Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η γερμανική ασπίδα στην Τουρκία και η ενόχληση από την ελληνογαλλική συμμαχία


Λίγες ώρες μετά την επικοινωνία της με τον Ταγίπ Ερντογάν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επικοινώνησε και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επαφής τους οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στη Γερμανίδα πολιτικό το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, εν όψει μάλιστα και της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γερμανία, η οποία έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις τελευταίες ημέρες έχει υψώσει επί της ουσίας ασπίδα προστασίας στην τουρκική πλευρά και δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη από την έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου. Εκπρόσωποι, μάλιστα, της γερμανικής κυβέρνησης έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να χαρακτηρίσουν παράνομες τις τουρκικές ενέργειες.


Η πολιτική των ίσων αποστάσεων την οποία τηρούν οι Γερμανοί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην πραγματικότητα λειτουργεί ως ένας φάρος για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην περιοχή, καθώς μεταφράζεται ως έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Εάν αυτό οφείλεται στις προνομιακές οικονομικές σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας ή στη συμφωνία της χώρας μας με την Αίγυπτο, η οποία πιθανώς τους ενόχλησε, είναι κάτι που το γνωρίζουν οι ίδιοι.

Κατ’ άλλους, αυτό που εκνευρίζει ιδιαίτερα τη χώρα του Βορρά είναι ότι η Ελλάδα προτίμησε να πορευθεί με τη Γαλλία σε ζητήματα της Μεσογείου. Πάντως, εδώ και καιρό η Γερμανία δηλώνει σε κάθε τόνο ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να προσέλθουν σε «διάλογο» και έχει ασκήσει πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση· έναν «διάλογο», όμως, ο οποίος φαίνεται να είναι κομμένος και ραμμένος στις τουρκικές απαιτήσεις, όπως επανειλημμένα έχουν καταγγείλει Έλληνες αναλυτές.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]