Προκαλεί ο Χ. Ακάρ: Ζητάει την αποστρατικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες που ορίζουν σαφώς την αποστρατικοποίηση των νησιών και τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις που είναι αντίθετες προς τις συνθήκες, οι οποίες είναι ασυμβίβαστες με τη φιλία και τις σχέσεις καλής γειτονίας, μεταδίδει το CNN Turk.
Ειδικότερα, ο Ακάρ δήλωσε πως
«με την στρατιωτικοποίηση των νησιών του που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα παραβιάζονται ξεκάθαρα οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Στα πλαίσια του δημιουργικού και ειλικρινούς διαλόγου και στα πλαίσια των καλών σχέσεων μας περιμένω από τον Έλληνα ομόλογο μου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για το ζήτημα αυτό όπως και τα άλλα ζητήματα».Ο ίδιος υποστήριξε πως η Τουρκία σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και ανέφερε πως
«είμαστε υπέρ των καλών σχέσεων γειτονίας. Αναμένουμε από όλους τους γείτονές μας να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο».
Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι εργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων στη Μεσόγειο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο με ειρηνικά μέσα και το διάλογο. «Είναι γνωστό ότι όλοι στην Τουρκία είναι εξαιρετικά αφοσιωμένη στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο θέμα των S 400 δήλωσε:
«τo σύστημα αεράμυνας S-400 είναι ένα μέτρο για την προστασία της χώρας μας από αεροπορικές και πυραυλικές απειλές. Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα και κάποιοι άλλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ διαθέτουν συστήματα αεράμυνας S-300. Σεβόμαστε τις αποφάσεις των χωρών αυτών σ’ αυτό το ζήτημα. Ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ η Τουρκία εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της στην περιοχή και συνεχίζει να συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη».
"«με την στρατιωτικοποίηση των νησιών του που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα παραβιάζονται ξεκάθαρα οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο.."
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως καταφερνουν οι τουρκοι να βλεπουν "ξεκαθαρα" την συνθηκη της Λωζαννης οποτε τους συμφερει
και να την ερμηνευουν οπως τους συμφερει,ειναι πραγματικα ασυλληπτο.
Ας δουμε ομως και τι αναφερει ο ιδιος ο ΟΗΕ:
- Άρθρο 2 παρ.3 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ-Τελική πράξη Ελσίνκι της 1/8/1975 :
“Απαγόρευση προσφυγής στη βία ή στην απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας των κρατών”.
Η Τουρκία έχει κατ' επανάληψη χρησιμοποιήσει τη βία και κυρίως την απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας.Επομένως η χώρα μας είχε και έχει κάθε δικαίωμα άμυνας με κάθε τρόπο -και με τον εξοπλισμό των νήσων για να αποφύγει απόβαση των Τούρκων.
- Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ :
Καθιερώνει δικαίωμα ατομικής ή συλλογικής νόμιμης άμυνας σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης και αν πρόκειται για ιεράρχηση αξιών που θεσπίζονται από το Διεθνές Δίκαιο .
Επομένως η Ελλάδα που απειλείται απο την 4η Στρατιά του Αιγαίου , η οποία είναι ανεπτυγμένη στις ακτές του Αιγαίου και διαθέτει και μεγάλο αριθμό αποβατικών σκαφών , έχει κάθε δικαίωμα νόμιμης άμυνας.
Το δικαίωμα αυτό έχει αναγνωρισθεί από τη Νομική Υπηρεσία του ΝΑΤΟ και το αποδέχθηκε διϋπουργικό όργανο της Administration των ΗΠΑ.
Αλλά το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας ξεκαθαρίστηκε απόλυτα με τη Συμφωνία για την μείωση των συμβατικών δυνάμεων στην Ευρώπη (C.F.E) της 19/11/1990 με την οποία αναγνωρίσθηκε ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να διατηρεί στρατό και να εξοπλίζει τα νησιά Σάμο, Χίο, Λέσβο,Ικαρία όπως επίσης να εξοπλίζει και τα Δωδεκάνησα.
Πηγή: «Τι στοίχισε στην Ελλάδα η πολιτική των ίσων αποστάσεων » Ι.Χολέβας