Ψάχνουν κερκόπορτα στον Έβρο οι Τούρκοι
Βλέπουν την αποτρεπτική ισχύ Στρατού και Αστυνομίας…
- Επιχειρούν εκφοβισμό
- Ύποπτες κινήσεις- αναζητούν σημεία επόμενης προβοκάτσιας
- Η ισχυρότερη παρουσία του Στρατού Ξηράς στη μεθόριο
- Τα έργα που φάνηκαν την κατάλληλη στιγμή
Ο Έβρος έχει αλλάξει κι αυτό η Τουρκία το βλέπει, δεν της αρέσει και ενοχλείται που η Ελλάδα έχει δείξει την πυγμή και την αποτρεπτική ισχύ. Πολύ σύντομα εκτιμούν στρατιωτικές πηγές ότι θα δούμε και τις επόμενες κινήσεις της γείτονος η οποία επιδίδεται σ’ έναν αγώνα δρόμου, γεμάτο από απειλές κι έκνομες ενέργειες.
Στο απόρθητο «κάστρο» του Έβρου υψώνονται νέα έργα αποτροπής, Αστυνομία και Στρατός εργάζονται με ταχύς ρυθμούς ώστε να σηκώσουν τον φράχτη πυγμής την ώρα που η Άγκυρα, εκνευρισμένη μεν αλλά με πονηρά τεχνάσματα αναζητά την κερκόπορτα.
Αυτό εξηγούν ανώτατα στρατιωτικά και αστυνομικά χείλη που βρίσκονται στην περιοχή, τονίζοντας ότι έχουν πλήρη γνώση για ότι σκοπεύει να πράξει η γείτονα το επόμενο διάστημα.
Μπορεί σε διπλωματικό επίπεδο, Τουρκικές φωνές να ρίχνουν τους τόνους ή να ομιλούν την γλώσσα του κατευνασμού, πλην όμως οι πράξεις και τα δεδομένα στο Μελισσοκομείο δείχνουν ότι η γείτονα θέλει να επιδεικνύει αυστηρότητα και δύναμη.
Το στρατιωτικό προσωπικό της Τουρκίας που είναι στην Τουρκική πλευρά αποτελείται από μικτό κλιμάκιο της στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας, δηλαδή στελέχη που το προηγούμενο διάστημα στις Καστανιές, με το που είχαν πατήσει το πόδι τους, προκάλεσαν σε μια προσπάθειά τους να κάνουν τους άνδρες του Στρατού Ξηράς και της ΕΛ.ΑΣ να φοβηθούν.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές έχουν ήδη εντοπιστεί ύποπτες κινήσεις Τούρκων που αναζητούν και σε άλλα σημεία, εκείνο που τους εξυπηρετεί, ώστε να στήσουν τη νέα πρόκληση ή προβοκάτσια.
Με λέμβους των τουρκικών ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, κάνουν περιπολίες- αυτοψίες, κυρίως όπου βλέπουν στρατιωτικά τμήματα της Ελλάδας ή τα στελέχη που έχουν επιφορτιστεί με την χάραξη του νέου αποτρεπτικού έργου.
Ήδη τα δείγματα για πιθανά επόμενα σημεία υπάρχουν και οι Ελληνικές αρχές έχουν λάβει μέτρα ώστε σε κάθε περίπτωση να υπάρχει η αποτρεπτική ετοιμότητα που απαιτείται.
Ο Στρατός Ξηράς έχει αναλάβει μεγάλο έργο στη μεθόριο
Η Άγκυρα, ήδη πριν το ξέσπασμα της ασύμμετρης απειλής του μεταναστευτικού παρατηρούσε ότι ο Στρατός Ξηράς αποκτούσε και πάλι, μετά από αρκετά χρόνια, περισσότερες πρωτοβουλίες κάνοντας νέες ενέργειες στη μεθοριακή γραμμή.
Ο Στρατός Ξηράς υλοποιούσε και συνεχίζει πλέον να κάνει οχυρωματικά έργα, να δημιουργεί όλες εκείνες τις αμυντικές προϋποθέσεις που συνάδουν με την αποτρεπτική ισχύ στην περιοχή του Έβρου.
Μπορεί τα περισσότερα νέα έργα αποτροπής να φάνηκαν ως προσπάθειες άμυνας στην ασύμμετρη απειλή και ως πρόληψη στα σχέδια της Τουρκίας, ωστόσο για να εμφανιστούν όλα αυτά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, είχαν προηγηθεί πολλά άλλα, κυρίως στην προετοιμασία του δύσβατου- πυκνόφυτου εδάφους που ετοιμάζονταν μεθοδικά να υποδεχτεί όχι μόνο τους εχίνους αλλά και τον επερχόμενο φράχτη.
Παράλληλα, η Τουρκία παρατηρούσε, κατέγραφε και ανέλυε τις αυξημένες και σε πιο μόνιμη βάση στρατιωτικές φρουρές στη μεθόριο γραμμή ακόμη και σε φυλάκια που θεωρούνταν εποχούμενα. Αυτή η κίνηση είχε έρθει καιρό πριν και πλέον οι ανώτατοι
Αξιωματικοί που έχουν την ευθύνη της περιοχής, ξέρουν πως οι υπεύθυνοι των φυλακίων γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τον τομέα ευθύνης που τους αναλογεί.
Ο Στρατός Ξηράς «δένει» πολύ καλύτερα πλέον σε επίπεδο συνεργασίας με τους συνοριοφύλακες της Ελληνικής Αστυνομίας εντός της μεθοριακής γραμμής κι αυτό έχει ως συνέπεια πολλά από τα παράνομα περάσματα να ελέγχονται με αποτρεπτικό τρόπο.
Ο φράχτης που ενοχλεί
Το γεγονός ότι μέσω των αυτοψιών και της χάραξης που κάνουν Γεωγραφική υπηρεσία Στρατού, Μηχανικό και Τεχνικό σώμα, οι Τούρκοι που παρατηρούν, καταλαβαίνουν ότι σε ορισμένα σημεία ο φράχτης πιθανότατα θα είναι και από τσιμέντο.
Σίγουρα μια τέτοια αποτρεπτική εξέλιξη αλλάζει δεδομένα πολλών ετών στον Έβρο τόσο σε αμυντικό επίπεδο, όσο και ως μέθοδος αποτροπής παράνομων ενεργειών είτε για τη μετανάστευση είτε για το κοινό έγκλημα.
Τα γεγονότα όπως έχουν κυλήσει μέχρι στιγμής από μόνα τους μαρτυρούν ότι ο Ελληνικός σχεδιασμός δεν αρέσει στη γείτονα η οποία έχει την απαίτηση αξιώσεων στον Έβρο.
Στις αρχές Μαρτίου, ενώ ήταν σε πλήρη εξέλιξη η ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού, με χιλιάδες κόσμου να φτάνουν στις Καστανιές και σε όλο το μήκος του Έβρου, όπως και στα Μικρασιατικά παράλια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ανακοινώσει ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να επεκταθεί ο φράχτης του Έβρου. Τότε μάλιστα είχε πει ότι το νότιο τμήμα θεωρούνταν από τις Ελληνικές αρχές ως το πιο ευάλωτο.
Πριν καν περάσουν δεκαπέντε ημέρες η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αφορούσε το αποτρεπτικό σχέδιο με τον φράχτη είχε ετοιμαστεί.
Η Αθήνα ενημέρωσε περίπου έναν μήνα μετά την Άγκυρα για την πρόθεση κατασκευής του φράχτη η οποία σχεδόν στα μέσα Μαΐου ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών τις συντεταγμένες για το τμήμα εκείνο που αφορά την περιοχή κοντά στις Φέρες.
Στο ίδιο μάλιστα κείμενο η γείτονα ανέφερε πως δεν πρέπει να ξεκινήσει καμία ενέργεια αν πρώτα δεν υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στις δυο πλευρές. Σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια η Αθήνα απέρριψε το αίτημα για τη γνωστοποίηση των συντεταγμένων από την στιγμή που ο φράχτης είναι ένα έργο που θα υψωθεί εντός του Ελληνικού εδάφους.
Την ίδια στιγμή τα Ελληνικά στρατιωτικά κλιμάκια έκαναν κανονικά τη δουλειά τους γεγονός που προκάλεσε την Τουρκική αντίδραση η οποία βρήκε την ευκαιρία για τις νέες αξιώσεις στην περιοχή του Έβρου εν τω μέσω προετοιμασιών για το επόμενο μεταναστευτικό κύμα, όπως έχουν σημειώσει και στρατιωτικές πηγές.
HellasJournal
"Την ίδια στιγμή τα Ελληνικά στρατιωτικά κλιμάκια έκαναν κανονικά τη δουλειά τους γεγονός που προκάλεσε την Τουρκική αντίδραση η οποία βρήκε την ευκαιρία για τις νέες αξιώσεις στην περιοχή του Έβρου εν τω μέσω προετοιμασιών για το επόμενο μεταναστευτικό κύμα, όπως έχουν σημειώσει και στρατιωτικές πηγές."
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ποια ηταν αυτη η τουρκικη "αντιδραση";
Εισβολη σε Ελληνικο εδαφος ή απλως νοταμ διαμαρτυριας;
Δεν διευκρινιζεται αυτη η λεπτομερεια.