Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ρωσικό ΥΠΕΞ "τα είπε" στον έλληνα πρέσβη


Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη νωρίτερα σήμερα ο Ελληνας πρέσβης στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς, εξαιτίας των «συνεχιζόμενων αντιρωσικών δηλώσεων της ελληνικής πλευράς» σχετικά με την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών.

Στον απόηχο της διπλωματικής έντασης που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στις ελληνορωσικές σχέσεις και μετά την ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ, το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη για να εκφράσει την ενόχλησή του για τις τελευταίες κινήσεις της Αθήνας και συγκεκριμένα για την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ στις προχθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ αναφέρεται πως «στις 20 Ιουλίου το Ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στην στην Ρωσία, Α. Φρυγανά για τις συνεχιζόμενες αντιρωσικές δηλώσεις της ελληνικής πλευράς σχετικά με την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου σε δύο πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Σύμφωνα με την Καθημερινή, διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για συζήτηση σε ήπιους τόνους, στη διάρκεια της οποίας, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε ότι οι αναφορές της κ. Ζαχάροβα δεν είχαν κανένα στοιχείο έλλειψης σεβασμού και ενδεχομένως υπήρξε κάποια παρανόηση ως προς τούτο.

Στην συνάντηση δεν ανακοινώθηκαν αντίμετρα προς την Ελλάδα για το θέμα των απελάσεων των Ρώσων διπλωματών.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ, ο οποίος σε χτεσινές του δηλώσεις χαρακτήρισε «απογοητευτική» την κίνηση της Αθήνας να απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες. Επίσης, σημείωσε πως «τα τελευταία χρόνια ήταν περίοδος πρωτοφανούς ακμής στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις», ωστόσο περιέγραψε ως «υπερβολική» την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Αθήνα χτες διεμήνυσε προς τη Μόσχα πως «θα απαντά αποφασιστικά σε θέματα εθνικής κυριαρχίας», ενώ παράλληλα αναζητεί τρόπους να αποκλιμακώσει την διπλωματική ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Υπενθυμίζεται πως χτες πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Μετά τη συνάντηση, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών συζήτησαν για όλα τα τρέχοντα θέματα, με έμφαση στις εξελίξεις με τη Ρωσία. Υπογράμμισαν πως η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με την Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]