Πως θα αποτρέψει η Ελλάδα την Τουρκία σε Αιγαίο και Μεσόγειο;
Μονόδρομος η απάντηση
Σχέδιο αποτροπής κατατεθειμένο από την πρώτη στιγμή στην πολιτική ηγεσία έχουν εκπονήσει οι επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ παράλληλα έχουν εξηγήσει τι σημαίνουν όλες οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει αρκετό καιρό πριν και αφορούν τα επερχόμενα σχέδια έντασης, δια μέσου σεισμικών ερευνών, που θέλει να εκδηλώσει η Τουρκία, ακόμη και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η στρατιωτική ηγεσία δηλώνει την ετοιμότητά της για οτιδήποτε ζητηθεί από την πολιτική ηγεσία, η οποία μάλιστα έχει δείξει τις προθέσεις της από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε από την πρώτη ώρα που πέρασε την πόρτα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι «η Ελλάδα δεν προκαλεί αλλά δεν της αρέσει και να προκαλείται», ενώ σε μια δεύτερη αποστροφή του λόγου του ξεκαθάριζε πως η χώρα μας και οι Ένοπλες Δυνάμεις ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμες να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία.
Πολλοί μπορεί να σπεύσουν να σχολιάσουν ότι οι δηλώσεις αυτές είναι γνωστές κι απλώς για να ακούγονται, ωστόσο ο νέος υπουργός φέρεται να ξεκαθαρίζει πως τα επιτελικά σχέδια είναι έτοιμα, εφόσον υπάρξει πρόκληση. Ειπώθηκε ότι αυτά είναι για να εφαρμόζονται στο ακέραιο.
Οι γείτονές μας μέσα από τις ασκήσεις τους έδειχναν τα σχέδιά τους
Οι πληροφορίες που υπάρχουν και τα όσα επεξεργάζεται το ελληνικό επιτελείο, εμπεριέχουν και ψήγματα τα οποία αποκρυπτογραφήθηκαν κατά τη διάρκεια των δυο αεροναυτικών ασκήσεων που έκανε τον χειμώνα και την άνοιξη η γειτονική μας χώρα. Τόσο στην κυρίως επικοινωνιακού τύπου άσκηση «Γαλάζια πατρίδα», όσο και στην άσκηση «Θαλασσόλυκος» ορισμένα από τα σενάρια εξελίχθηκαν στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο και σε αρκετά «προωθημένες» θέσεις όπως εξηγούσαν πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό.
Εκεί οι γείτονές μας μετρούσαν σαφέστατα τους χρόνους αντίδρασης που θα μπορούσαν να έχουν από τους δικούς τους ναυστάθμους και τις δικές τους αεροπορικές βάσεις, τη στιγμή που βιαίως έπαιζαν ναυτικά σενάρια του «καλού και του κακού» στην ανοιχτή θάλασσα.
Όλες αυτές οι κινήσεις και τα γυμνάσια είχαν να κάνουν με την προστασία πλοίων και σχηματισμών που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ασπίδες προάσπισης μιας κατάστασης.
Η ελληνική απάντηση είχε φτάσει αμέσως μετά τον τουρκικό «Θαλασσόλυκο», με σχέδια που ανέτρεψαν τότε τον αρχικό σχεδιασμό της άσκησης «Καταιγίδα», η οποία σημειώνουν οι ίδιες πηγές ότι ήταν πολύ πιο μεγάλη σε μέγεθος και πλήθος σεναρίων και από τις δυο τουρκικές.
Ανώτατη πηγή τόνιζε -όταν ρωτήθηκε για τα όσα συζητούνται τις τελευταίες ημέρες και αφορούν τουρκικό σχέδιο για έρευνες ακόμη και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας- πως «σε κάθε περίπτωση το να σπάσει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μια αποκλεισμένη περιοχή είναι κάτι το εύκολο και οι εκπαιδεύσεις διαρκείς. Το δύσκολο είναι η Τουρκία να αποφασίσει να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα διότι γνωρίζει πως η απάντηση για εμάς αποτελεί μονόδρομο».
Η ίδια πηγή μάλιστα έλεγε ότι τα διατιθέμενα μέσα που έχει το Πολεμικό Ναυτικό αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση (πράγμα που είναι αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων προσπαθειών που γίνονται από τα στελέχη του ΠΝ) και το μόνο που έχει ζητηθεί αυτή την περίοδο είναι εφόσον χρειαστεί κάτι, να τηρηθούν στο έπακρο οι αυστηροί χρόνοι που έχουν οριστεί.
Η ανησυχία για τα τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
Οι πληροφορίες που διέρρευσαν στον τύπο για το αίτημα που έχει υποβάλλει η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Τουρκίας (ΤRΑΟ) προς το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και αφορούν έρευνες σε σημεία που περικλείουν και τμήματα ελληνικής υφαλοκρηπίδας καθώς και με την υποτιθέμενη χάραξη, κομμάτι της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σημειώνουν ανώτατα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, πως τους ήταν γνωστό καιρό τώρα. Και εκεί ακριβώς έγκειται η ανησυχία.
Πάντως η εξαγγελία που φαίνεται πως έχει γίνει από την πλευρά της Τουρκίας, θυμίζει πολύ έντονα στο ελληνικό επιτελείο την περσινή περίοδο με το σεισμογραφικό Barbaros διότι είναι περίπου η ίδια περιοχή, όταν εμφανίστηκε πάνω στην «κόκκινη γραμμή» ανάμεσα στις υφαλοκρηπίδες της Κύπρου και της Ελλάδας.
Αν τυχόν πάντως πάνε σε ελληνικό κομμάτι -μένει να το δούμε. Σε κάθε περίπτωση εφόσον υπάρχει η προγενέστερη απάντηση προς το ερευνητικό Barbaros στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, δεν μπορεί κανείς πλέον να κάνει πίσω ή να κάνει τα στραβά μάτια.
Άρα το πολεμικό πλοίο της Ελλάδας, αν τυχόν χρειαστεί θα είναι εκεί και ίσως αυτός είναι και ο λόγος που ήδη υπάρχει η άμεση ετοιμότητα τόσο στο ναύσταθμο όσο και στην φρεγάτα που είναι σε υπηρεσία «σκοπούν».
HellasJournal
Ειναι σημαντικο να δινουμε σημασια και σε καταστασεις υποπτες εντος της Πατριδας μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι απειλες δεν πραγματοποιουνται απο απεναντι μονο μεσω αερα και θαλασσης.
http://greeknation.blogspot.com/2019/07/blog-post_927.html
.....Όπως έγινε γνωστό, από τις 6:00 το πρωί έως τις 7.15 το απόγευμα, εκδηλώθηκαν σε όλη την επικράτεια 32 δασικές πυρκαγιές, στις οποίες συνολικά επιχείρησαν 317 πυροσβέστες, 137 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές, και περιοδικά τα εναέρια μέσα. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.
Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρέθηκαν στις παραπάνω περιοχές, διερευνώντας τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Ολες αυτες οι χρονικες "συμπτωσεις" θα επρεπε να κινητοποιησουν και την ιδια την ΕΥΠ.