Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού
Σειρά μέτρων και παρεμβάσεων τόσο σε πρακτικό, όσο και σε νομοθετικό επίπεδο σκοπεύει να προωθήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά του Αν. Αιγαίου από τις αμείωτες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Μέτρα στα οποία περιλαμβάνονται νέο νομοσχέδιο για το άσυλο που θα κλείνει τα όποια «παράθυρα» κακής χρήσης καθώς και αλλαγή στον τρόπο κατανομής των αιτούντων ασύλου στις δομές της ενδοχώρας.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το νέο νομοσχέδιο για το άσυλο αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο και έχει ως στόχο να ακολουθείται μια συγκροτημένη συγκεκριμένη διαδικασία για το άσυλο, έτσι ώστε να μην υπάρχουν «παράθυρα» της νομοθεσίας που ο καθένας θα μπορεί να χρησιμοποιεί κατά βούληση ανάλογα την περίσταση και τις συνθήκες.
Δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου υποστηρίζει ότι πρόκειται να αλλάξει και ο τρόπος κατανομής των αιτούντων στις δομές της ενδοχώρας, καθώς όσοι φεύγουν από τα νησιά δεν θα μετακινούνται σε όποια περιοχή θελήσουν, αλλά όπου υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Ωστόσο, θα υπάρξει πρόβλεψη για μετακίνηση ατόμων σε περιοχές όπου ήδη μένουν συγγενικά τους πρόσωπα. Το γενικό σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας της Κατεχάκη προβλέπει ισοκατανομή των προσφύγων και των μεταναστών, με 500 έως 1.000 πρόσφυγες σε κάθε περιφέρεια.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως βασικός στόχος είναι σε τρία χρόνια να μην υπάρχουν δομές φιλοξενίας να ενσωματωθούν ή να επαναπατριστούν οι αλλοδαποί, ενώ αναμένεται να γίνει και σχετική αξιολόγηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Τις εκρηκτικές διαστάσεις που λαμβάνει το ζήτημα περιέγραψε χθες και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι αν δεν αποσυμφορηθούν τα νησιά τώρα, κινδυνεύουν κυριολεκτικά να βουλιάξουν και να γίνουν πολύ χειρότερα. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο προσφυγικό πρόβλημα και τόνισε ότι «το αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο ως μία ανθρωπιστική δραματική κατάσταση, αλλά και ως μία δυνητική απειλή της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Στο μεταξύ οι αμείωτες ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά τρομάζουν και την Ευρώπη. Με στόχο την αποφυγή μιας επανάληψης του 2015, όταν χιλιάδες μετανάστες περνούσαν καθημερινά τα σύνορα προς την κεντρική Ευρώπη, Παρίσι και Βερολίνο αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της νέας αύξησης των μεταναστών στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζέεχοφερ, και της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ, θα επισκεφθούν Άγκυρα και Αθήνα τις επόμενες ημέρες, μαζί με τον απερχόμενο επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς η πρωτοβουλία πραγματοποιείται υπό ευρωπαϊκό μανδύα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί θα εκφράσουν στην τουρκική κυβέρνηση τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που εφαρμόζει τη συμφωνία που έχει συνάψει με την ΕΕ για το μεταναστευτικό. Θα ασκήσουν όμως πιέσεις και στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπροώθησης των μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...