Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έβρος: Τούρκοι διακινητές προμηθεύουν με σκάλες μετανάστες-πρόσφυγες


Περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας - Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου 29/2 ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ και μετά την απειλή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα αφήσει να περάσουν οι πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει με στρατιωτικές, αστυνομικές και λιμενικές δυνάμεις τα σύνορά μας, ενώ το Σάββατο ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι πύλες έχουν ανοίξει και δεν πρόκειται να κλείσουν.

Μια ομάδα μεταναστών κατάφερε το βράδυ του Σαββάτου να φτάσει σε ένα χωριό στον Έβρο, 40 χιλιόμετρα μακριά από τις Καστανιές, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Open TV, Παναγιώτη Μανή. Όπως αναφέρει ο απεσταλμένος του Ανοιχτού Καναλιού, οι μετανάστες κατάφεραν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν προς την ενδοχώρα, αφού συνάντησαν εμπόδια, όπως συρματοπλέγματα που τοποθέτησε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο στρατός, για να εμποδίσουν πρόσφυγες και μετανάστες να πλησιάσουν στα ελληνικά χωριά.


Όπως μεταδίδει ο Παναγιώτης Μανής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα 73 άτομα που πέρασαν δεν έχουν σχέση με την εμπόλεμη περιοχή του Ιντλίμπ στη Συρία. Προέρχονται από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Σομαλία, στοιχείο που δείχνει, σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές ότι δεν πρόκειται για πρόσφυγες.

Πάντως, η χθεσινή ήταν μια ακόμη δύσκολη νύχτα στον Έβρο, καθώς μετά τις 2 π.μ. οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις δέχτηκαν επίθεση σε μια μαζική απόπειρα «εισβολής» προσφύγων και μεταναστών να περάσουν στην Ελλάδα από ένα σημείο όπου δεν υπήρχε φράχτης. Εκεί εκτόξευσαν πέτρες, ξύλα και χημικά εναντίον των αστυνομικών και των στρατιωτικών δυνάμεων, που όμως ήταν προετοιμασμένες καθώς είχαν εντοπίσει νωρίτερα τις κινήσεις των συγκεντρωμένων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αστυνομικοί ανέφεραν ότι κάποιοι επιχείρησαν να περάσουν πάνω από τον φράχτη, ακόμη και με σκάλες που τους προμήθευσαν τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις. Αρκετοί είναι εκείνοι που πλέον προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα από άλλα σημεία εκτός από τις Καστανιές, όπως το χωριό Πύθιο, εκεί όπου τελειώνει ο φράχτης, αλλά και από τα Λάβαρα και το Δέλτα του Έβρου, χρησιμοποιώντας ακόμη και βάρκες.

Από την πλευρά της Τουρκίας, η ανταποκρίτρια του Open TV, Μαρία Ζαχαράκη, αναφέρει ότι η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο συνεχίζει να είναι δύσκολη, καθώς συνεχώς έρχονται και νέοι πρόσφυγες και μετανάστες από όλη την Τουρκία.

Στον ποταμό Έβρο, οι μετανάστες από το Αφγανιστάν και από το Μαρόκο, έφτασαν με συνοδεία της τουρκικής αστυνομίας. Το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, καραβάνια προσφύγων έφταναν περπατώντας ως ένα σημείο και από εκεί και πέρα τους παραλάμβαναν λεωφορεία και με συνοδεία της αστυνομίας έφταναν στον Έβρο.

Σύμφωνα με την Μαρία Ζαχαράκη, όλοι ρωτούν αν άνοιξαν τα σύνορα και πότε θα ανοίξουν τα σύνορα της Ελλάδας. Την ίδια ώρα και ενώ οι Αρχές υπολογίζουν ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών είναι 2.000 – 4.000 χιλιάδες, καθώς δεν μπορούν να πουν με ακρίβεια τον αριθμό, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε το πρωί της Κυριακής ότι οι πρόσφυγες – γιατί η Τουρκία κάνει λόγο για πρόσφυγες και όχι για μετανάστες- που έχουν φύγει για την Ελλάδα από τον Έβρο είναι 47.113.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες συνεχίζουν να ελπίζουν ότι κάποια στιγμή η Ελλάδα θα αναγκαστεί να ανοίξει τα σύνορα.

Έθνος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]