Ποιος προσδοκά οφέλη από την απαξίωση της πολιτικής;
Του Γιάννη Στεφανίδη
«Αλήτες, προδότες πολιτικοί, η Μακεδονία είναι ελληνική». Το σύνθημα αυτό δόνησε το γήπεδο της Τούμπας στη διάρκεια του αγώνα του ΠΑΟΚ με τον ΟΦΗ, καθώς έσβηνε η μετάδοση του «Μακεδονία ξακουστή», στις 27 Ιανουαρίου. Το σύνθημα αυτό κοσμούσε φέιγ-βολάν με τους στίχους του ίδιου εμβατήριου, στη διάρκεια της παρέλασης για την 25η Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, και πλέον επαναλαμβάνεται στερεότυπα σε εκδηλώσεις, τρικάκια και αναρτήσεις με την υπογραφή συνδέσμων φίλων του λαοφιλούς δικέφαλου του Βορρά. Καλοπροαίρετα, θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς ότι, Δημοκρατία έχουμε, άρα σεβαστή η ελευθερία της έκφρασης, αρκεί να μη διεγείρει τους αποδέκτες της σε τέλεση αξιόποινων πράξεων.
Κάποιος περισσότερο καχύποπτος θα μπορούσε να αντιτείνει ότι, χαρακτηρίζοντας δημόσια, συστηματικά και συλλήβδην «προδότες» τους πολιτικούς, οι εμπνευστές του συνθήματος διεγείρουν μερίδα πολιτών και αποδέχονται το ενδεχόμενο να τελεστούν ποινικά κολάσιμες πράξεις σε βάρος θεμελιωδών αρχών και θεσμών του πολιτεύματος, όπως ο πολυκομματισμός και το κοινοβουλευτικό σύστημα, κατά την έννοια του άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα περί «εσχάτης προδοσίας».
Βέβαια, η Δημοκρατία μας, και όχι μόνο κατά την τελευταία, εθνικολαϊκιστική τετραετία, έχει να επιδείξει μάλλον ελαφρύ χέρι απέναντι στους λογής αρνητές της. Εξαίρεση αποτελεί η παραπομπή του συνόλου, σχεδόν, της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής για κακουργηματικές πράξεις επί των ημερών της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, τον Σεπτέμβριο του 2013, υπόθεση η οποία, πεντέμισι χρόνια αργότερα, εξακολουθεί να σέρνεται στα χέρια της δικαιοσύνης. Σε μία χώρα όπου η βία και η ανομία δεν αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά, μπορεί ο καθένας να υποδεικνύει εχθρούς και προδότες, χωρίς να παίρνει στα σοβαρά το ενδεχόμενο να υποστεί κυρώσεις.
Το ότι το σύνθημα «Προδότες πολιτικοί» καλλιεργεί μια συνολική απαξίωση των πολιτικών είναι προφανές: «Όλοι τους» εστάθησαν επί ζυγώ (το όνομα της Μακεδονίας) και ευρέθησαν ελλιπείς. Έχει, όμως, ενδιαφέρον να δει κανείς ποιοι προβάλλουν αυτό το σύνθημα και τις αντιδράσεις που πυροδοτεί, όπως οι λεκτικές επιθέσεις που δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βέροια, από μέλη της Χρυσής Αυγής.
Το σύνθημα προβάλλεται με απόλυτη επιδοκιμασία από ιστοσελίδες και έντυπα της Άκρας Δεξιάς – λες και οι εκπρόσωποι αυτού του χώρου δεν ασκούν πολιτική. Όταν δε οι αποδέκτες του είναι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τότε επωφελούνται οργανώσεις, ιστοσελίδες και έντυπα από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ για να συσχετίσουν τα περιστατικά με την «ακροδεξιά στροφή» που, τάχα, πραγματοποίησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απορρίπτοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Για τους μεν, η Νέα Δημοκρατία και, ιδίως, ο αρχηγός της ήταν έτοιμος να «δώσει» το όνομα της Μακεδονίας και, πάντως, απέτυχε να το υπερασπιστεί. Για τους δε, η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να εναγκαλιστεί τους «ακροδεξιούς» στο ίδιο ακριβώς θέμα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Αυτές οι δύο αναγνώσεις του συνθήματος «Προδότες πολιτικοί» έχουν μάλλον περιορισμένο πολιτικό αντίκρισμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή: Για τον πρώτο, η γενικότερη απαξίωσή του έπειτα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης δεν του επιτρέπει να αντλήσει ίδιον όφελος αμαυρώνοντας την εικόνα του αντιπάλου με αφορμή το Μακεδονικό· επιδιώκει κυρίως να ενθαρρύνει διαρροές προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό, η σθεναρή υπεράσπιση της εθνικής γραμμής δεκαετιών στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αποτελεί το καλύτερο ανάχωμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στη Χρυσή Αυγή.
Μένει ο αρχικός κυβερνητικός σχεδιασμός που υποδήλωνε το αιφνιδιαστικό σερβίρισμα μιας λύσης στη διαφορά μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, στις αρχές του 2018, χωρίς προηγουμένως να έχει επιδιωχθεί ευρύτερη πολιτική συναίνεση. Είναι προφανές ότι, εξαπολύοντας τις ανεξέλεγκτες δυνάμεις του αμυντικού εθνικισμού, οι κυβερνώντες επιχείρησαν να παγιδεύσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ένα υπαρξιακό δίλημμα και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ανάδυση ενός εναλλακτικού πόλου, ικανού να προσελκύσει την προσδοκώμενη διαρροή «πατριωτικής ψήφου» από τη Νέα Δημοκρατία.
Είτε αποτελούν προανάκρουσμα μελανόλευκης πολιτικής κίνησης είτε όχι, οι σημερινές επιθέσεις των συνδέσμων του ΠΑΟΚ, εσκεμμένα ή όχι, εξυπηρετούν απολύτως την προσπάθεια των κυβερνώντων να μειώσουν τη διαφορά με τον βασικό αντίπαλό τους. Η αδιάκριτη καταγγελία των πολιτικών ως «προδοτών» έχει ως προφανή στόχο τη Νέα Δημοκρατία και τις πολιτικές δυνάμεις που αντιτάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ εντός του δημοκρατικού πλαισίου. Συνάμα, αποτελεί το τελευταίο στάδιο της ισοπεδωτικής απόρριψης των κομμάτων που κέρδισε έδαφος στα χρόνια της κρίσης.
Έχοντας εκμεταλλευτεί στο έπακρο την «αντισυστημική» του εικόνα για να ανέλθει στην εξουσία, ο «βρεγμένος» στη βροχή του Μακεδονικού ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μη φοβάται την κατακραυγή των «αγανακτισμένων» συνδέσμων. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η υπόσκαψη της δημόσιας εικόνας των πολιτικών και των κομμάτων απαξιώνει τον πολιτικό πλουραλισμό – θεμέλιο του πολιτικού μας συστήματος – προς όφελος «αντισυστημικών» (διάβαζε: αντιδημοκρατικών) δυνάμεων. Δικαιούται, τέλος, κανείς να αναρωτηθεί κατά πόσο το κόμμα του κυρίου Τσίπρα ενδιαφέρεται πράγματι για το μέλλον της ίδιας της πλουραλιστικής δημοκρατίας.
Liberal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...