφορετικό πλαίσιο καθώς οι δυο προϋποθέσεις που έθεσε για τον διάλογο είναι η εγκατάλειψη από την Ελλάδα των «μαξιμαλιστικών θέσεων και του Χάρτη της Σεβίλης και εμπλέκοντας και το Κυπριακό ,προσθέτει ως όρο και έναν «μηχανισμό που θα προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο».
«…Για παράδειγμα, η Ελλάδα μπορεί να παραιτηθεί από τις μαξιμαλιστικές της απαιτήσεις. Μπορεί να πει ότι ο χάρτης της Σεβίλης είναι άκυρος. Ο χάρτης της Σεβίλης είναι ο λόγος για την ένταση μέχρι στιγμής..», δήλωσε ο κ.Τσαβουσογλου αναφερόμενος στον χάρτη ο οποίος αποδίδει πλήρη επήρεια στα ελληνικά νησιά και φυσικά στο Καστελόριζο. Ο κ.Τσαβούσογλου δηλαδή απαιτεί ως προϋπόθεση για τον διάλογο, την παραίτηση εκ των προτέρων της Ελλάδας από κάθε διεκδίκηση θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ενώ προχθές είχε βάλει στην ατζέντα και μειονοτικό ζήτημα στην Θράκη.
Σε ότι αφορά στον όρο που θέτει ο κ. Τσαβούσογλου για την Κύπρο, είναι προφανές ότι δεν αφορά την Ελλάδα αλλά πάντως η κυπριακή κυβέρνηση έχει επανειλημμένα προτείνει μηχανισμό για διαμοιρασμό των εσόδων από το φυσικό αέριο όταν αρχίσει η εκμετάλλευση του. Η πρόταση απορρίπτεται από την Άγκυρα γιατί δεν ενδιαφέρεται τόσο για τα «έσοδα» των Τουρκοκυπρίων, παρά για να αποκτήσει έλεγχο επί των φυσικών πηγών του νησιού μέσω των Τουρκοκυπρίων.
Ο Υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ συμπλήρωσε αυτή την λίστα προϋποθέσεων αλλά και θεμάτων που θα μπουν στον διάλογο, μιλώντας από το Κας. Η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μπαίνει συστηματικά από την Τουρκία που θεωρεί ότι έχει ισχυρή νομικά θέση στο θέμα αυτό, παρά την αλλαγή των συνθηκών και την ύπαρξη ανοικτής και δηλωμένης απειλής, που υποχρεώνουν την Ελλάδα να οχυρώσει τα νησιά.
Ο κ. Ακάρ επανέφερε και θέμα «γκρίζων ζωνών» με την γνωστή θεωρία ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες δεν έχει γίνει βάσει συμφωνιών» και φυσικά πρόσθεσε και θέμα εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου.
Νίκος Μελέτης
Liberal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...