Ιερώνυμος: «Ο Αλ. Τσίπρας αναγνώρισε πως το Δημόσιο κατέλαβε εκκλησιαστική περιουσία»
Συμπορευόμενος με την Ιεραρχία θα προχωρήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όσον αφορά τη συμφωνία Κράτους - Εκκλησίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος, όπως προκύπτει από την τοποθέτησή του στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιερά Συνόδου επιμένει στις θέσεις του για τη συμφωνία ως προς τη περιγραφή των γεγονότων, ωστόσο θα προχωρήσει μαζί με την Ιεραρχία και τον κλήρο όσον αφορά τη διαδικασία και τη συνέχιση του διαλόγου για τη συμφωνία.
Στην εισήγησή του στην Ιερά Σύνοδο, ο Ιερώνυμος αναφέρθηκε διεξοδικά στις συζητήσεις του με τον κ. Τσίπρα, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως σε συνάντησή τους στις αρχές Οκτωβρίου 2018, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως το Δημόσιο κατέλαβε εκκλησιαστική περιουσία. Παράλληλα, ο κ. Ιερώνυμος υποστήριξε τη συνέχιση του διαλόγου, αλλά κατέστησε σαφές πως τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η Ιεραρχία.
Στην εισήγησή του προς τη ΔΙΣ, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση - δηλαδή, το άρθρο 16- «παρατείνεται για μία διετία το ισχύον καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών της επικρατούσας θρησκείας δαπάναις του Κράτους, αλλά με μέριμνα της Εκκλησίας της Ελλάδος (καθώς και της Εκκλησίας της Κρήτης και των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου για τους δικούς τους λειτουργούς, αντιστοίχως)».
Και αυτό, όπως διευκρίνισε, για να δοθεί στην Εκκλησία η δυνατότητα, χωρίς επ' αόριστον παρατάσεις, να ρυθμίσει τα της περιουσίας της και να διοργανώσει τη διαχείρισή της. Προκειμένου να υπάρξει άνεση χρόνου για την επιστροφή από το Κράτος στην Εκκλησία των ακινήτων που η ίδια του έχει παραχωρήσει από 1-1-1945 για να αναλάβει τη μισθοδοσία του Κλήρου, παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ παράτασης της προθεσμίας για δύο ακόμη το πολύ χρόνια με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.
Παράλληλα, ανέφερε ότι το άρθρο 17 επεξηγεί περισσότερο την περίπτωση: «Επιβάλλεται στο Ελληνικό Δημόσιο η υποχρέωση να επιστρέψει στην Εκκλησία της Ελλάδος όσα ακίνητα αυτή του είχε παραχωρήσει από την 1-1-1945 και εφ' εξής προκειμένου να αναλάβει τη μισθοδοσία των λειτουργών όλων των βαθμίδων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης και των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου. Προς τούτο, τίθεται δύο (2) ετών προθεσμία, η οποία μπορεί να παραταθεί εφάπαξ με ΠΥΣ για δύο ακόμη χρόνια και ορίζεται ότι για τον ακριβή προσδιορισμό των ως άνω ακινήτων η Εκκλησία οφείλει να καταθέσει στις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου τίτλους και άλλα αποδεικτικά στοιχεία».
Σε άλλο σημείο της εισήγησής του, υπογράμμισε ότι αισθάνθηκε χρέος του να υποστηρίξει με τις έρευνές του τις συνομιλίες του, «τη καταληστευμένη εκκλησιαστική μας περιουσία εκ μέρους της Πολιτείας, ιδιαίτερα από τους χρόνους του αγώνος της απελευθερώσεώς μας, τους χρόνους της αποκαταστάσεως του νέου κράτους και ιδιαίτερα κατά τις ταραχώδεις δεκαετίες 1920 - 1935 υπό το πρόσχημα πάντοτε της κάλυψης του κόστους της μισθοδοσίας του Κλήρου».
Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πρότεινε τα μέλη για τον σχηματισμό της Ειδικής Επιτροπής διαλόγου με την Πολιτεία, όπως και έγινε. Δείτε ΕΔΩ τα μέλη της Επιτροπής.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «κάθε διάλογος είναι καλός».
Στο μεταξύ, το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με ανακοίνωσή του τονίζει πως «ο Αρχιεπίσκοπος τάσσεται υπέρ της πάγιας νομοθετικής κατοχυρώσεως της μισθοδοσίας του Κλήρου και σε συνταγματικό επίπεδο» και διευκρινίζει ότι «από την ανάγνωση της όλης εισηγήσεως είναι σαφές ότι ο Αρχιεπίσκοπος ξεκινά με ιστορική αναφορά στις προτάσεις της ‘'Ελληνικής Ένωσης'', προς τις οποίες διαφωνεί και στο τέλος της εισηγήσεώς του τάσσεται υπέρ της πάγιας νομοθετικής κατοχυρώσεως της μισθοδοσίας του Κλήρου και σε συνταγματικό επίπεδο, ως ανταλλάγματος της Πολιτείας προς την Εκκλησία για την εκκλησιαστική περιουσία, που απέκτησε το Κράτος μετά το 1829 και μέχρι το 1952».
Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...