Επιμένει στην ένταση η Άγκυρα
Τη διακοπή των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, στο πλαίσιο της σαφούς και κατηγορηματικής τοποθέτησης της Ελλάδας από τη στιγμή που το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» έπλευσε σε περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, επρόκειτο να ζητήσει χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι δύο άνδρες είχαν προγραμματισμένη συνάντηση χθες το βράδυ, μετά το δείπνο που διοργανώθηκε στο Ελσίνκι, στο πλαίσιο της υπουργικής συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου η Αγκυρα είναι μέλος. Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε σε περίοδο κατά την οποία η ένταση στο Αιγαίο είναι καθημερινή λόγω τουρκικών ασκήσεων. Παράλληλα, το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά τα προβλήματα που φαίνεται ότι υπάρχουν, λόγω της απροθυμίας των διεθνών πληρωμάτων να συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται τη στιγμή που εκκρεμεί ή έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.
Νωρίτερα, ο κ. Κατρούγκαλος προειδοποιούσε (Politico) την Τουρκία ότι οι ευρωπαϊκές προοπτικές της παραμένουν μεν ανοικτές, έχουν δε ως προϋπόθεση τον σεβασμό υποχρεώσεων που απορρέουν από «το διεθνές δίκαιο αλλά και τις αρχές του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αναφερόμενος στη διεθνή απομόνωση, όπως λέει, της Τουρκίας, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «το γεγονός της απομόνωσής τους είναι το αποτέλεσμα των δικών τους παράνομων και μονομερών ενεργειών, όχι των δικών μας. Θέλουμε να έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά αυτό προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό εκ μέρους της του διεθνούς δικαίου».
Παρά την προσπάθεια διατήρησης των επαφών ακόμη και σε αυτή τη φάση, η Αγκυρα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί διάφορες αφορμές για να επιτεθεί στην Αθήνα. Τελευταία ήταν η αθώωση από ελληνικό δικαστήριο εννέα κουρδικής καταγωγής μελών του Τουρκικού Eπαναστατικού Λαϊκού Aπελευθερωτικού Κόμματος - Μετώπου (DHKP-C). Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει γίνει ασφαλές καταφύγιο για τις τρομοκρατικές οργανώσεις DHKP-C, PKK και FETΟ». Και χαρακτήρισε «απαράδεκτο ότι, σε αντίθεση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της που αφορούν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η Ελλάδα δείχνει συμπάθεια και ανεκτικότητα, ενώ παρέχει και στήριξη σε τέτοιες οργανώσεις».
Παράλληλα, στη Λευκωσία επικρατεί ανησυχία για την τουρκική δραστηριότητα, αλλά και σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα. Οπως γνωστοποίησε χθες ο Πρόδρομος Προδρόμου, κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης διεμήνυσε προχθές το βράδυ τηλεφωνικώς στην ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ ότι η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της ούτε βοηθά στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος ούτε και επιτρέπει την επανέναρξη διαλόγου. Επανέλαβε, επίσης, την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει σε νέο κύκλο συνομιλιών για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Τέλος, στη Λευκωσία υπάρχει ικανοποίηση για την τυπική οριστικοποίηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με το Παρίσι. Οι δύο υπουργοί Αμύνης υπέγραψαν συμφωνία που θα επιτρέπει τη χρήση των υποδομών της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» από τις ναυτικές δυνάμεις της Γαλλίας. Ηδη πραγματοποιούνται εργασίες στη βάση τους τελευταίους μήνες που θα επιτρέψουν στις γαλλικές ναυτικές δυνάμεις να σταθμεύουν στην Κύπρο.
Eπιμένει το Λονδίνο για «Πορθητή»
Σταθερά στην άποψη ότι ο «Πορθητής» πλέει σε θαλάσσια περιοχή «αμφισβητούμενης κυριαρχίας» επιμένει το Λονδίνο, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν στη Λευκωσία οι σχετικές αρχικές δηλώσεις του υπουργού Ευρώπης Αλαν Ντάνκαν, ακόμα και στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, από το Φόρεϊν Οφις δήλωσαν χθες: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με ανησυχία. Θα θέλαμε να δούμε την κατάσταση να αποκλιμακώνεται».
Ως προς τις γεωτρήσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ, πρακτικά το Φόρεϊν Οφις παραπέμπει στις δηλώσεις του Αλαν Ντάνκαν. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι, «όπως δήλωσε ο υπουργός Ευρώπης και Αμερικής στις 14 Μαΐου, η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να προχωρούν σε καμία περιοχή όπου η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση. Εχουμε καλέσει την Τουρκία να μην κάνει γεώτρηση σε αυτή την περιοχή». Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία είναι εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μαζί, βεβαίως, με την Ελλάδα και την Τουρκία.
Βασίλης Νέδος
Καθημερινή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...