Τη λύση για τη Μακεδονία επιβάλλεται να τη δώσει ο ελληνικός λαός
Οι Σκοπιανοί θα αποφανθούν διά δημοψηφίσματος αν δέχονται τη Συμφωνία των Πρεσπών ή όχι. Παρότι που το ασθενικό κρατίδιό τους κατορθώνει με αυτή τη συμφωνία να περάσει σε κείμενο όλες τις εξωφρενικές αξιώσεις των Σκοπιανών εθνικιστών από την Ελλάδα, η κυβέρνηση Ζάεφ δείχνει σεβασμό προς τους πολίτες της και δίνει τον πρώτο λόγο σε εκείνους για να πουν το «ναι» ή το «όχι».
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση περιφρονεί τη λαϊκή βούληση και κλείνει τ’ αυτιά της και τα μάτια της για να μη βλέπει τους Έλληνες να εκφράζουν στα παλλαϊκά συλλαλητήρια την αντίθεσή τους στην προδοτική συμφωνία. Ουσιαστικά, στέλνει το μήνυμα και στο εξωτερικό ότι οι πολίτες των Σκοπίων έχουν βαρύνουσα γνώμη, αλλά των Ελλήνων δεν μετρά. Γι’ αυτό στη μία διοργανώνεται δημοψήφισμα και στην άλλη όχι.
Όμως, με τις κουτοπονηριές δεν λύνονται τα προβλήματα. Ούτε με υπογραφές σε χαρτιά. Η πληγή που άνοιξε με το Σκοπιανό δεν κλείνει. Η εθνική αιμορραγία δεν σταματά. Η εξέλιξη των πραγμάτων και η επανάκαμψη, με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική σε σχέση με το παρελθόν, του ζητήματος της ονομασίας του κρατιδίου δικαιώνει λέξη προς λέξη το σκεπτικό που ανέπτυσσε σε επιστολή του ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, με παραλήπτες τους αρχηγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χριστιανικών Εκκλησιών, που εστάλη στις 17 Νοεμβρίου 2004.
Εκεί, μεταξύ άλλων, ο φλογερός Έλληνας και λαοφιλής χριστιανός ιεράρχης σημείωνε: «Η χρήση του ονόματος “Μακεδονία” από τα Σκόπια είναι κάτι περισσότερο από μια απλή και αθώα πολιτιστική υπεξαίρεση. [...] Η εμμονή στην ονομασία “Μακεδονία”, όχι ως γεωγραφικό όρο, αλλά με έννοια εθνική, επιβαρύνει το ήδη έντονο αίσθημα της αποξένωσης μεταξύ των πολυπληθών φυλετικών ομάδων στο εσωτερικό της χώρας αυτής και ενσπείρει αλυτρωτισμούς, που κρατούν αμείωτη την ένταση στην ευρύτερη περιοχή.
Γι’ αυτό, ως Έλληνες, θεωρούμε πως η αναγνώριση του όμορου με την Ελλάδα κράτους της ΠΓΔΜ με το εθνωνύμιο “Μακεδονία” όχι μόνο δεν εξυπηρετεί κανένα βαλκανικό κράτος, αφού ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης και της καχυποψίας στην περιοχή, αλλά φαίνεται πως δικαιώνει όλους όσοι χτίζουν την ιστορία τους με κλοπιμαία υλικά και επιβραβεύει όσους διατηρούν άσβηστη τη σπίθα της αταξίας και της μόνιμης αστάθειας σε μια κρίσιμη για την Ευρώπη περιοχή και σε μια εποχή αδιάκοπων εντάσεων».
Γι’ αυτό, αλλά και για όλους τους λόγους που έχει αναφέρει κατ’ επανάληψιν η «δημοκρατία» στην αρθρογραφία της, επιβάλλεται η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος το οποίο θα έχει απλά και ξεκάθαρα το ερώτημα αν οι Έλληνες επιθυμούν να εκχωρήσουν το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο πρωθυπουργός οφείλει να δεσμευτεί σχετικά.
Δημοκρατία
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...