Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Bloomberg: «Πάρτε τα πυρηνικά από το Ιντσιρλίκ και στείλτε την Τουρκία στα τσακίδια»


Φαίνεται πως η "ώρα μηδέν" στις σχέσεις Τουρκίας με ΝΑΤΟ έχει ήδη φτάσει καθώς στο editorial του το Bloomberg την έστειλε ήδη στα... τσακίδια χρησιμοποιώντας μια φρασεολογία που δεν έχει ξαναειπωθεί ειδικά μεταξύ "συμμάχων"!

Το Bloomberg αναφέρεται στις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, τονίζει τις τουρκικές παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, και επισημαίνει ότι για έναν όλο και περισσότερο αμφιλεγόμενο σύμμαχο δεν αξίζει πια κανείς να ρισκάρει.

Υπό τον εύγλωττο τίτλο «Turkey has abandoned the West. Good Riddance» επισημαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος έχει στραφεί κατά των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, με την αμερικανική εξωτερική πολιτική να επιδεικνύει ανοχή.

Οι βολές του Ερντογάν, που γίνονταν κυρίως για εσωτερική κατανάλωση, θεωρούνταν ένα μικρό μειονέκτημα, ασφαλώς όχι αρκετό για να εγκαταλείψει η Δύση την Τουρκία.

Όμως, ήρθε η ώρα για την παραδοχή ενός μεγαλύτερου μειονεκτήματος:

Η Τουρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, εγκατέλειψε τη Δύση. Πλέον οι ενέργειες του Ερντογάν συνάδουν με τη ρητορική του, με αποκορύφωμα την απόφασή του να αγοράσει τους ρωσικούς S-400.

Ταυτόχρονα κλιμάκωσε την ένταση με την Ευρώπη αποστέλλοντας πλοία για εξόρυξη φυσικού αερίου σε χωρικά ύδατα της Κύπρου.


"Σκόπιμες προκλήσεις από Άγκυρα" λέει το Bloomberg

Το Bloomberg εκτιμά ότι πρόκειται για σκόπιμες προκλήσεις. Αν και η Τουρκία θα μπορούσε να είχε προτιμήσει αντίστοιχα νατοϊκά οπλικά συστήματα, έκρινε ότι τα συμφέροντά της σε θέματα ασφάλειας εξυπηρετούνται καλύτερα από μία συμμαχία με τη Ρωσία και ότι ο Τραμπ θα του επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Επίσης, θεωρεί ότι η Ευρώπη δεν θα επιδείξει πυγμή να επιβάλει κυρώσεις. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις κυρώσεις που έλαβε η ΕΕ κατά της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε αυστηρότερες εις βάρος των τουρκικών εταιρειών που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, πρέπει να προχωρήσουν περαιτέρω, πέραν του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35. Έχουν στη διάθεσή τους ευρύ φάσμα κυρώσεων, όπως πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων υψηλών αξιωματούχων, διακοπή δανεισμού προς την Τουρκία και ολοκληρωτική αποκοπή της από το αμερικανικό οικονομικό σύστημα.

Αν όλα αυτά αποτύχουν τότε οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στην Ευρώπη πρέπει να απαντήσουν στο μεγάλο ερώτημα:

Μπορεί η Τουρκία να θεωρηθεί αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ;

Αν και το ΝΑΤΟ δεν επιτρέπει την αποβολή σε μέλος, υπάρχουν σοβαρά πρακτικά ζητήματα όπως η παρουσία δυτικού στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλιστικού υλικού - τα πυρηνικά όπλα (B61)- σε βάσεις του ΝΑΤΟ στην Τουρκία.

Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειες εξεύρεσης άλλων βάσεων σε Μέση Ανατολή και αλλού που θα φιλοξενήσουν τα πυρηνικά όπλα από την βάση του Ιντσιρλίκ. Αυτό το καθιστά αναγκαίο η άφιξη των S-400.

Το Bloomberg καταλήγει:

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ερντογάν έκανε την επιλογή του σε αυτή την αντιπαράθεση. Η Δύση πρέπει να πιστέψει τις δηλώσεις του και να προχωρήσει χωρίς αυτόν!

Ολόκληρο το άρθρο του Bloomberg

Τα τελευταία χρόνια, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan καταφερόταν ολοένα και πιο επιθετικά εναντίον των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, οι υπεύθυνη χάραξης εξωτερικής πολιτικής της Ουάσινγκτον σύστηναν υπομονή. Τα "πυρά" του Erdogan που προορίζονταν κυρίως για εγχώρια κατανάλωση, θεωρούνταν μικρή ενόχληση -σίγουρα όχι αρκετή ώστε η Δύση να εγκαταλείψει την Τουρκία.
Δυστυχώς, έχει έρθει η στιγμή να παραδεχτούμε ότι η ενόχληση μεγάλωσε: η Τουρκία έχει σχεδόν ολοκληρωτικά εγκαταλείψει τη Δύση.
Οι ενέργειες του Erdogan ευθυγραμμίζονται πλέον με τη ρητορική του. Η απόφαση του να παραλάβει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 είναι μια προκλητική κίνηση απέναντι στο ΝΑΤΟ: οι δυτικοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει από καιρό εναντίον της αγοράς, λέγοντας ότι τα συστήματα θα μπορούσαν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την άμυνα του ΝΑΤΟ παρέχοντας στους Ρώσους τεχνικούς πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες σχετικά με τα πιο προηγμένα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη. Η Τουρκία έχει επίσης κλιμακώσει την ένταση με την Ευρώπη στέλνοντας πλοία εξερεύνησης φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που διεκδικεί η Κύπρος.
Οι προκλήσεις είναι εσκεμμένες. Η Τουρκία θα μπορούσε να επιλέξει να αγοράσει πυραυλικά συστήματα εγκεκριμένα από το ΝΑΤΟ με συγκρίσιμες δυνατότητες. Θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μεσολαβήσει στο θέμα της Μεσογείου. Αντ 'αυτού, ο Erdogan φαίνεται να έχει υπολογίσει ότι, με την αμερικανική επιρροή να μειώνεται στην περιοχή, τα συμφέροντα ασφαλείας του εξυπηρετούνται καλύτερα από μια συμμαχία με τη Ρωσία και ότι ο Πρόεδρος Donald Trump θα τον αφήσει ελεύθερο να αλλάξει πλευρά. Φαίνεται επίσης να πιστεύει ότι η Δύση δεν έχει αρκετά "γερό στομάχι" για να επιβάλει σημαντικές κυρώσεις.
Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Η ΕΕ βρίσκεται ήδη στη διαδικασία "παγώματος" των επαφών υψηλού επιπέδου με την Τουρκία και έχει αρχίσει να μειώνει την οικονομική βοήθεια που της παρέχει. Δεδομένου ότι η Άγκυρα τείνει να χλευάζει τέτοιου είδους μέτρα, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προχωρήσουν παραπέρα και να επιβάλουν κυρώσεις κατά των τουρκικών εταιρειών που ασχολούνται με τις υπεράκτιες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό λογικά θα αποθαρρύνει τις περαιτέρω θαλάσσιες εξορμήσεις.
Οι ΗΠΑ πρέπει επίσης να κάνουν ένα βήμα πιο πέρα. Κάνοντας μια καλή αρχή, ο Πρόεδρος Trump δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα παραλάβει τα αεροσκάφη F-35 που έχει αγοράσει. Παράλληλα, η κυβέρνησή του την απομακρύνει από το πρόγραμμα παραγωγής εξαρτημάτων για τα αεροσκάφη αυτά. Αφού απείλησε να το πράξει, ο Λευκός Οίκος δεν έχει την πολυτέλεια να υιοθετήσει μια πιο ήπια γραμμή χωρίς αλλαγή συμπεριφοράς.
Έπειτα η κυβέρνηση έχει ένα μακρύ μενού κυρώσεων από το οποίο μπορεί να επιλέξει, περιλαμβανομένων της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων ανώτατων αξιωματούχων, την παρεμπόδιση χορήγησης μεγάλων δανείων προς την Τουρκία ή την πλήρη εξάλειψή της από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. Ο στόχος θα πρέπει να είναι να τεθούν περιορισμοί, αλλά γρήγορα οι ποινές να αυξηθούν, μέχρις ότου ο Erdogan επανεξετάσει τους λάθος υπολογισμούς του και βάλει διαπιστωμένα στον πάγο τον ρωσικό εξοπλισμό.
Αν αυτό αποτύχει, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους θα πρέπει να απαντήσουν σε ένα μεγαλύτερο ερώτημα: Μπορεί η Τουρκία να θεωρηθεί γενικότερα ένας αξιόπιστος σύμμαχος; Παρόλο που οι κανόνες του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπουν τον εξοστρακισμό ενός μέλους, υπάρχουν σοβαρά πρακτικά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας δυτικού στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού –κυρίως πυρηνικών όπλων - στις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Τουρκία. Τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι διοικητές του ΝΑΤΟ αναζήτησαν στη Μέση Ανατολή εναλλακτικές θέσεις για τις βάσεις αυτές. Η άφιξη των συστημάτων S-400 ίσως πρέπει να επιταχύνει την αναζήτησή τους.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Erdogan έκανε την επιλογή του σε αυτή τη διαμάχη. Η Δύση θα πρέπει να τον πιστέψει -και να προετοιμαστεί για να προχωρήσει χωρίς αυτόν.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]