Νερό... Πρεσπών στον μύλο του αλβανικού εθνικισμού
Της Νάσιας Μανέντη
Η αναβάθμιση του αλβανικού παράγοντα στη Βόρεια Μακεδονία μέσω και της Συμφωνίας των Πρεσπών, η αναζωπύρωση των συζητήσεων για εδαφικές ανταλλαγές της Σερβίας με το Κόσοβο και η ενίσχυση του αλβανικού στοιχείου στο Μαυροβούνιο δημιουργούν συνθήκες αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια, με αιχμή του δόρατος τον αλβανικό εθνικισμό και μεγαλοϊδεατισμό.
Για την Ελλάδα το αλβανικό στοιχείο ήταν «σύμμαχος» για την επίλυση του ονοματολογικού με τα Σκόπια, αν και η πραγματική απειλή στην περιοχή είναι ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός. Τελικά, όμως, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο αλβανικός παράγοντας ενισχύθηκε στα Σκόπια, όπου πλέον έχει τον ρυθμιστικό καθοριστικό ρόλο, και η λύση που πήρε η Αθήνα χάρισε στον κ. Ζάεφ τη γλώσσα και την ταυτότητα, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό τις επιθέσεις που δέχεται τόσο για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, αλλά κυρίως για τις υποχωρήσεις στο αλβανικό στοιχείο.
Εξάλλου ο καταλύτης για την επίλυση του ονοματολογικού ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης από τον κ. Ζάεφ, ο οποίος, αν και το κόμμα του είχε έρθει δεύτερο στις εκλογές, κέρδισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποδεχόμενος την Πλατφόρμα των Τιράνων, δηλαδή τη λίστα αιτημάτων που είχε ετοιμάσει η αλβανική κυβέρνηση του Έντι Ράμα στα Τίρανα και επέβαλαν στον Ζόραν Ζάεφ οι εκπρόσωποι των αλβανικών κομμάτων της γειτονικής χώρας.
Με την επίλυση της διαφοράς της ονομασίας ο μεγάλος κερδισμένος είναι το αλβανικό στοιχείο στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς έχει αναχθεί πλέον στον ισχυρό πόλο που «διορίζει» κυβερνήσεις και έτσι και στις προεδρικές εκλογές μόνο εάν οι Αλβανοί στηρίξουν τον υποψήφιο του SDSM, Σ. Πεντάροφκσι, θα έχει ελπίδες ο κ. Ζαέφ να αποφύγει μια οδυνηρή ήττα από την υποψήφια του VMRO-DPMNE, που πιθανότατα θα τον υποχρεώσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Παρεμβάσεις
Στο Μαυροβούνιο, πριν από μερικές εβδομάδες εκδηλώθηκε απροκάλυπτη παρέμβαση τόσο του Έντι Ράμα όσο και του προέδρου του Κοσόβου, Χακίμ Θάτσι, που έσπευσαν να στηρίξουν τους Αλβανούς του Μαυροβουνίου οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν στις τοπικές εκλογές από το Αλβανικό Φόρουμ. Στον Δήμο Τούζι τον οποίο είχε επισκεφθεί νωρίτερα τον Ιανουάριο και ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, το Αλβανικό Φόρουμ κέρδισε την εκλογή και η νίκη αυτή χαιρετίστηκε από τον αλβανικό παράγοντα σε Τίρανα και Πρίστινα. «Όταν οι Αλβανοί ενώνονται είναι για το καλό και κερδίζουν. Η ιστορία το δείχνει, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε εδώ ούτε τον Γκιέργκι Φίστα, τον Φαΐκ Κονίτσα ή τον Φαν Νόλι, αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός των Αλβανών είναι οι Αλβανοί», είπε ο Εντι Ράμα.
Αλλά και όταν ο Έντι Ράμα υποδεχόταν τον Ζ. Ζάεφ στα Τίρανα, εκτός από την ικανοποίησή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξήρε το ρόλο του Βορειομακεδόνα πρωθυπουργού που, όπως είπε, «λόγω της διορατικότητάς του άνοιξε ο δρόμος για την αρμονική συμβίωση στη γείτονα ανάμεσα στους Αλβανούς και τους Μακεδόνες κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας».
«Μοντέλο» Ράμα
Πέρασε ίσως απαρατήρητο τότε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας που ανακοίνωσαν οι δύο χώρες ο Εντι Ράμα έσπευσε να προτείνει το μοντέλο των σχέσεων της Αλβανίας με το Κόσοβο (με την κατάργηση των τελωνειακών ελέγχων κ.λπ.) λέγοντας ότι θα ήταν χρήσιμο ένα τέτοιο μοντέλο και με τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο…
Καθώς στο Κόσοβο συνεχίζεται η εσωτερική αντιπαράθεση, με τον Χακίμ Θάτσι να υποστηρίζει την επιλογή ανταλλαγής εδαφών με τη Σερβία προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για εξομάλυνση των σχέσεών τους, ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι δήλωσε ότι μια τέτοια επιλογή θα «ανοίξει συνολικά το αλβανικό ζήτημα στα Βαλκάνια και θα είναι προτιμότερο να μη γίνει αυτό»…
Μέσα στο κλίμα αυτό διατυπώνονται και νέες επικίνδυνες θεωρίες που αφορούν συγκαλυμμένα σχέδια του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού. Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Μπαϊράμ Κοσούμι, έφθασε στο σημείο μάλιστα να προτείνει τη συγκρότηση συνομοσπονδίας των τεσσάρων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, Αλβανίας, Κοσόβου, Μαυροβουνίου, Βόρειας Μακεδονίας, με κοινή διπλωματική εκπροσώπηση, στρατό, εμπόριο και ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και προσώπων. Ένας σχηματισμός που θα είχε φυσικά αλβανικό χαρακτήρα, καθώς ο πληθυσμός θα είναι σχεδόν 70% αλβανικός.
Η πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει τώρα η Αλβανία και καθώς ο Εντι Ράμα είναι στριμωγμένος πολιτικά, ίσως δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή μια δυναμική πρωτοβουλία για την προώθηση της αλβανικής ατζέντας σε όλο το πεδίο των Δυτικών Βαλκανίων. Όμως η εύφλεκτη μάζα και ο δυναμισμός του αλβανικού στοιχείου είναι παρόντα...
Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο
Liberal
"Για την Ελλάδα το αλβανικό στοιχείο ήταν «σύμμαχος» για την επίλυση του ονοματολογικού με τα Σκόπια, αν και η πραγματική απειλή στην περιοχή είναι ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός."
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδη σλαβικος μεγαλοϊδεατισμος δεν υπαρχει;
Τυχαια αραγε αρχισαν τα οργανα περι "μακεδονικης" μειονοτητας;
Και μαλιστα μετα την "επιλυση" του ονοματολογικου;
Και υποτιθεται οτι ξεπουλησαμε την Ιστορια μας και αποδεχθηκαμε υποτελεις λυσεις για να
αντιμετωπιστει ο αλβανικος μεγαλοϊδεατισμος,που τελικα οχι μονο δεν υποχωρει αλλα αυξανεται;
Και πως ειναι δυνατον να υποχωρησουν οι Αλβανοι οταν βλεπουν οτι αποδεχομαστε υποτελεις λυσεις;
Η αποδοχη υποτελων λυσεων ειναι το εναυσμα για τον αλβανικο, σλαβικο και τουρκικο
μεγαλοϊδεατισμο.
Τοσο δυσκολο ειναι να κατανοηθει;
Aγαπητέ ΓΜ . Σωστά αναλύεις τά πράγματα. Όμως από παλαιότερο σχόλιο μου,σού οφείλω μιά εξήγηση ότι οί σλαύοι [Ρωσσία] ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ..... Καί αρχίζω : ΙΣΤΟΡΙΚΑ: Από όταν ασπάστηκαν τήν ορθοδοξία ποτέ δέν ήταν δίπλα μας... Έξυπνη καί σοφή ή κίνηση τής Ρωμαίικης Ελληνικής αυτοκρατορίας μέ πρωτεύουσα τήν βασιλεύουσα νά τούς εκχριστιανίσει. Αλλά οί σλαύοι πάντα μάς χτυπούσαν [πολύχρονες αιματηρές μάχες επί Βουλγαροκτόνου]. Αλλά καί τά επόμενα χρόνια επιδρομές σφαγές εναντίον τού Ελληνισμού. Καί φτάνουμε στά νεώτερα χρόνια. Όπου στήν πολιορκία τής Κωνσταντινούπολης από τόν Μωάμεθ τόν πορθητή .ΟΠΟΥ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΣΛΑΥΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ. Κατά τά νεώτερα χρόνια όταν εμφανίστηκε ή Ρωσσία ώς αυτοκρατορική δύναμη. Πάντα ήθελε έξοδο στά θερμά νερά τόύ Αιγαίου καί τή Μεσόγειο. Γι αυτό καί έκανε πολέμους μέ τήν Οθωμανική Τουρκία. Καί γι αντιπερισπασμό χρησιμοποιούσε τόν πόθο τών σκλάβων Ελλήνων γιά λευτεριά. Αναρρίθμητες περιπτώσεις επαναστάσεων πού μάς ξεσήκωσαν [κορυφαία περίπτωση τά ορλωφικά]. Καί μόλις τά έβρισκαν μέ τόν τούρκο. Οί υπόδουλοι Έλληνες περνούσαν από τό τούρκικο χαντζάρι.... Αλλά καί μετεπαναστικά . Με τήν συνθήκη τού Αγ Στεφάνου, ή Ρωσσία δέν ενίσχυσε τήν σλαυική επιθετικότητα εναντίον τής Μακεδονίας; Από αυτή τήν ημερονία ξεκινά ή σλαυική επεκτακτικότητα καί ή διεκδίκηση τής Μακεδονίας μας. Πού ετυχώς λίγο μετά ήρθε ή θυσία τού Παύλου Μελά καί ό Μακεδονικός Αγώνας καί σώθηκε ή κατάσταση. Μετά βέβαια τό 1919 μέ τήν εκστρατεία τής Κριμαίας πού αναγκαστικά λόγω συμμαχικών υποχρεώσεων συμμετείχαμε.Αντεπιτεθήκαμε. Καί Ρωσσική απάντηση δέν άργησε νά έρθει : Τό 1922 ή Σοβ Ένωση ενίσχυσε ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΠΛΑ ΕΔΑΦΗ. ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ! Στό ξεκλήρισμα τού Μικρασιατικού Ελληνισμού.... Καί όσοι Πόντιοι αδελφοί μας κατέφευγαν σέ σοβιετικό έδαφος νά γλυτώσουν κατέληγαν στά στρατόπεδα τής Σιβηρίας μόλις δήλωναν τήν καταγωγή καί τήν εθνικότητα τους. Παρόλαυτα οί Έλληνες μαζί μέ τούς Σέρβους αδελφούς τών Ρώσσων. Είμαστε τά μοναδικά έθνη τών βαλκανίων πού δέν πολέμησαν στό πλευρό τών χιτλερικών εναντίον τής τότε Σοβ Ένωσης. Πώς μάς τό ανταπέδωσαν; Μέ τήν υποκίνηση ενός εμφυλίου καί μέ ένα non paperμάς παρεχώρησαν στή δύση. Στά μετέπειτα μεταπολεμικά ψυχροπολεμικά χρόνια . Πάντα διπλωματικά τούς στηρίζαμε. Υπήρχε πάντα μιά φιλορωσσική φωνή στό Νατο. κτλ. Πώς μάς τό ανταπέδωσαν; Ή Μόσχα καί τό Βελιγράδι από τό 1992 αναγνώρισαν ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στά πλαίσια τής σλαυικής αλληλλεγγύης καί ομοεθνίας.Οί Σέρβοι αναγνώρισαν ότι αυτό ήταν μαχαιριά γιά τήν Ελλάδα. Καί τώρα οί ομόδοξοι ΥΠΕΡΕΞΟΠΛΙΖΟΥΝ ΜΕ Σ400 ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΟΙ ΚΑΤΑ ΑΛΛΑ " ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΡΩΣΣΟΙ. Κουραστική ή ανάλυση μου . Σέ επόμενο σχόλιο μου, ή ανάλυση τού θρησκευτικού επεκτατισμού τών σλαύων εναντίον τού Ελληνισμού.
ΔιαγραφήΦιλε Πανο,
Διαγραφήπολυ σωστα ολα αυτα που αναφερεις, αλλά με το σχολιο μου δεν υποννοω οτι οι Ρωσοι ειναι
φιλοι μας!
Οι Σκοπιανοι εχουν την στηριξη και των Αμερικανων και των Ρωσων.
Και αν οι Ρωσοι ειναι κατα της συμφωνιας , το κανουν για δικα τους γεωπολιτικα συμφεροντα.
Το σχολιο μου το εθεσα ως προβληματισμο σχετικα με την "επιλυση" του ονοματολογικου για
την δηθεν αντιμετωπιση του αλβανικου μεγαλοϊδεατισμου.
Τελικα με την "επιλυση" ,δημιουργουνται ακομα περισσοτερα προβληματα για τον Ελληνισμο και
επιπλεον αυξανεται ακομα περισσοτερο ο αλβανικος μεγαλοϊδεατισμος.
Και για αυτη την καταντια ευθυνονται αυτα τα λαμογια που υπογραφουν αυτες τις
εξευτελιστικες συμφωνιες οπως και τα "αντιπολιτευομενα" λαμογια που αντι να παραιτηθουν,
στο τελος θα νομιμοποιησουν τις "επιλυσεις" για να μην πληγει το "κυρος" της χωρας μας!!
Απο ολα αυτα εξαγεται το συμπερασμα οτι δινουμε λαθος μηνυματα σε ΟΛΟΥΣ, απο την στιγμη
που δεν σεβομαστε και ξεπουλαμε την ιδια την Ιστορια μας!
Μπουρλότοοοοοοοοοοοοοοοο!
Διαγραφή