Δυσάρεστη έκπληξη για τον Ζάεφ
Στα Σκόπια ο φόβος ότι η Γαλλία μπορεί να υπονομεύσει τη δυναμική της Συνόδου Κορυφής για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις 28 και 29 Ιουνίου, υπήρχε αρκετό καιρό. Ωστόσο, άπαντες είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι το Παρίσι δεν θα επιμείνει στη γενικότερη αρχή των τελευταίων ετών για «πάγωμα» της διεύρυνσης της Ε.Ε., υπέρ της εμβάθυνσης της Ενωσης.
Οι χθεσινές ανακοινώσεις λειτούργησαν ως δυσάρεστη έκπληξη για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, μάλιστα, την ίδια μέρα δημοσιοποίησε επιστολή έκκλησης προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του να δώσουν το πράσινο φως για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Ζάεφ βρέθηκε χθες στη Βιέννη, όπου συναντήθηκε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο καγκελάριος της Αυστρίας ετάχθη ευθέως υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε., εκφράζοντας την ελπίδα ότι η τελική απόφαση της Γαλλίας θα είναι θετική
«ώστε η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη “Μακεδονία” να μην εμποδιστεί. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μία επικίνδυνη δυναμική για το δημοψήφισμα και θα προκαλέσει οπισθοδρόμηση στη χώρα και σε όλη την περιοχή. Δεν το θέλουμε αυτό».Αντιθέτως, στα Σκόπια δεν αποτέλεσε έκπληξη η πανηγυρική ανακοίνωση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ότι δεν προτίθεται να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών.
Στην ανακοίνωση της προεδρίας της ΠΓΔΜ τονίζεται ότι η συμφωνία των Πρεσπών παραβιάζει το σύνταγμα της χώρας (άρθρα 51, 118 και 119).
Επίσης, αναφέρεται ότι
«αυτή η συμφωνία ξεπερνάει τα ψηφίσματα 817 (1993) και 845 (1993) του ΟΗΕ καθώς αναφέρονται σε “διαφωνία σχετικά με το όνομα του κράτους” και όχι σε “διαφωνίες”, όπως αναφέρεται στη συμφωνία».Ο κ. Ιβάνοφ δεν παρέλειψε να απειλήσει με ποινικές κυρώσεις όποιον βοηθήσει στην επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αναφερόμενος, προφανώς, στην κυβέρνηση και τους βουλευτές που θα τη στηρίξουν.
«Η συμφωνία φέρνει τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” σε θέση εξάρτησης και υποταγής από μια χώρα και εν προκειμένω την Ελλάδα. Σύμφωνα με το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα, όποιος πολίτης οδηγήσει τη χώρα σε αυτή τη θέση θα πρέπει να καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών»,αναφέρει ο κ. Ιβάνοφ. Επιπλέον, προσέθεσε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να δεχθεί
«ιδέες ή προτάσεις που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την εθνική ταυτότητα των “Μακεδόνων”, την ιδιομορφία του “μακεδονικού” έθνους και της “μακεδονικής” γλώσσας»,παραπέμποντας μάλιστα στις θέσεις που πρέσβευε το 2014, όταν και εξελέγη πρόεδρος της ΠΓΔΜ από περίπου μισό εκατομμύριο συμπολίτες του.
Ως προς τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, στα Σκόπια διατηρούν την ελπίδα ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, οι ενστάσεις της Γαλλίας και της Ολλανδίας θα μπορούσαν να καμφθούν.
Επιστολή
Προτού γίνουν γνωστές οι ενστάσεις, ο Ζόραν Ζάεφ είχε ενημερώσει δι’ επιστολής τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τη σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα.
«Η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια ιστορική ευκαιρία να ξεπεραστούν οι διαφωνίες που βαραίνουν τις δύο χώρες για πάνω από 25 χρόνια και στέκονται εμπόδιο στον δρόμο μας για την Ευρωατλαντική Συμμαχία», ανέφερε.Ο κ. Ζάεφ τονίζει ότι πιθανή υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΜΔ
«θα αναγνωρίσει τις μεταρρυθμιστικές διαδικασίες και θα δώσει ώθηση και σε άλλες μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, θα είναι κρίσιμη η συνεισφορά της στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος απαραίτητου για την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των βημάτων της συμφωνίας για το όνομα προς την υλοποίηση ενός ισορροπημένου συμβιβασμού».Βασίλης Νέδος
Καθημερινή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...