Κατήγγειλε την Άγκυρα στο Ευρωκοινοβούλιο ο Σενέρ Λεβέντ
Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, Σενέρ Λεβέντ κατήγγειλε την Άγκυρα στο Ευρωκοινοβούλιο για μεταφορά και στην κατεχόμενη Κύπρο της κατάστασης καταδίωξης των ΜΜΕ και ιδιαίτερα της εφημερίδας του "Αφρίκα". Λέγοντας ότι ο ίδιος είναι Ευρωπαίος πολίτης, ο Σενέρ Λεβέντ υπέβαλε στην Κομισιόν το ερώτημα, τι κάνει η Επιτροπή για να προστατεύσει τον ίδιο και τους συναδέλφους του.
Την προσεχή Δευτέρα ο Σενέρ Λεβέντ θα παρουσιαστεί ενώπιον «δικαστηρίου» στα κατεχόμενα για τη δημοσίευση της γνωστής καρικατούρας του Ερντογάν, που αναδημοσίευσε από ελληνικό μπλοκ. Στη διαδικασία η κατηγορούσα αρχή θα παρουσιάσει 25 μάρτυρες για να εξηγήσουν ότι η καρικατούρα είναι προσβλητική για τον Πρόεδρο της Τουρκίας.
Ο Σενέρ Λεβέντ θα παρουσιαστεί χωρίς δικηγόρο καθώς σε όλες τις δίκες κατά της "Αφρίκα" τα τελευταία χρόνια ο Λεβέντ υπερασπίζεται εαυτόν και την εφημερίδα του.
Στην τελευταία δίκη με Τ/κ επιχειρηματία ο Λεβέντ κέρδισε τη δίκη και 10,000 τουρκικές λίρες ως δικηγορικά έξοδα!
Φυλακή, αυτολογοκρισία ή μετανάστευση, οι επιλογές των Τούρκων δημοσιογράφων
Οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία έχουν τρεις επιλογές, φυλακή, αυτολογοκρισία ή να φύγουν από τη χώρα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ιρφάν Ακτάν, δημοσιογράφος, κουρδικής καταγωγής που εργάζεται στην εφημερίδα Ντουβάρ.
Είναι μεταξύ εκείνων που μπόρεσαν να έρθουν στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στο σεμινάριο, που συνδιοργάνωσαν το ΕΚ και η ΕΕ για την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης και της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία. Ο Ιρφάν, 37 ετών, δεν αντιμετωπίζει προς το παρόν ο ίδιος κατηγορίες, αλλά έχει φίλους που διώκονται ή βρίσκονται υπό διωγμό ή ήδη στη φυλακή ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία. Το τελευταίο το πράττουν κυρίως Κούρδοι συνάδελφοι, είπε, που δέχονται και τη μεγαλύτερη πίεση.
«Η αυτολογοκρισία μπορεί να σας σώσει. Ή θα φύγετε στο εξωτερικό, ή θα μείνετε να συνεχίσετε τη δουλειά σας, χωρίς αυτολογοκρισία και θα πάτε φυλακή. Είναι πολύ εύκολο να πάτε φυλακή και αυτό είναι πολύ εύκολο. Μπορεί να γίνει με μια μόνο είδηση, ένα μόνο τουίτερ. Βασικά, το να πει κάποιος ότι η ενεργός δημοσιογραφία στην Τουρκία είναι εύκολο πράγμα, δεν είναι σωστό», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Ιρφάν μετά το τέλος του σεμιναρίου. Είναι πολύ περιορισμένη η δημοσιογραφία που μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, εξήγησε.
Σύμφωνα με την Τζερέν Σιοζερί, ακαδημαϊκό στο πανεπιστήμιο του Γαλατά που ασχολείται με την πολιτική για τα ΜΜΕ στην Τουρκία και μίλησε στο σεμινάριο, αυτή τη στιγμή, μετά και την τελευταία εξαγορά του ομίλου ΜΜΕ Ντογάν από φιλοκυβερνητική εταιρεία, η κυβέρνηση του ΑΚΡ ελέγχει σχεδόν το 100% των εφημερίδων (έχει μείνει μόνο η Τζουμχουριέτ) και το 90% των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, ενώ το RTÜRK, το ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, ελέγχει πλέον και το ίντερνετ και μπορεί με οποιαδήποτε δικαιολογία που αφορά την ασφάλεια του κράτους ή τη στήριξη ή την προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης, να κλείσει ή να μπλοκάρει ανά πάσα στιγμή οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή ιστότοπο. Στην Τουρκία πλέον έχει μπλοκαριστεί και το Netflix. Η ίδια η νεαρή ακαδημαϊκός αντιμετωπίζει κατηγορίες για τρομοκρατική προπαγάνδα.
Ο μέσος μισθός ενός Τούρκου δημοσιογράφου, είπε ο Μουσταφά Κουλελί, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Δημοσιογράφων της Τουρκίας είναι περίπου 400 ευρώ, ενώ πολλοί δημοσιογράφοι για να κάνουν τη δουλειά τους φορούν αλεξίσφαιρο, πάνε για ρεπορτάζ και όταν επιστρέφουν στο γραφείο το βγάζουν για να το βάλει ο επόμενος που θα βγει έξω.
Ο Σούπερμαν ήταν δημοσιογράφος αλλά δεν εργαζόταν καθημερινά σε τέτοιες συνθήκες, ανέφερε ο Κουλελί χαμογελώντας και σημείωσε ότι οι άνεργοι δημοσιογράφοι στην Τουρκία είναι 10.000 και όσοι έχουν δουλειά προτεραιότητά τους είναι να την κρατήσουν. Οι δημοσιογράφοι έχασαν την πίστη τους στο να κάνουν αξιοπρεπώς τη δουλειά τους, πρέπει να είναι ελεύθεροι να κάνουν τη δουλειά τους, ας κάνουμε ξανά την ποιοτική δημοσιογραφία μια επικερδή εργασία, είπε.
Στην Τουρκία, μετά την επικράτηση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης διώκονται ακόμα και οι υπερασπιστές ή οργανωμένα σύνολα υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ο Ερόλ Οντέρογλου, περισσότερα από 23 χρόνια εκπρόσωπος στην Τουρκία της οργάνωσης των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF). Ο Οζτούρκ Τουρκντογάν, δικηγόρος και πρόεδρος του συνδέσμου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ίδιος έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των ανακριτικών αρχών γιατί αναγνώρισαν την Αρμένικη γενοκτονία. «Το να πολεμάς τον πόλεμο είναι έγκλημα, αλλά η προπαγάνδα υπέρ του πολέμου επιτρέπεται», ανέφερε στην ομιλία του ο Τουρκοντογάν λέγοντας ότι η επαγγελματική οργάνωση των γιατρών στην Τουρκία που έβγαλε ανακοίνωση εναντίον της τουρκικής επιχείρησης στο Αφρίν διώχθηκε ποινικά και 15 μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου βρέθηκαν υπό έρευνα από τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές.
Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που συνεχίζει να υπάρχει στην Τουρκία από τον Ιούλιο του 2016 και το αποτυχημένο πραξικόπημα, οδηγεί σε πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων με επίκληση την ασφάλεια του κράτους, επεσήμανε στην δική του ομιλία ο Οντέρογλου λέγοντας ότι μέσα σε 3 μήνες 520 δημοσιογράφοι, εκδότες, σκιτσογράφοι, αρθρογράφοι, ρεπόρτερ έχουν διωχθεί ή είναι υπό έρευνα, ενώ σε 4 μήνες 62 καταδικάστηκαν με κατηγορίες για απόπειρα κατάργησης της τάξης, υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση ή ως μέλος αυτής, προσβολής του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.ά. Και αναμένεται, είπε, στο προσεχές διάστημα να αντιμετωπίσουν άλλα τόσα περιστατικά.
«Πού στέκεται η μπίλια μεταξύ ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Ποιο είναι πρώτο; Πόσο ακόμα θα περιμένετε να παρεκκλίνει η Τουρκία από την πορεία της; Κάντε κάτι συγκεκριμένο. Έχουν διαβρωθεί οι αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε ο Τουρκοντογάν.
Τα ΜΜΕ στην Τουρκία δεν είναι επικερδής επιχείρηση, όμως οι ιδιοκτήτες παράλληλα είναι μεγάλοι κατασκευαστές δημοσίων έργων, υποβάλλουν προσφορές σε διαγωνισμούς, είναι διαχειριστές του μετρό στην Κωνσταντινούπολη, μέρος της σύμπραξης στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου στην Κωνσταντινούπολη και χρειάζονται καλές σχέσεις με την κυβέρνηση, αναφέρθηκε.
Όλα τα φιλοκουρδικά ΜΜΕ έχουν κλείσει στην Τουρκία, δήλωσε η Μεχβές Εβίν, που εργάζεται ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος σε διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης. «Η ποιοτική δουλειά δεν είναι προτεραιότητα αλλά να επιβιώσεις, δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς νέες ιδέες». Τα ΜΜΕ στην Τουρκία, συνέχισε, γίνονται όλο και πολωμένα και οι δημοσιογράφοι έχουν πρόβλημα στο να είναι αλληλέγγυοι και να υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον.
Δεν είναι το ίδιο για έναν ξένο δημοσιογράφο που εργάζεται στην Τουρκία ως ανταποκριτής ξένου ΜΜΕ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πιότρ Ζαλέβσκι, ανταποκριτής του The Economist στην περιοχή με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Ζει στην Τουρκία εδώ και 10 χρόνια. «Είναι πιο δύσκολες οι συνθήκες για τους Τούρκους συναδέλφους, δεν είναι το ίδιο για μας. Η πίεση είναι εκεί, αλλά επιλέγω να μην την αισθάνομαι, να την αγνοώ».
Είναι δύσκολο, πρόσθεσε, να κάνουν τη δουλειά τους γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε κυβερνητικές πηγές, αλλά οι περισσότεροι συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως μπορούν, συναισθανόμενοι ότι έχουν πλεονέκτημα σε σχέση με τους Τούρκους δημοσιογράφους.
Στην ομιλία του στο σεμινάριο ο Ζαλέβσκι ανέφερε ότι σε άλλες χώρες οργανώνονται άμυνες εναντίον των ψευδών ειδήσεων (fake news), στην Τουρκία αυτό κάνουν τα κύρια ΜΜΕ και έφερε ως παράδειγμα τον τίτλο εφημερίδας στις 2 Μαΐου ότι οι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς ήταν ειρηνικοί χάρις στο ότι υπήρχε η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Πρέπει, συνέχισε, να γίνει μια μακροπρόθεσμη επένδυση για το μέλλον της δημοσιογραφίας στην Τουρκία, των νέων δημοσιογράφων, των σχολών δημοσιογραφίας και πρότεινε να υπάρξει η δυνατότητα όπως νέοι που θέλουν να σπουδάσουν δημοσιογραφία να το κάνουν στο εξωτερικό.
Πρέπει οι δημοσιογράφοι στο εξωτερικό που μπορούν να συνεχίσουν την έρευνα και αυτό που οι Τούρκοι συνάδελφοι δεν μπορούν να κάνουν στη χώρα του, δήλωσε ο τουρκικής καταγωγής, μεγαλωμένος στη Γαλλία, Μεχμέτ Κιοκσάλ, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ). Να μην συνηθίσουμε τον περιορισμό που υπάρχει στην Τουρκία, να ανανεώνουμε τις πληροφορίες από εκεί, πρόσθεσε ο Κιοκσάλ αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν τι θα γίνει μετά τις επικείμενες εκλογές του Ιούνη.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...