Ντιμιτρόφ: Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση δεν μπορεί να αμφισβητηθεί
Την εκτίμηση ότι οι πολίτες της πΓΔΜ θα υποστηρίξουν τη συμφωνία με την Ελλάδα, εξέφρασε ο Νικολά Ντιμιτρόφ.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή από τους πολίτες μας, διότι, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο ιστορικό σταυροδρόμι, κάνουμε σοφές επιλογές» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο IBNA στο περιθώριο της Συνόδου του Gymnich στη Βιέννη.
«Είμαι, επίσης, πεπεισμένος ότι ακόμη και αυτοί, και από τις δύο πλευρές, που αντιτίθενται στη συμφωνία, αποδέχονται ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, διότι θα υπάρξουν πολλά οφέλη. Είμαστε γείτονες, δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το γεγονός, η ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά μπορούμε να επηρεάσουμε το μέλλον μας και να το βελτιώσουμε. Είναι πολύ εύκολο οι πολιτικοί να ζουν από τη διαμάχη αυτή, αλλά η επίλυσή της, δημιουργεί μια καλύτερη ζωή για τους πολίτες και των δύο πλευρών», υποστήριξε.
Όσον αφορά τις αντιδράσεις στην Ελλάδα σχετικά με τη χρήση των όρων «Μακεδόνες» και «Μακεδονικός-ή-ό», ο Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι δύο χώρες της Ευρώπης το 2018 μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτό, διότι στην Ελλάδα, όταν κάποιος λέει ότι είναι Μακεδόνας παραπέμπει στον ελληνικό πολιτισμό και στην τοπική (βόρεια Ελλάδα) περιοχή της Μακεδονίας, και όταν ένας «Μακεδόνας» λέει ότι είναι η χώρα τους, σκέφτεται κάτι άλλο.
«Γιατί αυτό πρέπει να είναι πρόβλημα; Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη», συνέχισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η «μακεδονική γλώσσα» ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών, και έτσι αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Για να μπορέσουμε να επενδύσουμε την ενέργεια μας σε κάτι χρήσιμο, δηλαδή στην οικονομική, διασυνοριακή συνεργασία και στην ασφάλεια, πρέπει να αφαιρέσουμε και να εκτρέψουμε αυτήν την αντιπαραγωγική συζήτηση», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, εξηγώντας ότι η ιστορία των Βαλκανίων είναι πλούσια. Είναι καλύτερα να συμφωνήσουμε για το τι μπορεί να γίνει σήμερα καθώς και για την επόμενη μέρα.
«Τόσο εγώ όσο και ο φίλος μου Νίκος Κοτζιάς είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό που κάνουμε είναι να επενδύσουμε στη φιλία μας επειδή είμαστε φυσικοί σύμμαχοι. Με μια σωστή πολιτική, σε αρκετά χρόνια όλα τα διλήμματα θα εξασθενίσουν και θα αναρωτιόμαστε όλοι γιατί δεν το κάναμε αυτό στις αρχές της δεκαετίας του '90 και γιατί έχουμε βάλει μια ολόκληρη γενιά σε αυτή τη διαμάχη. Η δική μας (συμφωνία) είναι ένα συγκεκριμένο επίτευγμα που έχει δημιουργήσει μια de facto αλληλεγγύη και μια όμορφη γέφυρα φιλίας», πρόσθεσε.
Αξιολογώντας τη Συμφωνία ως το πιο σημαντικό ζήτημα για την κυβέρνηση στα Σκόπια, γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά σχετικά με το να πείσει την αντιπολίτευση να στηρίξει τη συμφωνία.
Τα δικαιωματα συνοδευονται παντα απο ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ,γεννιτσαρε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ αυτοπροσδιορισμος προϋποθετει σεβασμο της Ιστοριας και των συνορων της γειτονικης
χωρας και οχι παραχαραξη αυτων.
Απο την στιγμη που δεν τηρειται αυτη η βασικη ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ δεν εχεις κανενα ΔΙΚΑΙΩΜΑ!
Με την "λογικη" σου,ο σημερινος Ρουμανος μπορει να αυτοπροσδιοριζεται ως
"Σπαρτιατης" ,ο σημερινος Αμερικανος ως "Αζτεκος" και παει λεγοντας!
Οσο για την "μακεδονικη γλωσσα", ο επισημος ιστοριογραφος του Τσαρου (απο το 1804)
Νικολάι Καραμζίν στην "Ιστορια του Ρωσικου κράτους" αναφερει τους κυριοτερους κλαδους
της Σλαβικης:
1)Ρωσικος
2)Πολωνικος
3)Κροατικος
4)Ιλλυρικος
Ο τελευταιος περιλαμβανει 5 διαλεκτους:
1)Σερβικη
2)Βοσνικη
3)Σλαβονικη
4)Δαλματικη
5)Βουλγαρικη
Και ενα αλλο αδιασειστο στοιχειο περι ανυπαρκτης "μακεδονικης γλωσσας" απο τον
Α'Παγκοσμιο Πολεμο:
κατα την συναψη των Συμφωνιων μετα τον πολεμο,οι διπλωματες προσπαθησαν να στηριχθουν
στη γλωσσα για να ταξινομησουν τους πληθυσμους της τεως Γιουγκοσλαβιας σε εθνοτητες.
Ως προς την Σλαβικη,βρεθηκαν 4 διαλεκτοι:
1)Σλοβενικη της Λιουμπλανας
2) Κροατικη του Ζαγκρεμπ
3)Σερβικη του Κραγκουγιεβατς
4)Σλαβικη της Μπιτολα
Πηγη:"Η Ελληνικοτητα της Μακεδονιας", Σαραντος Καργακος
ΥΓ:Αν ο γεννιτσαρος δημητρωφ και ο μπετοβλακας μπουγατσοφαγος εχουν να προβαλλουν
ιστορικες πηγες περι υπαρξης "μακεδονικης γλωσσας",ας μας τις δειξουν!!