Ο Ερντογάν έσωσε τον Έβρο και ένωσε τους Έλληνες
Πως η πολιτική του Ερντογάν στον Έβρο και στο μεταναστευτικό - προσφυγικό ένωσε τους Έλληνες και έφερε τον Έβρο πάλι στην πρώτη γραμμή εθνικού σχεδιασμού
To βίντεο καταγγελία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Καντέρ για νεκρούς στους δρόμους της Τουρκίας, οι καταγγελίες πολιτών που βγαίνουν με το σταγονόμετρο από τα ελεγχόμενα από το καθεστώς Ερντογάν αλλά και η αλματώδη αύξηση που καταγράφουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα αποδεικνύουν τα... αυτονόητα.
Επιβεβαιώνουν όσους υποστήριζαν από την πρώτη στιγμή πως η Τουρκία έχει σοβαρό πρόβλημα με τον κορωναϊό τουλάχιστον από τις αρχές Μαρτίου και φυσικά το έκρυβε όχι μόνο από τους πολίτες της αλλά και από τη διεθνή κοινότητα.
Τις ημέρες που βρεθήκαμε στον Έβρο στις αρχές Μαρτίου για το ρεπορτάζ του ethnos.gr σχετικά με την κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και την ένταση στις Καστανιές, επιχειρήσαμε δύο φορές να ναυλώσουμε Βούλγαρους επαγγελματίες για να μας μεταφέρουν στην ενδοχώρα της Τουρκίας μέσω των βουλγαροτουρκικών συνόρων καθώς οι Καστανιές είχαν κλείσει.
Και οι δύο όχι μόνο αρνήθηκαν αλλά ήταν κατηγορηματικοί πως δεν πηγαίνουν πλέον στην Τουρκία καθώς φοβούνται για τον κορωναϊό. Όλα αυτά ενώ στην Ελλάδα μόλις είχε ανακοινώσει τον πρώτο θάνατο του 64χρονου από την Αμαλιάδα και το πρόβλημα δεν είχε επηρεάσει ακόμα την καθημερινότητα μας.
Τα Μέσα Ενημέρωσης της Βουλγαρίας από τις αρχές του μήνα Μάρτη μιλούσαν για εξάπλωση του κορωναϊού στην Τουρκία αλλά πάντα ήταν προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους. Μοιραία ήρθαν στο νου μου τα λόγια του Ιβάιλο Γκ. ενός εργάτη στα χωράφια της Νέας Βύσσας.
Δεν ήθελε να μας πει πολλά για τις ελληνοτουρκικές διαμάχες. Μόνο ένα πράγμα μας είπε και όσο περνούν οι μέρες δικαιώνεται απόλυτα. «Ο Ερντογάν άθελα του μας έσωσε από πολλά προβλήματα».
Τι εννοούσε όμως ο απλοϊκός αλλά σοφός Βούλγαρος εργάτης;
Η απάντηση του μας προκάλεσε έκπληξη τότε: «Αν δεν έκλειναν τα σύνορα στις Καστανιές οι Έλληνες θα συνέχιζαν κανονικά τις καθημερινές επισκέψεις τους στην Ανδριανούπολη για τα καθημερινά τους ψώνια. Έτσι σήμερα όλοι εδώ στον Έβρο θα είχαν κολλήσει την αρρώστια (σ.σ. κορωναϊό)».
Δεν σας κρύβω πως τότε θεώρησα υπερβολική την άποψη του αλλά όσο περνούν οι μέρες τα γεγονότα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για αυτά που πραγματικά συμβαίνουν στην ενδοχώρα της Τουρκίας. Ο Βούλγαρος εργάτης δικαιώνεται απόλυτα, όπως δικαιώθηκαν και οι συμπατριώτες του ταξιτζήδες.
Δικαιώνονται όμως και οι μόνιμοι κάτοικοι του Έβρου, έμποροι και επιχειρηματίες αλλά και οι Έλληνες αξιωματικοί που από την πρώτη στιγμή έλεγαν πως ο Ερντογάν έκανε «θείο δώρο» στην Ελλάδα. Τι εννοούσαν;
Εννοούσαν πως με την κρίση οι Έλληνες συσπειρώθηκαν για πρώτη φορά μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, οργάνωσαν και θωράκισαν τα χερσαία σύνορα τους με την Τουρκία και επίσης απέκτησαν την αλληλεγγύη και την υποστήριξη χωρών που τα χρόνια της κρίσης διατήρησαν σταθερά επικριτική στάση έναντι των ελληνικών κυβερνήσεων.
Ο Έβρος μπήκε και πάλι στην πρώτη γραμμή του εθνικού σχεδιασμού άμυνας με ότι αυτό συνεπάγεται για τις υποδομές και την ανάπτυξη του πιο ακριτικού και συνάμα πιο φτωχού νομού της Ευρώπης.
Ακόμα και στην καθημερινότητα τα εμπορικά καταστήματα, βενζινάδικα και άλλες επιχειρήσεις του Έβρου είδαν τον τζίρο τους να ανεβαίνει κατακόρυφα.
Τα περίπου 4-5εκ. Ευρώ που υπολογίζεται πως δαπανούσαν οι Εβρίτες στα φτηνότερα βενζινάδικα (η βενζίνη έχει 1 Ευρώ το λίτρο) και σούπερ μάρκετ της Τουρκίας, έμειναν πλέον στην ελληνική αγορά και σε συνδυασμό με την αυξημένη παρουσία αστυνομίας και στρατού από Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα εμπορικά καταστήματα της Ορεστιάδας, του Διδυμοτείχου και άλλων πόλεων θυμήθηκαν και πάλι τις παλιές καλές εποχές και μάλιστα εν μέσω αποκλεισμών και καραντίνας.
Κώστας Ασημακόπουλος
Έθνος
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...