Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο κορωναϊός δεν σταμάτησε τις... κορώνες και απειλές του Ερντογάν


Το καθεστώς Ερντογάν κρατάει ορθάνοιχτη τη βεντάλια των προκλήσεων, με την τουρκική µονταζιέρα να δουλεύει στο κόκκινο σε βάρος της Αθήνας

Γράφει ο Γιώργος Σκαφιδάς

Φαινομενικά (αλλά µόνο φαινοµενικά) «απτόητος» από την έλευση της πανδηµίας του κορωναϊού, που απειλεί όµως στην πράξη να τινάξει στον αέρα πολλά από τα φαραωνικά σχέδια του Ερντογάν στον δρόµο προς το επετειακό (και εκλογικό συνάµα) 2023, ο τουρκικός κρατικός µηχανισµός συνεχίζει να απειλεί κρατώντας ορθάνοιχτη τη βεντάλια των ανθελληνικών προκλήσεων: µε δηλώσεις αξιωµατούχων και επιστολές στον ΟΗΕ, µε υποκινούµενα επεισόδια στον Εβρο (έως και την περασµένη Πέµπτη) και υπερπτήσεις µαχητικών πάνω από ελληνικά εδάφη, µε πλοία γεµάτα όπλα προς τη Λιβύη και διασπορά ψευδών ειδήσεων σε βάρος της Ελλάδας στα διεθνή µίντια.

Με άρθρο του που δηµοσιεύτηκε στους «Financial Times» στις 22 Μαρτίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτίθεται στην Ελλάδα µε την κατηγορία ότι «πυροβολεί πρόσφυγες στα σύνορα». Ο ίδιος µιλάει µάλιστα για «νεκρούς» και «δεκάδες τραυµατίες» από ελληνικά πυρά, ενώ παράλληλα εγκαλεί και την ΕΕ για τη στάση της µε προσβλητικούς χαρακτηρισµούς («κηλίδα για την ανθρώπινη συνείδηση», «όνειδος»).


Η Αγκυρα έχει εµφανώς ενοχληθεί επειδή η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπέκυψε στους τουρκικούς εκβιασµούς, όπως εκείνοι εκδηλώθηκαν µέσα από την κρατικά υποκινούµενη πολιορκία στον Εβρο. Εχει ενοχληθεί, επιπλέον, καθώς δεν εξασφαλίζει τη διεθνή συναίνεση, στον βαθµό που θα επιθυµούσε, υπέρ των τουρκικών επεκτατικών επιχειρήσεων σε Συρία, Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά και επειδή δεν λαµβάνει όσα χρήµατα θα ήθελε ως ενίσχυση από τη διεθνή κοινότητα (σε «περισσότερα από 40 δισ. δολ.» υπολογίζει ο Τσαβούσογλου τα έξοδα της Τουρκίας λόγω Προσφυγικού) ή το... ελευθέρας προκειµένου τουρκικές εταιρείες προσκείµενες στο καθεστώς Ερντογάν να ανοικοδοµήσουν (µε ξένα κεφάλαια) την κατεστραµµένη από τον πόλεµο Συρία και να βάλουν χέρι στα πετρέλαια συριακών περιοχών, όπως είναι το Καµισλί και το Ντέιρ αλ-Ζορ, που ελέγχονται σήµερα από τους Κούρδους µε την κάλυψη των Αµερικανών.

Με το να κατηγορεί την Ελλάδα για τους χειρισµούς της στο Μεταναστευτικό, ο Τσαβούσογλου επιχειρεί παράλληλα να σπρώξει κάτω από το χαλί και όλες εκείνες τις αποκαλύψεις περί τουρκικής αισχροκέρδειας σε βάρος των προσφύγων, που υποχρεώνονται να πληρώνουν τα τετραπλάσια ή πενταπλάσια απ’ ό,τι ένας Τούρκος για υπηρεσίες και προϊόντα εντός των συνόρων της γείτονος (χαρακτηριστική η επιγραφή σε τουρκικό κατάστηµα στο Ιζµίτ: «Για τους στρατιώτες δωρεάν, για τους Τούρκους 1 λίρα, για τους Σύρους 5 λίρες»).

Ο Σοϊλού ως νέος «Ερντογάν» και το γεμάτο πιστόλι που δείχνει την Ελλάδα

Εναντι της Ελλάδας, η Τουρκία κρατάει όλα τα µέτωπα ανοιχτά και το πιστόλι... γεµάτο πάνω στο τραπέζι. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «A Haber» στις 26 Μαρτίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊµάν Σοϊλού, παραδέχτηκε µάλιστα ότι το εν λόγω πιστόλι έχει ήδη εκπυρσοκροτήσει προς την πλευρά της Ελλάδας, πράγµα που πρόκειται να ξανακάνει. «Βοµβαρδίσαµε την άλλη πλευρά (σ.σ.: την ελληνική) µε σφαίρες και δακρυγόνα. Το κάναµε επί ώρες και µπορούµε να το ξανακάνουµε» διακήρυξε ο Σοϊλού, υπογραµµίζοντας ότι η Τουρκία προσέφερε τρία γεύµατα την ηµέρα στους συγκεντρωµένους στον Εβρο, απ’ όπου έχουν µάλιστα περάσει προς την Ελλάδα µόνο τον τελευταίο µήνα, από τις 28 Φεβρουαρίου και έπειτα, σχεδόν 150.000 άνθρωποι.

Ολα αυτά, βέβαια, πάντα σύµφωνα µε τον 50χρονο Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος όµως δεν είναι ένας τυχαίος πολιτικός. Αντιθέτως, αν και εκείνος εντάχθηκε στο AKP πολύ αργά, µόλις το 2012, σήµερα έχει καταλήξει να αποτελεί ισχυρό πόλο εντός του κυβερνώντος ισλαµοεθνικιστικού Κόµµατος ∆ικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ενώ παράλληλα ξεχωρίζει και ως ένας από τους πιθανούς διαδόχους του 66χρονου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σηµειωτέον ότι ο Σοϊλού προέρχεται από τον χώρο της περισσότερο «κοσµικής» (και λιγότερο θρησκευτικής) εθνικιστικής ∆εξιάς. Με τις φήµες, δε, να οργιάζουν εκ νέου αναφορικά µε την κατάσταση της υγείας του Ερντογάν, ο Σοϊλού βγαίνει ενισχυµένος στο προσκήνιο.

Νέες φήμες για την υγεία του σουλτάνου

Ο Ερντογάν πραγµατοποιεί πια πολύ περιορισµένες εµφανίσεις, ενώ ακόµη και όταν εκείνος εµφανίζεται µπροστά στις κάµερες, συχνά δείχνει «αφύσικα» αδύναµος. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, έχουν πια επιστρέψει και οι φήµες που θέλουν τον Τούρκο πρόεδρο να αντιµετωπίζει ενδεχοµένως σοβαρά προβλήµατα υγείας. Ακόµη και µε τον Ερντογάν απόντα ωστόσο, οι πολλές και πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας δεν πρόκειται ξαφνικά να... απουσιάσουν. Κάθε άλλο. Η Αγκυρα δεν χάνει ευκαιρία άλλωστε να µας το υπενθυµίζει.

Σε επιστολή που απέστειλε προς τον γενικό γραµµατέα των Ηνωµένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στις 18 Μαρτίου, ο µόνιµος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Φεριντούν Σινιρλίογλου, έρχεται να επαναθέσει όλες εκείνες τις µαξιµαλιστικά αναθεωρηµένες τουρκικές αξιώσεις εις βάρος της Ελλάδας, υποστηρίζοντας µεταξύ άλλων ότι η Τουρκία διαθέτει θαλάσσια σύνορα µε την Αίγυπτο και τη Λιβύη (όπερ σηµαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει κοινά σύνορα µε την Κύπρο), ότι οι γεωγραφικές συντεταγµένες των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας είναι εκείνες που συµφωνήθηκαν τον Νοέµβριο του 2019 ανάµεσα στην Τουρκία και τη λιβυκή κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σάρατζ, ότι τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν «περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών τους υδάτων», ότι «η Ελληνοκυπριακή ∆ιοίκηση δεν είναι αρµόδια να εκπροσωπεί ολόκληρη τη νήσο της Κύπρου» κ.ά.

Σηµειώνεται ότι επιστολή µε τα φερόµενα ως εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας είχε αποστείλει ο Σινιρλίογλου στον ΟΗΕ και στις 13 Νοεµβρίου 2019. Η ελληνική πλευρά έχει βέβαια «απαντήσει» στις ανυπόστατες αξιώσεις των Τούρκων µε δύο επιστολές της Ελληνίδας µονίµου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, πρέσβεως Μαρίας Θεοφίλη, στις 19 Φεβρουαρίου και στις 19 Μαρτίου αντίστοιχα.

Η Τουρκία ωστόσο επιµένει, µε τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαµί Ακσόι, να αποκηρύσσει στις 26 Μαρτίου ως «µαξιµαλιστικές» τις ελληνικές θέσεις, κατηγορώντας παράλληλα την Ελλάδα ότι συµπεριφέρεται σαν «αρχιπελαγικό κράτος» χωρίς όµως να είναι (ως κράτος δηλαδή τα αλληλοσυνδεόµενα ύδατα µεταξύ των νησιών του οποίου σχηµατίζουν µια αυτοτελή γεωγραφική, οικονοµική και πολιτική ενότητα και µια ενιαία εξωτερική θαλάσσια µεθόριο, µε αποτέλεσµα έτσι να αντιµετωπίζονται ως χωρικά ύδατα τµήµατα που σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρούνταν µέρος της ανοικτής θάλασσας).

Αλλά και επί του πεδίου, η εβδοµάδα από τις 19 έως τις 26 Μαρτίου θα έκλεινε µε 193 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και 26 υπερπτήσεις (πάνω από τη Χίο, τις Οινούσσες, τη Λέσβο, τον Εβρο κ.α.). Παράλληλα, η κατάσταση θα παρέµενε τεταµένη και στον Εβρο, µε τους υποστηριζόµενους από τις τουρκικές Αρχές επίδοξους εισβολείς να ανάβουν φωτιές, να πετούν δακρυγόνα και πέτρες, να επιχειρούν δολιοφθορές κ.ά., προτού επιβιβαστούν µαζικά σε λεωφορεία και αποµακρυνθούν την Παρασκευή.

Εν τω µεταξύ θα έβλεπαν το φως της δηµοσιότητας και πληροφορίες (ενδεικτικό το σχετικό 6λεπτο βίντεο του BBC Africa) για τα πλοία-φαντάσµατα (ghost ships) της Τουρκίας που ξεκινούν από τουρκικά λιµάνια δηλώνοντας ψευδείς προορισµούς (στην Τυνησία επί παραδείγµατι), για να σβήσουν ωστόσο στην πορεία τα ραντάρ τους εν πλω και να προσεγγίσουν τα λιµάνια της Λιβύης συνοδεία τουρκικών φρεγατών τύπου G-Class, µεταφέροντας βαρύ οπλισµό υπέρ των δυνάµεων του Φαγέζ αλ Σάρατζ, κατά παραβίαση του εµπάργκο όπλων που ο ίδιος ο Ερντογάν είχε δεσµευτεί να σεβαστεί από το Βερολίνο και τη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη µόλις τον περασµένο Ιανουάριο.

Έθνος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]