Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η προκλητική Τουρκία και οι ελληνικές απαντήσεις


Eπαύξηση ισχύος θέλει η νέα ηγεσία

Σε «διερευνητικές προκλήσεις» ξεκίνησαν ήδη από την γειτονική μας χώρα, προκλήσεις που έχουν να κάνουν με την διατήρηση της ρητορική έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και βέβαια με φόντο τα όσα πράττονται στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Από τις πρώτες δηλώσεις της νέας διανδρίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει φανεί πως σκοπός της ηγεσίας είναι ν’ αποστείλει εξ αρχής το μήνυμα που στέλνει διαχρονικά η χώρα προς τη γείτονα. Οτι η Ελλάδα δεν θέλει να προκαλείται, και τον ρόλο για την αναχαίτιση αυτής της τουρκικής συμπεριφοράς, αναλαμβάνουν προφανώς οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι πληροφορίες από ανώτατα χείλη, αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, κάνουν λόγο για τη διατήρηση της αυξημένης εγρήγορσης, ενώ κάποιοι άλλοι σημειώνουν πως οι κινήσεις της γειτονικής μας χώρας, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.

Αυτά τα πρώτα 24ωρα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι τα λεγόμενα ενημερωτικά. Δηλαδή το κάθε επιτελείο ενημερώνει την πολιτική ηγεσία για το που βρίσκεται επιχειρησιακά, τι συμβαίνει με το προσωπικό του, τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα και φυσικά τις ανάγκες που προκύπτουν, διότι από ανάγκες, μετά από δέκα χρόνια μνημονίων, δεν είναι λίγες εκείνες που έχουν συσσωρευτεί.


Σύμφωνα με κύκλους του νέου υπουργού, ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, όπως και ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, τρέχουν με ταχείς ρυθμούς τις ενημερώσεις ώστε στη συνέχεια ο υπουργός να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κυρίως για τις άμεσες ανάγκες που έχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και για να σχεδιαστεί στη συνέχεια σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο ο δρόμος που θ’ ακολουθηθεί με στόχο της επαύξηση της ισχύος των ΕΔ.

Η επαύξηση της ισχύος των ΕΔ επιτακτική ανάγκη, αν θέλουμε να μιλάμε για ισχύ

Οι πρώτες πληροφορίες έχουν θετικό πρόσημο κι αυτό διότι οι προθέσεις είναι να μην μείνουν τα πράγματα ως έχουν, με την συνέχιση μόνο των υπαρχόντων προγραμμάτων.

Να θυμίσουμε πως πριν ολοκληρώσει τον κύκλο του στον υπουργικό θώκο ο Ευάγγελος Αποστολάκης προχώρησε το θέμα του εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ (έστω κι αν αυτός δεν είναι ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει μιας και τα χρήματα για τα τέσσερα αυτά πλοία θεωρούνταν εξ αρχής για το ΠΝ, λίγα).

Επίσης προχωρά και το θέμα των νέων ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού ΜΗ-60, αφού απάντησε η Αμερικανική πλευρά στο Ελληνικό αίτημα και τέλος προχωρούν και οι διερευνητικές κινήσεις από την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών για τις τορπίλες που θα εξοπλίσουν την φαρέτρα των υπερσύγχρονων υποβρυχίων τύπου 214.

Ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο κ. Αλκιβιάδης Στεφανής μπροστά τους έχουν να διαχειριστούν και να κλείσουν (επιτέλους) το πολύπαθο θέμα της υποστήριξης των στρατηγικών όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι η υποστήριξη των αεροσκαφών Mirage 2000/2000-5.

Οι πληροφορίες από ανώτατους Αξιωματικούς είναι πως με τις τρεις εμπλεκόμενες εταιρίες έχουν λυθεί τα προβλήματα και προέκυψε ένα ακόμη την τέταρτη, πράγμα που φέρνει νέο διαπραγματευτικό κύκλο. Η υπάρχουσα νομοθεσία έχει φέρει πολλά προβλήματα, όλα αυτά τα χρόνια και η νέα ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αν επιθυμεί να προχωρήσει πράγματα, μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσει από την λύση του γόρδιου δεσμού για το νόμο περί των εξοπλιστικών.

Το δεύτερο μείζον θέμα είναι το πλοίο της επόμενης 40ετίας, η φρεγάτα που θα βαφτεί στα Ελληνικά χρώματα και θα είναι το μέσο με το οποίο η Ελλάδα θα έχει ισχυρή παρουσία κυρίως στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η νέα πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρέπει να ξεδιαλύνει το θέμα της χρηματοδότησης και πως αυτό μπορεί να επιλυθεί με ένα πιστωτικό πρόγραμμα. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει τις προτάσεις, γνωρίζει τι είναι εκείνο που θέλει και ταιριάζει στο περιβάλλον του Αιγαίου και ταυτόχρονα είναι ικανό ν’ αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της Αν. Μεσογείου.

Τέλος ο μονόδρομος του αεροσκάφους 5ης γενιάς, λένε πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, πως η Ελλάδα πρέπει να βάλει θεμέλια για να προχωρήσει τα επόμενα χρόνια. Τώρα με την έλευση των Ρωσικών S-400 στην Τουρκία, έχει προκύψει ακόμη ένα μείζον θέμα που έχει να κάνει με την αντιπυραυλική ομπρέλα της χώρας και με την αναβάθμιση των υπαρχουσών δομών.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]