Συμφωνία των Πρεσπών: Τα όργανα άρχισαν πολύ νωρίς
Του Σάκη Μουμτζή
Για να το ξεκαθαρίσω ευθύς εξ αρχής. Το ρεπορτάζ του BBC στήθηκε πάνω στην μαρτυρία ενός ανθρώπου. Με την ίδια ευκολία θα μπορούσε να στηθεί και οποιοδήποτε άλλο ρεπορτάζ.
Όμως εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Οτι έγινε ρεπορτάζ από το BBC για την Μακεδονική «μειονότητα», και όχι για κάποιο άλλο θέμα. Τυχαίο ότι αυτό συνέβη λίγες εβδομάδες μετά την συμφωνία των Πρεσπών; Δεν νομίζω.
Μα υπάρχει περίπτωση να εγερθούν μειονοτικά ζητήματα λόγω της συμφωνίας; Και στο κάτω-κάτω δεν λειτουργεί, πέραν των διεθνών συμφωνιών και ο συσχετισμός δυνάμεων; Τι έχουμε να φοβηθούμε από ένα κράτος δύο εκατομμυρίων κατοίκων, που αντιμετωπίζει μάλιστα σοβαρά εθνοτικά προβλήματα; Μήπως κουβαλάμε φοβικά σύνδρομα;
Αυτά είναι εύλογα ερωτήματα, που θέτει ο κοινός νους.
Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στις σχέσεις Ελλάδος –FYROM. Αυτό έχει λυθεί τόσο de jure ( συμφωνία των Πρεσπών) όσο και de facto ( συσχετισμός δυνάμεων). Το πρόβλημα βρίσκεται πως με την συγκεκριμένη συμφωνία, αυτό μεταφέρεται στο εσωτερικό της Ελλάδος.
Όσοι, μέσα στην πατρίδα μας πιστεύουν και αισθάνονται πως έχουν «Μακεδονική» ταυτότητα μπορούν να διεκδικήσουν νομικά πλέον τα δικαιώματα τους, καθώς η συμφωνία των Πρεσπών τους αναγνωρίζει γλώσσα και εθνική συνείδηση.
Είναι φαινόμενο της παγκόσμιας «κορεκτίλας» το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Να δεχτώ πως αυτό, παρ΄όλες τις παρατηρούμενες υπερβολές, καλώς ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα. Είναι μια πτυχή της φιλελεύθερης, ανοικτής κοινωνίας.
Μπορεί όμως να ισχύσει και για συλλογικότητες, με στοιχεία μειονότητας που αμφισβητούν εθνική κυριαρχία ή ξύνουν παλιές πληγές της Ιστορίας ή αποτελούν εν δυνάμει παράγοντα αστάθειας για μια περιοχή;
Και το κυριότερο. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται γεωπολιτικά στην καρδιά της Ευρώπης. Δεν συνορεύει με το Βέλγιο και την Ολλανδία. Η Ιστορία της περιοχής και η φορά των εξελίξεων σε αυτήν, απαιτούν την διασφάλιση της εθνικής συνοχής. Η Θράκη αρκεί. Η πατρίδα μας δεν αντέχει παρόμοιο πρόβλημα και στην Δυτική Μακεδονία.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν γνώριζε τις συνέπειες των πράξεων της; Όχι μόνον τις γνώριζε, αλλά τις επεδίωξε κιόλας. Αυτό που είπε προχθές ο κ.Γ.Κυρίτσης, ότι δηλαδή το εθνικό υπηρετεί το ταξικό, είναι μια αντίληψη που διαπερνά την μαρξιστική Αριστερά και έχει τις ρίζες του στα κλασσικά κείμενα του μαρξισμού—λενινισμού.
Συνεπώς, η συμφωνία των Πρεσπών είναι απολύτως συμβατή με τις αρχές της μαρξιστικής Αριστεράς. Δεν είναι τυχαίο που το «πρόβλημα» βρήκε την λύση του με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ούτε είναι τυχαίο που επί εικοσιοκτώ χρόνια όλες οι κυβερνήσεις τηρούσαν ενιαία εθνική γραμμή.
Και φυσικά δεν είναι τυχαίο που ο Α.Παπανδρέου το 1982 επέτρεψε την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων, μόνον αυτών που ήταν Ελληνες το γένος.
Ακροδεξιός και εθνίκι και ο Α.Παπανδρέου!
Συνοψίζοντας, το πρόβλημα πλέον μεταφέρεται στο Ελληνικό έδαφος. Και με: 1. Την συμφωνία που υπέγραψε ο Τσίπρας και 2. Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε στα Διεθνή Δικαστήρια.
ΥΓ. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές, θα δούμε τέρατα και σημεία σε συγκεκριμένους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας.
Liberal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...