Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, για γέλια και για κλάματα


Ενδοκυβερνητική παράσταση «μακεδονικού» παραλόγου και στην «πίστα» του ΝΑΤΟ

Του Νίκου Μελέτη

Στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες μεταφέρθηκε το θέατρο του παραλόγου το οποίο παίζεται στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ στην Αθήνα με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ και της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ενώ το ΝΑΤΟ με την σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης άνοιγε διάπλατα τον δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, παρακάμπτοντας το Βουκουρέστι, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει τεθεί σε ισχύ, και οι εταίροι καλωσόριζαν την Συμφωνία και εκθείαζαν την στάση της ελληνικής κυβέρνησης, την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στον ίδιο χώρο δήλωνε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ποτέ δεν θα εφαρμοσθεί και ότι «όσο χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία, μπορεί να εισπράττουν προσκλήσεις και ίσως κάποιες φωτογραφείς αλλά θα μένουν εκτός του ΝΑΤΟ».

Μεγαλώνοντας έτσι την σύγχυση στην διεθνή κοινότητα για το πως ακριβώς θα κινηθεί η ελληνική πλευρά στο θέμα της Συμφωνίας και πλήττοντας την αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ακόμη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ποτέ δεν θα εφαρμοσθεί, καθώς θα καταψηφισθεί στο Δημοψήφισμα, ενώ και στην Βουλή δεν θα υπάρξει πλειοψηφία για να εγκρίνει τις συνταγματικές αλλαγές, αλλά σε κάθε περίπτωση όπως πρόσθεσε «δεν θα υπάρξει ούτε ελληνική Βουλή που θα επικυρώσει την Συμφωνία αυτή, ακόμη κι αν έχουν εκπληρωθεί όλοι οι όροι που έχουν τεθεί...».

Ο κ. Καμμένος μάλιστα σε μια δήλωση που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως «προειδοποίηση» τόνισε ότι «όσο δεν έρχεται η Συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή, τόσο δεν θα έρχονται πιο κοντά οι εκλογές και θα πηγαίνουμε για ολοκλήρωση της τετραετίας..». Αυτό αποτελεί μήνυμα και στον Αλέξη Τσίπρα αλλά φαίνεται ότι συμβαδίζει με τον προγραμματισμό που παρουσίασε στην συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο κ. Ζάεφ κάνοντας λόγο για έγκριση των συνταγματικών αλλαγών μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου…

Πάντως ο Αλεξης Τσίπρας προστάτευσε τον κυβερνητικό εταίρο του καθώς στην παρέμβαση του στην Σύνοδο Κορυφής απέφυγε να αναφερθεί στην Συμφωνία των Πρεσπών, που υπό άλλες περιπτώσεις θα αποτελούσε το βασικό χαρτί του στην Σύνοδο, και έκανε μόνο μια γενική αναφορά: «…Απόδειξη του σταθεροποιητικού μας ρόλου αποτελεί η βελτίωση των σχέσεων μας με τους βόρειους μας γείτονες, έμπρακτη επιβεβαίωση της στρατηγικής σημασίας που αποδίδουμε στην - υπό σαφείς όρους και προϋποθέσεις - ενσωμάτωση των χωρών των Δ. Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, αν αυτό είναι επιλογή των λαών τους…»

Μέσα σε αυτό το κλίμα και ενώ το ΝΑΤΟ και ο Γ.Γ. της Συμμαχίας σε πλήρη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, κατέγραψαν και στο Κοινό Ανακοινωθέν, αλλά και σε δημόσια δήλωση, ότι η ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας των «Σκοπίων» έχει ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση και πλήρη εφαρμογή των όρων που περιλαμβάνονται στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Κάτι, που αν δεν υπήρχε η αντίδραση του κ. Καμμένου, θα ήταν ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την Ελληνική κυβέρνηση η οποία υποστηρίζει φυσικά την Συμφωνία των Πρεσπών και εκλαμβάνει την απόφαση του ΝΑΤΟ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ως ένα ισχυρό και θετικό μήνυμα προς την κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας για να στηρίξει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου.

Πάντως ο κ. Ζάεφ ο οποίος κινδυνεύει να παρασύρει σε μια «μέθη θριάμβου» μοιράζοντας συνεντεύξεις διαρκώς σε διεθνή ΜΜΕ, μιλώντας χωρίς να υπολογίζει τον αντίκτυπο των δηλώσεων του και στην Ελλάδα, συνεχίζει να προβάλει ως κλειδί του συμβιβασμού ότι οι δυο πλευρές μοιράστηκαν από ένα erga omnes: η Ελλάδα στην χρήση erga omnes της νέας ονομασίας, και η χώρα του στην erga omnes αναγνώριση της «Μακεδονικής ταυτότητας».

Δηλώσεις και συνεντεύξεις οι οποίες φέρνουν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την Αθήνα, που επιμένει ότι δεν τέθηκε θέμα αναγνώρισης της «μακεδονικής» ταυτότητας…

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]