Γιατί ο Μητσοτάκης εμπλέκει τον στρατό στο προσφυγικό
Στρατηγική αναβάθμισης του προσφυγικού από σοβούσα σε εν εξελίξει κρίση καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδιασμού που θα επιτρέψει την αναδιαπραγμάτευση των δεσμεύσεων της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή, θέλοντας έτσι να κάνει ένα βήμα που θα επιτρέψει να κερδίσει τη συναίνεση των σκληροπυρηνικών κυβερνήσεων του Group Vizegrad.
Το Μαξίμου, θέλοντας να εφαρμόσει έναν πλήρη, συνεκτικό και ενεργητικό σχεδιασμό, ενεργοποιεί συχνά το ΚΥΣΕΑ, με διευρυμένη σύνθεση, καταδεικνύοντας την αναβάθμιση του ζητήματος σε κορυφαίο θέμα ασφάλειας της χώρας, ενώ παράλληλα διαρρέονται με ένταση στα media οι συλλήψεις προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν από την Ελλάδα στην ΕΕ. Πρόκειται για ένα πλαίσιο ενεργειών που στόχο έχει να αναδείξει ότι η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες και στα δύο μέτωπα, της αποτροπής και συγκράτησης, σε μια προσπάθεια να περάσει από την αντιπαράθεση στη συνεργασία με τους σκληροπυρηνικούς της ΕΕ.
Ωστόσο, η Άγκελα Μέρκελ διαμήνυσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η συνεργασία του Βερολίνου εξαρτάται από την ολοκλήρωση των εκκρεμών επαναπροωθήσεων 4.000 προσφύγων και μεταναστών από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, αιτήματα που η προηγούμενη κυβέρνηση κρατούσε ανοιχτά, αναμένοντας το Βερολίνο να αποδεχθεί περί τα 2500 αιτήματα επανένωσης οικογενειών, που συνεπάγεται προώθηση περίπου 4.000 ατόμων από την Ελλάδα στη Γερμανία. Τι αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ Η ελληνική κυβέρνηση, προωθώντας τους σχεδιασμούς αυτούς και θέλοντας να στείλει μήνυμα στην Τουρκία, αποφάσισε μέτρα που θα έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τις αυξημένες ροές των προσφύγων.
Τα σχετικά μέτρα λήφθηκαν σε δύο κυβερνητικές συσκέψεις που έλαβαν χώρα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η πρώτη έγινε το Σάββατο, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ν. Δένδια, Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδη, Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική Γ. Πλακιωτάκη, Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Κουμουτσάκου, υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανή και υφυπουργών παρά τω πρωθυπουργώ, Στ. Πέτσα και Άκη Σκέρτσου.
Ειδικότερα, στην ευρεία σύσκεψη του Σαββάτου αποφασίστηκε:
- Να συνεχιστούν τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών
- Να ενισχυθούν οι δυνάμεις του λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο
- Να αυξηθεί η εμπλοκή των εταίρων μας (Frontex – ΝΑΤΟ)
Εξάλλου, σε νέα συνάντηση που είχαν χθες (Κυριακή) οι υπουργοί Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, αποφασίστηκε η ενεργός συμμετοχή του Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού, με τη συνδρομή πλωτών και άλλων μέσων για την αποτροπή των προσφυγικών ροών. Σε δημοσίευμα η Handelsblatt ανέφερε ότι η Τουρκία επιβάλλει αλλαγές στη συμφωνία με την Ε.Ε. για το προσφυγικό.
Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, οι έντονες πιέσεις από πλευράς Άγκυρας έχουν ως αποτέλεσμα, περίπου 1,7 εκατομμύρια ευρώ από τη δεύτερη δόση των 3 δισ. ευρώ που εκταμιεύει η Ε.Ε. για τους μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία, να περάσουν πλέον απευθείας στον έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης και όχι σε αυτόν ξένων οργανώσεων βοήθειας, όπως συνέβαινε ως τώρα.
CrisisMonitor
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...