Τραβάει το σκοινί η Άγκυρα στο Αιγαίο
Ολα τα σενάρια εξετάζει το Πεντάγωνο μετά τη σύγκρουση τουρκικού εμπορικού με ελληνική κανονιοφόρο στη Λέσβο
Ρεπορτάζ Ανδρέας Κούτρας
Υπουλα τουρκικά παιχνίδια, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο του ατυχήματος, βλέπουν οι επιτελείς του Πενταγώνου πίσω από τον εμβολισμό της κανονιοφόρου «Αρματωλός» του Πολεμικού Ναυτικού από τουρκικό εμπορικό πλοίο χθες τα ξημερώματα ανοιχτά της Λέσβου. Το πρωτοφανές σοβαρό επεισόδιο προκάλεσε συναγερμό στην κυβέρνηση, με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο να μεταβαίνει από την πρώτη κιόλας στιγμή στο Κέντρο Επιχειρήσεων ζητώντας αυξημένη ετοιμότητα στις Ενοπλες Δυνάμεις και ενημερώνοντας παράλληλα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για το συμβάν.
Τα στοιχεία που συνεκτιμώνται και προσδίδουν διαστάσεις προβοκάτσιας ή εσκεμμένου εμβολισμού της κανονιοφόρου «Αρματωλός» από το τουρκικό εμπορικό πλοίο «Karmate» στις 4 χθες τα ξημερώματα, τέσσερα ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Λέσβου και εντός των εθνικών χωρικών υδάτων, είναι κυρίως το ιστορικό με εμβολισμούς ελληνικών πλοίων στο Αιγαίο από την τουρκική Ακτοφυλακή, η αυξημένη προκλητικότητα της Αγκυρας και οι μεγάλες ναυτικές δυνάμεις που έχει στο Αρχιπέλαγος αυτή την περίοδο η Τουρκία για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων. Σημειώνεται ότι σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής επιχείρησαν να εμβολίσουν την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» τον Ιανουάριο στα Ιμια και εμβόλισαν το σκάφος του Λιμενικού Σώματος «Γαύδος».
Μεγάλη ταχύτητα
Στο τελευταίο περιστατικό λίγο έλειψε να υπάρξουν και θύματα, αφού η σύγκρουση έγινε με μεγάλη ταχύτητα και προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο ελληνικό πλοίο. Φάνηκε δε από το μείζον αυτό επεισόδιο ότι οι Τούρκοι επιδιώκουν να υπάρξουν ένστολοι ναυαγοί στο Αιγαίο, που εν συνεχεία θα κρατούνταν «όμηροι». Συνέβη αυτό λίγες ημέρες αργότερα, με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις Καστανιές του Εβρου, οι οποίοι κρατούνται από την Τουρκία δύο και πλέον μήνες παράνομα στις φυλακές της Αδριανούπολης. Ενδεχομένως, λοιπόν, αυτό επιδιώχθηκε και χθες με τον εμβολισμό της κανονιοφόρου «Αρματωλός» από τουρκικό εμπορικό πλοίο.
Πηγές του Πολεμικού Ναυτικού δεν αποκλείουν την εσκεμμένη ενέργεια, ούτε βεβαίως το ατύχημα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΝ αναφέρεται πως το τουρκικό εμπορικό πλοίο παραβίασε τον Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα «καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνον». Κοινώς, αυτό ήταν που κινήθηκε προς την πλευρά της κανονιοφόρου και χωρίς να κόψει ταχύτητα ή να αλλάξει πορεία προσέγγισε από την αριστερή πλευρά την «Αρματωλός» και τη χτύπησε με τη δεξιά πλευρά της στο πίσω μέρος. Αμέσως μετά το «Karmate» έβαλε φουλ τις μηχανές και κινήθηκε προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει καν στις κλήσεις ασυρμάτου του πολεμικού πλοίου.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή και ειδικά απέναντι από τη Χίο υπάρχουν πολλά τουρκικά πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην εν εξελίξει άσκηση «Εφές».
Ωστόσο, το Πολεμικό Ναυτικό διεξάγει έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος, που προκάλεσε υλικές ζημιές, ευτυχώς χωρίς θύματα. Δεν αποκλείεται να καταλογιστούν ευθύνες και στο πλήρωμα, γιατί δεν ενήργησε άμεσα προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση. Μέχρι να ολοκληρωθούν η ΕΔΕ και η πραγματογνωμοσύνη ο κυβερνήτης του πλοίου τέθηκε σε διαθεσιμότητα και αντικαταστάθηκε.
Υποψίες
Η κανονιοφόρος «Αρματωλός» συμμετείχε σε επιχείρηση του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στο Αιγαίο και αυτό είναι άλλο ένα στοιχείο που γεννά υποψίες, καθώς η Τουρκία έχει εναντιωθεί στην παρουσία της Συμμαχίας στο Αιγαίο και ζητεί την απόσυρσή της. Μετά τη σύγκρουση το πλοίο συνέχισε την αποστολή του, αλλά ενώ ήταν προγραμματισμένο να δέσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης, τελικά αποφασίστηκε να έρθει στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, να επιθεωρηθεί και να καταγραφεί η σημαντικότητα των ζημιών.
Πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την απόδοση ποινικών και αστικών κυρώσεων, βάσει του Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου. Αυτό μεταφράζεται σε διεκδίκηση αποζημιώσεων, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη στην περίπτωση του εμβολισμού του «Γαύδος».
Σε ρόλο... Πόντιου Πιλάτου και πάλι το ΝΑΤΟ που σιωπά για το επεισόδιο
Σιγή ιχθύος από το ΝΑΤΟ για τον εμβολισμό της κανονιοφόρου «Αρματωλός» από το τουρκικό εμπορικό πλοίο ανοιχτά της Λέσβου. Η Συμμαχία ως χθες αργά το απόγευμα δεν σχολίασε το περιστατικό, παρά το γεγονός ότι συνέβη την ώρα που το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού εκτελούσε μαζί με άλλα συμμαχικά πλοία περιπολία στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.
Αρκείται προφανώς στην απαράδεκτη στάση του Πόντιου Πιλάτου, την οποία εκφράζει συχνά πυκνά τελευταία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προτρέποντας την Ελλάδα και την Τουρκία «να τα βρουν», όταν η δεύτερη είναι εκείνη που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της πρώτης.
Σε αντίθεση με τον κ. Στόλτενμπεργκ, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Τουρκία «να σέβεται την εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους».
Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης για την τουρκική προκλητικότητα, η κυρία Μογκερίνι είπε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου 2018 καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, και υπογράμμισε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο».
Ν. Κοτζιάς: Με ξύπνησαν ξημερώματα να με ενημερώσουν για το περιστατικό
Αναφορά και στο περίεργο περιστατικό που σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στο Αιγαίο με τουρκικό εμπορικό πλοίο που έπεσε πάνω στην ελληνική κανονιοφόρο «Αρματωλός» του Πολεμικού Ναυτικού έκανε χτες από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για το περιστατικό τονίζοντας ότι δεν ξέρει αν ήταν ηθελημένο.
«Με ξύπνησαν στις 4.40 τα ξημερώματα και με ενημέρωσαν για το περιστατικό κι ασχολήθηκα με αυτό μέχρι που ξεκίνησε η 3η υπουργική συνάντηση» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε από την τουρκική να πάρει όλα τα μέτρα που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.
Ο κ. Κοτζιάς όμως δεν περιορίστηκε στο χθεσινό περιστατικό αλλά αναφέρθηκε και στην παρουσία της Τουρκίας στο Αφρίν, και στους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Αγκυρας θέτουν υπό αμφισβήτηση τη Συνθήκη της Λωζάννης στα ανατολικά σύνορά της και αυτό απασχολεί αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα.
Επίσης, μιλώντας για τη Συρία είπε ότι διεξάγεται ένας «κατ' επίφαση» εμφύλιος πόλεμος, αφού εμπλέκονται σε αυτόν άλλες εννέα δυνάμεις, και εξέφρασε την ανησυχία του ότι η νομοθεσία της Συρίας δεν εξασφαλίζει τις περιουσίες των 14.000.000 προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και, επομένως, βάζει εμπόδια στην επιστροφή τους.
Δημοκρατία
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...