Δεν αλλάζει ρότα η Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Η κατάσταση στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως διαμορφώνεται εδώ και μια εβδομάδα μέσα από τις ενέργειες της Τουρκίας, θα τεθεί στο μικροσκόπιο του Εθνικού Συμβουλίου. Η Άγκυρα δεν δείχνει διατεθειμένη να αλλάξει την υφιστάμενη ρότα που στοχεύει στην υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος".
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει ενώπιόν της αυτή τη στιγμή η Λευκωσία, ζητούμενο για την Άγκυρα δεν είναι η πραγματοποίηση γεώτρησης αλλά η δημιουργία δεδομένων που θα της επιφέρουν κέρδη σε βάθος χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία στοχεύει:
1. Διατηρώντας το κλίμα έντασης να καταφέρει πακετοποίηση Κυπριακού και ενεργειακών.
2. Συνδιαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων ή ανοχή της παρουσίας της στην περιοχή.
3. Στη χειρότερη των περιπτώσεων να εξασφαλίσει ίση κατανομή εσόδων και προδέσμευση ότι οι αγωγοί θα πάνε προς Τουρκία.
Εκτιμάται ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα μείνει μόνο στο "Φατίχ" αλλά θα προχωρήσει και σε άλλες ανάλογες κινήσεις εντός της ΑΟΖ σε σημεία όπου δεν υπήρξε αδειοδότηση προκειμένου να αποφύγει την όποια αντιπαράθεση με τρίτες χώρες.
Οι τοποθετήσεις τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και άλλους, δεν φαίνεται να επηρεάζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την τουρκική προκλητικότητα. Κάτι που αναμένεται να τεθεί κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα ενημερώσει το σώμα:
α) Για όλες τις εξελίξεις γύρω από τις κινήσεις του "Φατίχ",
β) Για τη σύνοδο του Σύμπιου της Ρουμανίας και το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους εταίρους, και
γ) Για τη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Πεκίνο καθώς και τις συζητήσεις στις οποίες προβαίνει η κυπριακή πλευρά με τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλησε χθες δημοσίως να δώσει απάντηση στην κριτική που ασκήθηκε σε σχέση με τη δήλωση Τουσκ, διαμηνύοντας πως σε ανάλογες συνόδους δεν λαμβάνονται μέτρα.
"Εκτιμάται ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα μείνει μόνο στο "Φατίχ" αλλά θα προχωρήσει και σε άλλες ανάλογες κινήσεις εντός της ΑΟΖ σε σημεία όπου δεν υπήρξε αδειοδότηση προκειμένου να αποφύγει την όποια αντιπαράθεση με τρίτες χώρες. "
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εδω να θεσουμε ενα αλλο βασανιστικο ερωτημα:
Προκειμενου να αποφύγει την όποια αντιπαράθεση με τρίτες χώρες η Τουρκια, γιατι να ασχοληθει
μονο με ανακηρυγμενη απο χωρα ΑΟΖ και οχι με χωρα που δεν εχει ανακηρυγμενη ΑΟΖ;
Γιατι να μην επιχειρησει κατι η Τουρκια στο Θρακικο Πελαγος;
Ή γιατι να μην επιχειρησει κατι νοτιως ή ανατολικα του Καστελοριζου;