H νέα κυβερνητική κρίση στην Ιταλία
Του Ανδρέα Τσιλογιάννη
Ο κίνδυνος να παραμείνει η Ιταλία σε εκκρεμότητα, ενώ οι πολυεπίπεδες αποφάσεις για σχηματισμό νέας κυβέρνησης πρέπει να ληφθούν άμεσα, ώστε η χώρα να εξέλθει της πολιτικής κρίσης, είναι αυτό που θέλει να αποφύγει ο αρχηγός του κράτους, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα μετά από την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.
Η νέα κυβερνητική κρίση στην Ιταλία η οποία ξεκίνησε από τη στάση του ακροδεξιού κυβερνητικού εταίρου, αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, Υπουργό των Εσωτερικών και επικεφαλής της αποσχιστικής Λέγκα του Βορρά Ματέο Σαλβίνι είναι ανοιχτή, όμως θα χρειαστούν λίγες μέρες, αν όχι λίγες εβδομάδες, για να καταλάβουμε πώς θα κλείσει.
Η κρίση θα κλείσει είτε με πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, συνοδευόμενη από ένα εκτελεστικό πακέτο εγγυήσεων, ή με την επανέναρξη της νομοθετικής διαδικασίας σε νέες βάσεις, από άποψη συμμαχιών και προγράμματος.
Το μόνο εξαιρετικά απίθανο πράγμα φαίνεται να είναι η επανέκδοση της κυβέρνησης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων με επικεφαλής τον Τζουζέπε Κόντε.
Ο πρώην Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προσπάθησε και κατάφερε να βγει από το Παλάτσο Τζίτζι, πρωθυπουργικό μέγαρο, με αξιοπρέπεια καθώς απευθύνθηκε με σκληρότητα και αυστηρότητα στον επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.
Ο Κόντε κατηγόρησε τον Σαλβίνι ότι είχε εκθέσει την Ιταλία σε οικονομικές εικασίες προκαλώντας μια κρίση στα μέσα του καλοκαιριού, η οποία να είναι κρύα μόνο για το δικό του εκλογικό πλεονέκτημα.
Σχηματισμός κυβέρνησης 5αστέρων και Δημοκρατικού κόμματος.
Αν η επόμενη κυβέρνηση σχηματιστεί γύρω από ένα σύμφωνο με νομοθετικές φιλοδοξίες μεταξύ του Κινήματος των 5 Αστέρων «M5S» και του Δημοκρατικού Κόμματος «PD», ο Τζουζέπε Κόντε, θα μπορούσε να γίνει ένας από τους φυσικούς υποψήφιους για να οδηγήσει μια τέτοιου είδους κυβέρνηση. Αλλά εδώ μπαίνουμε στην άγνωστη γη μιας κρίσης με νέα περιγράμματα.
Οι αντιθέσεις σε κάθε πολιτική δύναμη προστίθενται στην απόλυτη δυσπιστία μεταξύ ενός κόμματος και ενός άλλου.
Ο πολιτικός και δημοσιογραφικός κόσμος της Ιταλίας βλέπουν με δυσπιστία μια κυβέρνηση των πενταστεράτων με το δημοκρατικό κόμμα καθώς ο γραμματέας Νικόλα Ζινγκαρέτι δεν δείχνει να ελέγχει όλο το κόμμα του σε μια τέτοια απόφαση ακόμα και αν επικρατήσει ως λύση.
Ο κίνδυνος να παραμείνει η Ιταλία σε κυβερνητική εκκρεμότητα ενώ πολυεπίπεδες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν είναι το δεδομένο που ο αρχηγός του κράτους, ο Σέρτζιο Ματταρέλλα θέλει να αποφύγει.
Ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, θα μπορούσε βάση του Συντάγματος να επικαλεστεί τη νέα κρίση και να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε τεχνοκράτες, όμως στην δεδομένη συγκυρία και κατάσταση θα προτιμήσει και ο ίδιος τον δρόμο νέων εκλογών, πιθανότητα μέσα στον προσεχή Οκτώβριο.
Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή στην ιταλική κρίση είναι το γεγονός πως ο ακροδεξιός αποσχιστής της Λέγκα του Βορρά, τέως Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματτέο Σαλβίνι θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και το κόμμα του σε αυτοδυναμία, έβαλε αυγουστιάτικο σε τρικυμία όχι μόνο το μέλλον της ιταλικής πολιτικής σκηνής, αλλά της ίδιας της Ευρώπης.
* Ο αρθρογράφος κ. Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής
Liberal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...