Ενήλικοι στο δωμάτιο, ακατάλληλοι για τη χώρα, κύριε Παππά
Να δώσουμε συγχαρητήρια στον Νίκο Παππά για την απόφασή του να χρηματοδοτήσει την ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» που βασίζεται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη. Ελπίζουμε ότι με τα 600 και πλέον χιλιάρικα πράγματι θα διαφημιστεί το έργο του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και του Λευτέρη Κρέτσου βεβαίως, που κατάφεραν να βγάλουν την Ελλάδα από την αφάνεια και να την μετατρέψουν σε Χόλιγουντ.
Είναι καλύτερο άλλωστε για τον κ. Παππά να μείνει στην ιστορία ως ο υπουργός που έφερε μεγάλες παραγωγές στη χώρα παρά ως αυτός που ανακάλυψε το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, τα βοσκοτόπια της Ιθάκης και την… προσελήνωση του ελληνικού διαστημικού σκάφους. Ως εκ τούτου το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη σε σκηνοθεσία Κώστα Γαβρά είναι μια καλή ευκαιρία να προβληθεί η Ελλάδα.
Θα είχε βεβαίως ενδιαφέρον αν ο κ. Παππάς θα χρηματοδοτούσε κι ένα βιβλίο για το πώς σώθηκε η Ελλάδα. Ή όπως έγραψε κάποιος: «Θα έδιναν λεφτά για να γίνει ταινία η προσπάθεια του Στουρνάρα, του προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων παραγόντων για να μην αφανιστεί η χώρα; Αν γινόταν αυτό απλά θα καιγόταν η Αθήνα».
Αλλά πώς να προβληθεί; Ως παράδειγμα προς μίμηση εκείνο το δραματικό εξάμηνο του 2015 ή ως παράδειγμα προς μίμηση; Ποιος θα είναι ο ηθοποιός που θα υποδύεται τον Νίκο Παππά όταν έλεγε στις κάμερες ότι είναι μια υπέροχη νύχτα και ξημερώνει μια ακόμη καλύτερη, μόνο που τότε έκλεισαν οι τράπεζες και η χώρα χρεοκόπησε στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα;
Αραγε στην ταινία που χρηματοδοτείται με τα λεφτά του ελληνικού λαού θα υπάρχουν και ηθοποιοί που θα κάνουν τις… κωλοτούμπες της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού μετά τη 17ωρη διαπραγμάτευση;
Μήπως να θυμηθούμε ορισμένα σημεία του βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομικών που αξίζει τον κόπο να γίνουν σκηνές από την ταινία του Γαβρά;
Σκηνή πρώτη: Βράδυ του δημοψηφίσματος και λέει ο Βαρουφάκη: «Στη 1.30 π.μ. μπήκα στο γραφείο του. Με κοίταξε και μου είπε: «Τα κάναμε σαλάτα»». Ο Βαρουφάκης διαφώνησε, παραδέχθηκε ότι έγιναν πολλά λάθη αλλά μια νύχτα σαν εκείνη θα έπρεπε να πανηγυρίζουν το 62% του «Οχι». Ο Τσίπρας τον ρώτησε αν θα τον πείραζε να παρευρίσκεται στη συζήτηση και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Οχι, τον θέλω κι εγώ ως μάρτυρα» απάντησε, γιατί όπως γράφει κατάλαβε ότι αυτή δεν θα ήταν μια απλή συζήτηση. «Εκείνη τη στιγμή ο Αλέξης μού εκμυστηρεύθηκε κάτι που δεν το περίμενα. Μου είπε ότι φοβόταν να μην πάμε στου Γουδή, αν επιμέναμε. (…) Μετά υπαινίχθηκε ότι ετοιμαζόταν κάτι σαν πραξικόπημα και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στουρνάρας και οι μυστικές υπηρεσίες ήταν σε συναγερμό».
Είναι μια ωραία σκηνή για να χρηματοδοτηθεί από τον χουβαρντά κ. Παππά.
Σκηνή δεύτερη: Ο Βαρουφάκης χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργός… σχεδόν ηλίθιο: «Ο Αλέξης μού είπε ότι ο Δραγασάκης προσπαθούσε να τον πείσει να απαλλαγεί από εμένα, την Αριστερή Πλατφόρμα και τον Καμμένο και να φτιάξει κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ, το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι. Και τον διαβεβαίωνε ότι μόλις έκλεινε η συμφωνία με την τρόικα θα μπορούσε να απαλλαχθεί από τα τρία κόμματα και να με επαναφέρει. Του είπα ότι αυτή ήταν η πιο ηλίθια ιδέα που είχα ακούσει. Χαμογέλασε και χρησιμοποίησε μια έκφραση για τον Δραγασάκη η οποία δεν μπορεί να μεταφερθεί».
Σκηνή τρίτη: Το νταραβέρι για το υπουργείο. Ο Τσίπρας τού πρότεινε να μετακινηθεί στο υπουργείο Οικονομίας. «Και ο Σταθάκης;» ρώτησα. «Θα χαρώ να μην τον ξαναδώ μπροστά μου. Ασ’ τον να χαθεί στα μετόπισθεν της Βουλής». Ο Βαρουφάκης τού απάντησε ότι δεν ενδιαφέρεται, ότι ζει και αναπνέει για την αναδιάρθρωση του χρέους και ότι αφού εγκατέλειψαν αυτόν τον στόχο δεν είχε λόγο να είναι υπουργός. «Μπορείς να διαλέξεις άλλο υπουργείο, όπως το υπουργείο Πολιτισμού που εσύ και η Δανάη το ξέρετε τόσο καλά», είπε ο πρωθυπουργός.
Σκηνή τέταρτη: Λέει ο Βαρουφάκης ότι του είχε εκμυστηρευτεί ο Τσίπρας: «Το πρώτο πράγμα που θα κάνω ως πρωθυπουργός είναι να απαιτήσω την παραίτηση του Στουρνάρα. Θα τον σύρω έξω από την κεντρική τράπεζα, με τις κλωτσιές αν χρειαστεί. Ο Παππάς πρότεινε ακόμα πιο δραστικές λύσεις» – και τον μισητό Γιώργο Χουλιαράκη, τον οποίο περιγράφει ως αχυράνθρωπο της τρόικας.
Θα είχε ενδιαφέρον ο ηθοποιός που θα υποδύεται τον Παππά να έβγαζε ένα πιστόλι και σε ρόλο Τζέιμς Μποντ να έβγαζε με τη βία τον κεντρικό τραπεζίτη από την ΤτΕ.
Σκηνή πέμπτη: Η γνωριμία – Το ειδύλλιο του Βαρουφάκη με τον Τσίπρα ξεκίνησε στις αρχές του 2011, όταν ο Νίκος Παππάς τού τηλεφώνησε για να συναντηθούν οι τρεις τους στου Ψυρρή. «Οταν μπήκα, εκείνος και ο Παππάς κάθονταν ήδη στο τραπέζι και παράγγελναν μεσημεριανό. Η φωνή του Αλέξη ήταν ζεστή, το χαμόγελό του ανεπιτήδευτο, η χειραψία του προμήνυε έναν πιθανό φίλο.
Ο Παππάς είχε μεγαλύτερα μάτια και ένρινη φωνή. Αστειευόταν συνεχώς, είτε το θέμα ήταν αστείο είτε τραγικό, και προσπαθούσε να εκπέμψει εξουσία ενώ παρίστανε ότι είναι «ο άνθρωπός σου». Από την αρχή έγινε φανερό ότι ο Παππάς ήταν ο έμπιστος του νεαρού πρίγκιπα, αυτός που τον συγκρατούσε ή τον κέντριζε, και αυτή η αρχική εντύπωση διατηρήθηκε σε όλη την ταραγμένη περίοδο που ακολούθησε: αυτοί οι δύο νεαροί άνδρες, της ίδιας ηλικίας αλλά διαφορετικού ταμπεραμέντου, δρούσαν και σκέφτονταν σαν ένας. (…)
Ο Αλέξης ταλαντευόταν πάνω σε ένα βασικό ζήτημα: αν η Ελλάδα έπρεπε να μείνει στο ευρώ. Στη διάρκεια της συζήτησης, η στάση του μου φάνηκε αδιάφορη και ανώριμη. Νοιαζόταν περισσότερο να έχει υπό έλεγχο τις συνιστώσες στο κόμμα του παρά να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του ποια ήταν η σωστή πολιτική. (…) «Γιατί δεν μπορούμε να τους πούμε ότι αν δεν δεχθούν την απόρριψη του προγράμματός τους θα φύγουμε από το ευρώ;» ρώτησε ο Αλέξης». Ο Βαρουφάκης τού εξήγησε τι θα σήμαινε ένα τελεσίγραφα της Ελλάδας προς τους εταίρους της.
«»Ομως πολλοί άνθρωποι, όπως ο Πολ Κρούγκμαν, λένε ότι θα είμαστε καλύτερα έξω από την ευρωζώνη» απάντησε νευρικά ο Αλέξης. Για να ταρακουνήσω τον νωθρό τρόπο σκέψης του, του περιέγραψα τι θα συνέβαινε αμέσως μόλις ανακοινωνόταν το Grexit. «Είσαι προετοιμασμένος να τα πεις αυτά στους ψηφοφόρους; Μήπως είναι καλύτερα να τους εξηγήσεις μια στρατηγική διαπραγμάτευσης;».
Ο Αλέξης έμοιαζε να είναι αλλού, απασχολημένος με τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ». Προτού φύγουν ο Βαρουφάκης τον συμβούλευσε: «Αν θέλεις να γίνεις πρωθυπουργός, πρέπει να μάθεις αγγλικά. Πάρε έναν δάσκαλο, είναι υποχρεωτικό». Στη δεύτερη συνάντηση «εμφανίστηκε ένας μεταμορφωμένος Αλέξης. Είχε κάνει τα μαθήματά του, μελέτησε το βιβλίο μου «A modest proposal for resolving the Eurozone crisis» και μου ανακοίνωσε υπερήφανα ότι ξεκίνησε μαθήματα αγγλικών».
Ωραίο σκηνικό του Ψυρρή και ενδιαφέρουσα η σκηνοθεσία που θα κάνει ο Γαβράς. Εναν Παππά να κάνει αστείο ακόμη και στα σοβαρά και να το παίζει άνθρωπος του προέδρου. Κάπως τους λένε αυτούς τους ανθρώπους αλλά ας μην επεκταθούμε…
Σκηνή έκτη: Η βραδινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν από την τραπεζική αργία. Ο Βαρουφάκης επέμενε στο παράλληλο σύστημα, ο Δραγασάκης έθεσε βέτο λέγοντας ότι πρόκειται για επικίνδυνα νταηλίκια και λεονταρισμούς, που θα προκαλούσαν άσκοπη σύγκρουση με τον Ντράγκι. «Κανένας άλλος δεν μίλησε. Ολοι κοίταζαν τον Αλέξη, που πλησίασε στο παράθυρο ανάβοντας τσιγάρο – μια καινούργια συνήθεια.
«Θα συνταχθούμε με τον Δραγασάκη, Γιάνη» είπε. Κοίταξα στο δωμάτιο. Μόνο ο Ευκλείδης με υποστήριζε». Μετά ο Βαρουφάκης πρότεινε να μείνουν ανοιχτές οι τράπεζες τη Δευτέρα, να ξεμείνουν από λεφτά και να τις κλείσουν οι ίδιοι οι τραπεζίτες. «»Και τότε να βγούμε στους δρόμους να διαδηλώσουμε μαζί με τους πολίτες κατά της τρόικας». Αυτή τη φορά ούτε ο Ευκλείδης ήταν μαζί μου».
Πράγματι κύριε Παππά, θα μείνετε στην ιστορία με αυτήν την χρηματοδότηση της ταινίας του Γαβρά. Αν όλα γίνουν όπως γράφτηκαν στο βιβλίο θα γίνει μια κωμωδία που θα έχει παγκόσμια επιτυχία. Για να μάθει ο κόσμος όλος ότι εκτός από ενήλικοι στο δωμάτιο υπήρξαν και ανίκανοι στα υπουργεία. Ακατάλληλοι ακόμη και να βρίσκονται στη χώρα.
Για σκεφτείτε: Με 600 χιλιάρικα που έδωσε ο Παππάς και με 10 ευρώ που θα πληρώσουμε εμείς εισιτήριο στον κινηματογράφο θα δούμε την… ηρωϊκή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που μας κόστισε 50,100 ή 200 δισεκατομμύρια και τέσσερα χαμένα χρόνια. Δεν το λες και άσχημο deal.
Κανέλλης Βασίλης
Το Βήμα
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...