Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν: Στο επίκεντρο S-400 και Συρία


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια συνάντηση ιδιαίτερα κρίσιμη για το ζήτημα της πώλησης του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία υπό το πρίσμα της μερικής αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, το ζήτημα της πώλησης των S-400 στην Τουρκία, καθώς και την πορεία κατασκευής αφενός του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και αφετέρου του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου.

«Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητήσουμε, οι S-400 είναι από τα σημαντικότερα», είπε ο Ερντογάν πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα. Οι παραδόσεις των συστοιχιών θα αρχίσουν τον Ιούλιο, διευκρίνισε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

Η Ουάσινγκτον απειλεί να διακόψει τη διαδικασία παράδοσης των προηγμένων, αόρατων για τα ραντάρ μαχητικών F-35 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία, μεταξύ άλλων κυρώσεων, εάν εκτελεστεί η σύμβαση της Τουρκίας με τη Ρωσία για την αγορά των S-400.

Πούτιν και Ερντογάν έχουν ήδη συναντηθεί δύο φορές φέτος καθώς οι κυβερνήσεις τους συνεχίζουν να ενισχύουν τους δεσμούς τους. Και τις δύο φορές, το ζήτημα ήταν ο πόλεμος στη Συρία.


Η Ρωσία και η Τουρκία, που υποστήριξαν αντίπαλες πλευρές στη συριακή σύρραξη, βίωσαν μια εξαιρετικά τεταμένη περίοδο στις σχέσεις τους το διάστημα 2015-2016, αφού οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ρωσικό μαχητικό στα συροτουρκικά σύνορα.

Ωστόσο πλέον Μόσχα και Άγκυρα συνεργάζονται για την εφαρμογή της συμφωνίας για τη «ζώνη αποκλιμάκωσης» στην επαρχία Ιντλίμπ, την τελευταία που κατέχουν τζιχαντιστές και αντάρτες, κοντά στα σύνορα.

Το πρόγραμμα της συνάντησης

Οι συνομιλίες θα αρχίσουν με ένα τετ-α-τετ των δύο ηγετών, για να συζητηθούν «τα πλέον ευαίσθητα θέματα».

Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν με επιχειρηματίες, ενώ θα υπογράψουν σειρά συμφωνιών.

Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου των δύο προέδρων, ενώ το βράδυ της 8ης Απριλίου οι Πούτιν και Ερντογάν θα παρευρεθούν στην τελετή έναρξης του Αφιερωματικού Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ρωσίας – Τουρκίας, που θα διοργανωθεί στο Θέατρο Μπαλσόι.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]